onsdag , 3 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Flis/Glassbyggersten / Fliser på spongolv
Fliser på spongolv

Fliser på spongolv

Det er en tung og grisete jobb å fjerne gamle fliser som er festet på golvbeleggDa vi kjøpte huset vårt var det noen skikkelig stygge 70/80-talls golvfliser blant annet i inngangspartiet (entre og vindfang). Store og guffebrune og sprukne og fæle. Disse måtte bort.

Etter mye slit og mas med brekkjern, meisel, tang og blod og svette begynte flisene å løsne. De var limt på et tidligere gulvbelegg som så var limt på spongolvet under. Bare for å si det med en gang: Dette er et blodslit siden golvbelegg sitter virkelig, virkelig godt, og store fliser som er limt oppå dette igjen betyr at den eneste måte å få dette vekk på er å bruke rå makt og masse tid.

Dessverre betyr dette også at golvbelegget på sponet blir ødelagt, uansett. Det er dumt, siden dette belegget er virkelig vanntett, det bygger sinnsykt lavt, og det er fullt mulig å legge fliser oppå det. En kan aldri legge golvfliser rett på spongolv eller annet tregolv. Det vil sprekke og bli stygt, siden tre alltid er et levende materiale. Men golvbelegget er både dødt, statisk og fleksibelt og kan ta imot bevegelser i treet uten at det går på bekostning av flisene over.

Tre er et levende materiale og utvider seg og krymper i takt med temerpaturendringer og fuktighet. Dette gjelder også sponplater.

Utfordringen etter å ha fått fjernet den gamle elendigheten var å finne noe som var både dødt og naturligvis tett. Det var utelukket å bruke penger på profesjonell golvbeleggfikser. Det må nemlig til, for det er kun de som kan den umulige kunsten å lage riktig oppbrett i hjørner og sveise belegget riktig.

Etter å ha forespurt oss blant snekkere i omgangskretsen falt valget på tynn rehabgips. Denne gipsen kan fås ned i en tykkelse av 6 millimeter. Høyere kunne vi ikke bygge, siden inngangspartiet har svært lav takhøyde.

Gipsen ble skjært til og skrudd fast i spongolvet. I alle skjøter og langs veggene smurte vi på smøremembran og fiberremse. For sikkerhets skyld la vi dukarmering over hele golvet og smurte på til sammen 6 lag med smøremembran. Det gikk med noen spann, men det er best å være på den sikre siden. Bløte barnesko medfører masse vann.

Deretter ble flisene limt på. Dette fungerte og fungerer utmerket, etter en god del år. Takket være krypkjeller under er det mulig å fuktteste golsponet i inngangspartiet, og det er knusktørt.

Suksessen med den tynne rehabgipsen ble gjentatt på et parti i stua (ved skyvedør ut) og på kjøkkenet (foran vask, oppvaskmaskin og ovn og stekeplater). Etter tidligere å hatt parkett helt frem til disse ved kjøkkenet ble det en drøm med fliser i stedet. Disse tåler mer hardhendt og fuktig behandling enn parketten. Vi smurte også smøremembran på underlagsgipsen på kjøkkenet, siden det teoretisk kunne bli liggende noe vannsøl på denne delen av golvet.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten