tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Fjerne gammel dør
Fjerne gammel dør

Fjerne gammel dør

I enkelte eldre hus var de åpenbart svært glad i å ha mest mulig dører. Utgangsdør må jo alle ha, men når en i tillegg har kanskje både en og to terrasse eller balkongdører og i tillegg balkongdør ut fra vaskerom blir det litt i meste laget.

Balkongdører med mye glass er vel ikke heller det mest innbruddssikre. Og i alle fall ikke eldre dører som ikke kan låses.

Undertegnede hadde en meget overflødig balkongdør fra vaskerommet. I tidligere tider når naboene var en skog og ikke et rekkehus hadde kanskje døra sin misjon for å ha kort vei for å henge ut vask. Men med tiden blir slike dører eldet raskt. Vår balkongdør fra vaskerommet hadde mugg både innvendig og utvendig og glasset var punktert. Når det var riktig kaldt ute var det ikke rent lite is på innsiden av døren. Det var ikke særlig pent nederst på døra og ved terskelen, der smeltevann med tiden hadde fått forsyne seg godt.

Det man da gjør er å fjerne de nærmeste panelene rundt døra (på utsiden). Dette er en lett prosess hvis man har stående kledning, verre hvis kledningen er liggende.

Deretter tar man av omrammingen rundt døra på innsiden, før nebbtanga kommer frem og en drar ut glavaen som er dyttet mellom karm og vegg. Så er tiden inne for å hekte av døra. Det gjør en enkelt selv ved å sette en fot under og løfte opp døra når den er halvveis åpnet.

Så er det frem med baufila og sage av spikrene som karmen er festet med. Det er tilsammen 6 spikre. Oppe, i midten og nede.

Når spikrene er saget vekk er det bare å gå på med brekkjern og rive løs karmen. Da har man fått et fint hull i veggen. For å få en hel og gjennomgående fuktsperre er det viktig å fjerne veggen rundt døråpningen innvendig, enten det er veggspon eller panel. Da er det frem med brekkjernet, få av lister i tak og ved gulv og vekk med veggkledningen. Vær litt forsiktig i hjørnene slik at du skader den opprinnelige fuktsperren minst mulig.

PS: Hvis døra er fra 1975 eller eldre kan det være at glasslagene er funet med PCB. I så fall er døra spesialavfall og må leveres til et godkjent mottak for dette. Oppdatert 2012: Nå har de fullstendig noia for vinduer til langt ut på 90-tallet. Det er strengt tatt et under at vi lever..!

Så tar du tommestokken og måler dimensjonen på bjelkene i veggen. I eldre hus skal du ikke være for overrasket hvis det viser seg å være 2″ x 4″.

Mål avstanden mellom bjelkene i hullet der døra var fra bunn til toppsvill. Prøv å få avstanden fra senter i en av bjelkene (stenderet) til senter av den nye bjelken i dåråpningen til å bli 60 cm. Dette kalles cc60, det vil si at avstanden mellom bjelkene blir 57 cm, perfekt for å legge glavamatte eller rull mellom, da sitter glavaen godt og fyller godt ut.

Siden det er umulig å spikre den nye bjelken gjennom topp og bunnsvill må du feste den ved å skråspikre. Hvis du vil være ekstra sikker setter du på BMF hjørnebeslag i tillegg. Disse spikres enten med spesialspiker eller skrus fast. Husk også på å sette på horisontale stendere som flukter med det øvrige, dette for å stive av bjelken og for å få sipkerslag til panelet utvendig.

Når det er gjort går du ut og legger forhudningspapp over hullet der døra var. Fest den med pappspiker og sørg for så god overlapp som mulig med til tilstøtende eksisterende pappen. Det er viktig for vindtettingen.

Deretter festes nye klednignsbord på utvendig. Pass på så vinkelen på bordene stemmer med vinkelen på taket. Ikke bry deg med lengden på bordene, de finkappes til slutt. Når alle kledningsbord er på plass går du inn og legger ny glava i hullet der døra var. Bruk glavakniv for å skjære til, la lengdene være ca 4-5 centimeter lengre enn høyden.

Sjekk også samtidig eksisterende glava i veggen som er åpnet. Har det seget sammen? Er isolasjonen tørr? Er den misfarget? Kanskje du skal rive ut den gamle isolasjonen og legge ny? Er det behov for en ny varerørgjennomføring i veggen? Det er nå du har sjansen til å planlegge eventuelle nye brytere eller stikk mens veggen er åpen.

Når alt er klart tar du frem rullen med 015 dampsperre (fuktsperre) og måler opp riktig lengde på veggen. Hvis den gamle plasten er forholdsvis uskadet i hjørnet skjærer du den av med ca 30 cm overlapp fra nærmeste bjelke fra hjørnet. Den nye plasten overlapper du omtrent det samme. Dermed vil plasten være gjennomgående og bli presset sammen mellom bjelken og den nye veggen.
For sikkerhets skyld kan du bruke en spesiell tape som er aldrings og uv-bestandig og teipe plastskjøtene sammen.

Plasten stifter du fast eller bruker pappspiker. Pass på å tape over spikerhodet eller stiftene for å få det tettest mulig.

Når alt så er klart tetter du veggen innvendig. Så er det ut.

Sett en spiker helt i nedkant av ytterkledningen, på hver side av der døra tidligere var. Ta en krittsnor (disse fås kjøpt billigst på Europris) og fest den i den ene spikere. Dra snora ut og fest den i den andre. Når snora er relativt stram trekker du den vannrett ut og slipper den mot veggen. Da har du fått et helt rett sagespor og ytterkledningen vil få den samme lengden som veggen forøvrig.

Ta så ei sirkelsag med god skjæredybde. Vinkle sagbladet 15 grader innover og skjær panelet. Hvis du er redd for å glippe med saga kan du slå på et føringsbord over sagestreken, pass på at avstanden mellom bordet og streken er lik bredden av saga. De 15 gradene «innover» er for at panelet skal få riktig dryppenese – vannet skal ikke samle seg under panelet men dryppe av. Dette gjelder altså hvis du har stående kledning.

Så må de nye panelbordene grunnes og males, ny vegg og gulvlist må på innvendig, og inneveggen må få den sluttbehandlingen du vil ha.

Så enkelt og raskt er det å bli kvitt en gammel ubrukelig dør.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten