søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Kjeller / Krypkjeller – ta et tak
Krypkjeller – ta et tak

Krypkjeller – ta et tak

 

Foto: WebmasterFør var det relativt vanlig å bygge hus med krypkjeller.
Dette var åpenbart en mye billigere måte å bygge på, ettersom en ikke trengte å fylle igjen tomrommet mellom grunnmuren.

Men for alle oss som har kjøpt eldre hus med krypkjeller vet vi at denne løsningen kun har TO fordeler:

 

  • det er lett å komme til vann- og kloakkrør og
  • det er lett å legge nye kabelstrekk fra den ene enden av huset til den andre

 

Ellers er det bare ulemper. En krypkjeller som har fått leve sitt eget liv kan være en gigantfabrikk for mugg og råte og giftige soppsporer som ødelegger treverk og helse. Stikkord er astma, luftveisplager, og i sjeldne tilfeller: alvorlige sykdommer og i verste fall død. Britene bygde, i alle fall før, hus med rør på utsiden av huset, slik at lekkasjene oppstod der og ikke inne… krypkjeller er omtrent like smart.

Selve ordet gir elendige assosiasjoner. Alle som har slike kjellere og har vært nede i dem lurer på om navnet er gitt på grunn av alle de ikke-betalende leieboerne som finnes på slike steder. Vi snakker om skrukketroll, saksedyr, tusenbein og… edderkopper. Skikkelig digre edderkopper. Det er såpass mange ubehagelige kryp i en krypkjeller at undertegnede ikke har det minste problem med å forstå hvorfor folk kvir seg for å gå ned.

Men, det er en god del ting du faktisk er nødt til å passe på hvis du er så heldig at du er belemret med en krypkjeller. Blant annet:

 

  1. Sørge for at det er god nok ventilasjon
  2. Sørge for at alt organsik materiale er fjernet fra bakken
  3. Sørge for at murene ikke har for store saltutslag
  4. Sørge for at det ikke vokser mugg eller sopp i taket
  5. Sørge for at grunnen er tildekket med plast
  6. Sørge for at det er så tett som mulig mot taket

 

Undertegnede brukte to uker på å krype rundt og fjerne råtne materialer på grunnen og deretter støvsuge hele grunnen med industristøvsuger. Deretter vasket jeg taket med en skikkelig kloroppløsning. Så sprayet og vasket jeg muren med HeyDi Killer. Til slutt påførte jeg tak, grunn og mur rundt 25 liter antiparasitt. Det ga meg en kjemisk forkjølelse som varte et par uker.

 

Deretter la jeg 020-plast over hele grunnen. (Denne plasten kalles diffusjonssperre og er den tykkelsen som vanligvis benyttes mot grunnen. I vegger benyttes plast i tykkelsen 015). Overlappen var på rundt en halv meter, og overlappene ble limt med Casco Superfix.  Til slutt gikk jeg på med borhammeren og satte inn 6 nye ventiler. Alle gamle ventiler ble også erstattet med nye med hel netting.

Prosjekt krypkjeller varte samlet rundt tre måneder, og etter alle disse tiltakene begynte miljøet i kjelleren å bli noe bedre.

Det anbefales sterkt å starte med prosjektene i krypkjelleren på noen kalde vinterdager.

Du vil bli overrasket over hvor varmt det kan være i kjelleren, spesielt hvis det er noen idioter før deg som har tettet igjen ventilasjonslukene med glava.

Hvis så er tilfelle vil du også med stor sikkerhet ha mye mugg og annet interessant i taket, mens veggene er hvite av salututslag og soppen som stortrives med næringen. I det hele tatt: hvis ventilene er stengt er hele kryprommet både varmt og fuktig, og det er stor sannsynlighet for at muggsporer og annen elendighet har funnet veien oppover i bjelkelaget i gulv og vegger og inn i huset.

Hvorfor det er lurt med plast på gulvet i krypkjelleren finner du ut en varm sommerdag. Da er det kaldere i kjelleren, men kappilæreffekter og andre fysiske effekter får fjellet til å avgi svette i kjelleren. Steinen utenfor kjelleren blir varmet opp, vannet følger jo alltid grunnen, og så vil steinen, når den blir kaldere, avgi fuktigheten som kondens. Dermed er det duket for festmåltid for soppsporer og annen uhygge.

 

Hvis du har en askeluke i kyrpkjelleren skal du jo ha adgang til den. Da kan det være lurt å legge platon over plasten på gangveien fra åpningen til krypkjelleren og bort til askeluka. Platonen tåler adskillig mer vekt og skraping enn plasten.

Prøv å bevege deg minst mulig på den plastbelagte grunnen.  Og husk: En krypkjeller er IKKE ment for oppbevaring av noen verdens ting! Denne typen kjeller er ment for å være avsperret og ventilerende! Uansett hvor kaldt det er ute: Sørg alltid for at det er god ventilasjon i krypkjelleren!

PS: Det kan være en ide å sette opp noen musefeller før du begynner med prosjektet. Hvis det er mus i kjelleren er det om å gjøre å få dem ut før du setter kjelleren i en tilstand hvor det er mye vanskeligere for musene å komme inn (og ut). Et musekadaver lukter nemlig ille, lenge. En rotte enda verre. Og husk: En mus trenger en åpning på 0,5 centimeter for å komme seg inn. Rotta må opp i en hel centimeter…

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten