tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Baderom fra vrak til gull
Baderom fra vrak til gull

Baderom fra vrak til gull

Slik så baderommet ut før totalrehabiliteringen. Ikke pent.I løpet av sommeren vil det komme flere artikler som viser hvordan en kan forvandle et gammelt og forferdelig baderom fra totalt kassabelt til et flunkende nytt og deilig velværested!

Undertegnede vil i artikkelserien ta for seg et baderom som i utgangspunktet var totalt nedslitt og uforandret fra 1970-1980 tallet. Baderommet hadde belegg (som var ødelagt) eswa-varme (som var ødelagt), bide som lakk, et badekar av metall som var iskaldt, et alt for stort vindu mot nord som gjorde rommet ulevlig om vinteren, kobberrør fra krypkjeller og gjennom gulv og i yttervegger – kort sagt: ALT var feil med rommet. Det som delvis virket var et gammelt toalett.

Baderommet etter totalrehabilitering. En annen verden.

På dette badet ble absolutt alt fjernet, inklusive gulv, tak, vegger, isolasjon, vindu, vannrør, avløsrør, elektrisk – alt.

Litex er en type plater som også fungerer som membran. Platene er laget av ekstrudert polystyren (XPS) hvor ingen mugg noensinne kan vokse.

Hele baderommet ble bygget på nytt. Utgangspunktet var å bygge badet med Litex-plater i vegger og gulv. Det var et heldig valg, og mer vil komme om det.

I denne prosessen ble det nedlagt en betydelig egeninnsats, faktisk over flere år. Det skyldes økonomi og det faktum at man hadde flere bad å benytte i anleggsperioden. Det som er det geniale er at absolutt alt arbeid ble utført selv og alt ble dokumentert i perioden. Det eneste som ble satt bort var rørleggerarbeid, elektriker og flislegger. Alt annet ble gjort selv.

Resultatet ble et flott nytt bad med all moderne bekvemmelighet. Det nye badet ble ekstremt mer isolert enn det gamle, ventilasjon ble sterkt forbedret og den nye gulvvarmen er naturligvis noe helt eget.

Når man gjør grunnarbeidet selv og vet sånn delvis hva man skal gjøre blir sluttresultatet bedre enn hvis prosjektet settes bort i sin helhet. En grunn til dette er at man selv ikke tar noen sjanser og gjerne dobler eller tredobler kravene til tetthet mot lekkasjer. En annen og kanskje den viktigste årsaken er at man kun har sine egne tidsfrister. I prosjekter som settes bort er det jo slik at håndverkerne må få gjort jobben raskest mulig for å tjene mest mulig, naturlig nok.

Etter fullendt flislegging ble sluket tettet og golvet fylt med vann til terskelen. Slik stod badet et par tre dager for å sjekke tettheten. Resultatet ble lovende. Dette vet man med sikkerhet i og med at krypkjelleren under tillater adgang til undergolvet slik at man kan sjekke for eventuell fuktighet med fuktmåler. Undertegnede har også montert følere flere steder inne i selve veggen for å få tidlig varsel hvis det skulle være utettheter. Det var det ikke. Prosjektet ble vellykket.

Artikkelserien vil bli produsert jevnlig utover sommeren.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten