onsdag , 3 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Ja til hamp!
Ja til hamp!

Ja til hamp!

Foto: WebmasterEn dryppende kran blir fort en lommebok med hull i. Spesielt hvis du har vannmåler. Det er stadig flere kommuner som vil påby vannmålere i husstandene.

Greit, ei kjøkkenkran som drypper – den skifter du pakning på. Det er en smal deal. Pakninger får du kjøpt i alle byggevare- forretninger, og det er ingen spesiell prisforskejll dem imellom. Du får også kjøpt pakninger på Europris og lignende steder, men mine erfaringer tilsier at det ikke lønner seg. De har en tendens til å vare kort.

Verre er det hvis toalettet stadig lekker vann. Da må du få justert flottøren. Det kommer en artikkel om det senere. Enda verre er det hvis du har en rørkobling hvor det lekker vann. For eksempel tilkoblingen til dusjkabinettet eller en rørskjøt.

På slike steder hvor koblingen er ment å være relativt permanent går du til anskaffelse av hamp. Altså hamp til rørkoblinger. Dette får du tak i i enkelte byggevarehus, hos alle baderomsbutikker som Comfort og Baderingen, eller hos Bauhaus. Det er ikke spesielt dyrt.

Du drar ut litt lengder av hampen og surrer denne rundt gjengene i koblingen. For å få hampen til å feste seg mot seg selv og ikke minst for at den ikke skal tørke ut, kliner du på litt fett. Surr på mer hamp enn hva du synes ser fornuftig ut. Kanskje rundt 10 viklinger. Og pass på å surre MED skruretningen.

Deretter skrur du rørkoblingen sammen. Først for hånd, så med skiftnøkkel.  Ta i godt på den viktige siste skruingen, emn ikke så hardt så du ødelegger rørene.

Sett så på vannet igjen og følg nøye med på om det er helt tett. Sitt der minst en kaffekopps tid og studer, du skal ikke akseptere en dråpe fuktighet. Er det tørt surrer du dopapir rundt koblingen og sjekker papiret for fuktighet de to-tre første dagene. Er det absolutt tørt har du fikset det.

 

Hvis du har vannlekkasje utenfor huset risikerer du ikke at huset råtner eller at du må betale for vannforbruket. Men du er nok pent nødt til å få stengt av tilførselen og grave opp og skifte det gamle tilførselsrøret. Hvis det først skal gjøres bør du samtidig tenke på om du kanskje skal skifte kloakkrøret samtidig, og muligens legge ned noen ekstra trekkerør til fremtidige kabler.  Alt dette går gjerne i samme grøft, og nye kloakkrør og trekkerør koster ikke spesielt mye ekstra. Og når du først har grav opp blir rørene isolert forsvarlig, noe som ikke alltid er tilfelle med gamle hus.

Har du et gammelt hus bør du også finne ut om du har kobberrør som går inne i vegger eller gulv. Det skal de nemlig ikke gjøre. En lekkasje i et svakt punkt vil da være vanskelig å oppdage, og er det først en lekkasje får du absolutt 0 fra forsikringen. Kanskje du, som undertegnede, også har kobberrør som går i uisolert yttervegg? Hvis det da har gått bra så langt er det ingen garanti for at du vil ha like mye flaks i fremtiden…

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten