søndag , 22 april 2018
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Elektro / Gammel Eswa-varme
Gammel Eswa-varme

Gammel Eswa-varme

Det er ikke rent lite med bokser og varerør til overs etter fjerning av gammel eswa.Undertegnede kjøpte et hus fra 1976 hvor varmekildene i hovedsak bestod av Eswa-varme. Den virket kun enkelte steder. Eswa er varmematter som er bygget skjult i konstruksjonen, altså i tak og vegger. Hos undertegnede var det mest av dette i tak.

Det fører til at man blir god og varm i hodet, men kald i beina. Nå har sikkert Eswa som produkt utviklet seg svært mye siden 1976. Undertegnede hadde et svare strev med å bli kvitt eswa-varmen i huset, ganske enkelt fordi mattene er lokalisert mellom fuktsperre og takplater og liggende i isolasjonen i stubbeloftsgolvet. For golvets del betød det å rive opp undergolvet, 22mm spon (som forøvrig anbefales alle som har eldre hus med knirk i golvet. Knirken kommer av at platene i sin tid ble spikret og ikke skrudd. Med tiden glir spikrene litt opp og platene får beveget seg).

Husk at dette er en installasjon fra 1976. Dagens produkt (OG utførelse) er garantert annerledes.

Det var forsåvidt ikke større sjokk i gulvet enn at det var x antall musebol der ned, fraflyttede heldigvis. Men det var store mengder kabler å kvitte seg med etter mattene. Disse kablene går til en termostat, og termostaten går videre til en tretrinns bryter, og bryteren er så koblet til en strømboks.
Slik så det ut på loftet under isolasjonen. Ikke noe for en med dårlige nerver

Her er det om å gjøre å ha tunga rett i munnen. I takboksene er det lett å se hvor Eswa-ledningene kommer. De er alltid samlet i en gul strømpe. Så det første man gjør er å skru av hovesikringen. Deretter fjerner man alle ledninger fra termostaten til bryteren. Så fjerner man ledningene fra termostaten til mattene. I vårt hus var vrihylsene(Torix) så smekk fulle at de aldri i verden hadde blitt godkjent i dag. En må passe på så en ikke roter med de øvrige ledningene, de skal være samlet som før, men uten Eswa. Pass på så ledningene ikke flises opp når de skrus ut. 10a-kursene er flertrådete. Grunnregelen er å fotografere alt før, underveis og etter.

Hvis en i sikringskapet har kurser som utelukkende er merket med at de går til Eswa-kurser er det naturligvis klokt å skru av alle disse kursene. De kan frigjøres til noe annet og mer fornuftig etter hvert. Varerørene kan jo trekkes på nytt.

Når så alle matter, termostater og brytere er frakoblet og demontert er det på tide å la en elektriker ta en titt. Han/hun sørger også for de riktige frakoblingene i sikringskapet, fjerning av gamle ledninger med lav belastining (10a) og eventuelt strekk av nye ledninger til de gamle kontaktpunktene for eswa.

Som du ser på det øverste bildet i denne artikkelen er det ganske smart å fotografere prosessen etter at en vegg er åpnet og alle ledninger kommer til syne.  På bildene lengre ned ser en hvorfor det kan være svært lurt å inspisere hvordan eswamattene ser ut under isolasjonen på kryploftet. For undertegnede var det slett ikke gåtefullt at varmen i denne delen av huset ikke lengre virket. Ut fra hva bildet forteller var vel undertegnede eller de som bodde der før ham ekstra heldige som ikke fikk det skikkelig varmt. Matte og varerør var brent opp, smeltet, og forkullingen gikk langt ned i takplaten.

En annen interessant detalj med eldre eswa-installasjoner er som sagt at varmemattene ligger mellom plasten og takplatene. Plasten som ble brukt tidligere var svært tynn, og når denne ble vekselsvis varmet opp og kjølt ned ble den naturligvis sprø, og til slutt revner den. På den måten får en mange lekkasjer i fuktsperren. Medisinen mot det er å rive ned alle takplater, legge ny plast og sette opp nye takplater. Da får man i det minste glede seg over nye og fine plater og samtidig være sikker på at fuktsperren er i orden.

Om John Olav Oldertrøen

4 kommentarer

 1. Hei!

  Jeg har også Eswa-varme som bare delvis virker, i taket.

  Er det nødvendig å fjerne Eswa-platene? Kan man ikke bare koble dem fra og la dem være, og håpe at fuktsperren er noenlunde intakt?

  Hilsen Frank.

 2. Hei Frank!

  Du kan godt koble dem fra og håpe, men det avhenger av hvor glad du er i huset og hva du vil si den dagen du selger det. Eventuelle fremtidige nye eiere vil nok stusse når veggbokser åpnes og man finner løse, hengende ledninger som er frakoblet (opp til mattene).
  Videre er det alt fra svært liten til ikke-eksisterende sannsynlighet for at fuktsperren er intakt, spesielt hvis huset ble bygget i perioden hvor de kun brukte 05 eller 06-plast. En hel og sammenhengende fuktsperre er den beste garantisten mot råteskader.

 3. Hei. Ser av bildene at ESWA, fuktsperre og trekkrør er feilmontert – slik var det også hos meg. Når trekkrør ligger mot ESWA-paneler blir rørene varme og svir av trådene i ESWA’en. Likeledes med fuktsperre – plast rett mot ESWAmatter må gå galt, plasten må sløyfes under mattene så vidt jeg kan forstå, ESWAmattene burde være sperre god nok. Trolig har fabrikanten ikke gitt gode nok leggeanvisninger.
  Hilsen Bjørn

 4. NEK400 (som er forskrifta for installasjon i bygningar) krev at gamle installasjonar skal vedlikehaldast eller fjernast sjølv om dei ikkje er i brk. Det er mao ikkje lov til å berre kople det i frå og la installasjonen ligge der.

Legg igjen et svar

Epostadressen din blir ikke publisertPåkrevde felter er markert *

*

Scroll To Top
Blogglisten