søndag , 22 april 2018
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Kjeller / Krypkjeller – ta et tak
Krypkjeller – ta et tak

Krypkjeller – ta et tak

 

Foto: WebmasterFør var det relativt vanlig å bygge hus med krypkjeller.
Dette var åpenbart en mye billigere måte å bygge på, ettersom en ikke trengte å fylle igjen tomrommet mellom grunnmuren.

Men for alle oss som har kjøpt eldre hus med krypkjeller vet vi at denne løsningen kun har TO fordeler:

 

 • det er lett å komme til vann- og kloakkrør og
 • det er lett å legge nye kabelstrekk fra den ene enden av huset til den andre

 

Ellers er det bare ulemper. En krypkjeller som har fått leve sitt eget liv kan være en gigantfabrikk for mugg og råte og giftige soppsporer som ødelegger treverk og helse. Stikkord er astma, luftveisplager, og i sjeldne tilfeller: alvorlige sykdommer og i verste fall død. Britene bygde, i alle fall før, hus med rør på utsiden av huset, slik at lekkasjene oppstod der og ikke inne… krypkjeller er omtrent like smart.

Selve ordet gir elendige assosiasjoner. Alle som har slike kjellere og har vært nede i dem lurer på om navnet er gitt på grunn av alle de ikke-betalende leieboerne som finnes på slike steder. Vi snakker om skrukketroll, saksedyr, tusenbein og… edderkopper. Skikkelig digre edderkopper. Det er såpass mange ubehagelige kryp i en krypkjeller at undertegnede ikke har det minste problem med å forstå hvorfor folk kvir seg for å gå ned.

Men, det er en god del ting du faktisk er nødt til å passe på hvis du er så heldig at du er belemret med en krypkjeller. Blant annet:

 

 1. Sørge for at det er god nok ventilasjon
 2. Sørge for at alt organsik materiale er fjernet fra bakken
 3. Sørge for at murene ikke har for store saltutslag
 4. Sørge for at det ikke vokser mugg eller sopp i taket
 5. Sørge for at grunnen er tildekket med plast
 6. Sørge for at det er så tett som mulig mot taket

 

Undertegnede brukte to uker på å krype rundt og fjerne råtne materialer på grunnen og deretter støvsuge hele grunnen med industristøvsuger. Deretter vasket jeg taket med en skikkelig kloroppløsning. Så sprayet og vasket jeg muren med HeyDi Killer. Til slutt påførte jeg tak, grunn og mur rundt 25 liter antiparasitt. Det ga meg en kjemisk forkjølelse som varte et par uker.

 

Deretter la jeg 020-plast over hele grunnen. (Denne plasten kalles diffusjonssperre og er den tykkelsen som vanligvis benyttes mot grunnen. I vegger benyttes plast i tykkelsen 015). Overlappen var på rundt en halv meter, og overlappene ble limt med Casco Superfix.  Til slutt gikk jeg på med borhammeren og satte inn 6 nye ventiler. Alle gamle ventiler ble også erstattet med nye med hel netting.

Prosjekt krypkjeller varte samlet rundt tre måneder, og etter alle disse tiltakene begynte miljøet i kjelleren å bli noe bedre.

Det anbefales sterkt å starte med prosjektene i krypkjelleren på noen kalde vinterdager.

Du vil bli overrasket over hvor varmt det kan være i kjelleren, spesielt hvis det er noen idioter før deg som har tettet igjen ventilasjonslukene med glava.

Hvis så er tilfelle vil du også med stor sikkerhet ha mye mugg og annet interessant i taket, mens veggene er hvite av salututslag og soppen som stortrives med næringen. I det hele tatt: hvis ventilene er stengt er hele kryprommet både varmt og fuktig, og det er stor sannsynlighet for at muggsporer og annen elendighet har funnet veien oppover i bjelkelaget i gulv og vegger og inn i huset.

Hvorfor det er lurt med plast på gulvet i krypkjelleren finner du ut en varm sommerdag. Da er det kaldere i kjelleren, men kappilæreffekter og andre fysiske effekter får fjellet til å avgi svette i kjelleren. Steinen utenfor kjelleren blir varmet opp, vannet følger jo alltid grunnen, og så vil steinen, når den blir kaldere, avgi fuktigheten som kondens. Dermed er det duket for festmåltid for soppsporer og annen uhygge.

 

Hvis du har en askeluke i kyrpkjelleren skal du jo ha adgang til den. Da kan det være lurt å legge platon over plasten på gangveien fra åpningen til krypkjelleren og bort til askeluka. Platonen tåler adskillig mer vekt og skraping enn plasten.

Prøv å bevege deg minst mulig på den plastbelagte grunnen.  Og husk: En krypkjeller er IKKE ment for oppbevaring av noen verdens ting! Denne typen kjeller er ment for å være avsperret og ventilerende! Uansett hvor kaldt det er ute: Sørg alltid for at det er god ventilasjon i krypkjelleren!

PS: Det kan være en ide å sette opp noen musefeller før du begynner med prosjektet. Hvis det er mus i kjelleren er det om å gjøre å få dem ut før du setter kjelleren i en tilstand hvor det er mye vanskeligere for musene å komme inn (og ut). Et musekadaver lukter nemlig ille, lenge. En rotte enda verre. Og husk: En mus trenger en åpning på 0,5 centimeter for å komme seg inn. Rotta må opp i en hel centimeter…

Om John Olav Oldertrøen

26 kommentarer

 1. Takk, har også krypkjeller og har ikke orket å se mer nede i den. En titt når vi kjøpte huset ante ikke hva det var engang. Dit ned gidder vaffal ikke jeg gå. Satser på at det er bygd riktig.

 2. Nice with ventilation.. but your attempts are in vain which you will notice this spring if you have not allready ? Hot spring air equals high moisture content and it will come in through the vents and guess what happens when it meets the cold ceiling inside your «krypkjeller»… As the air cools in the amount of moisture it can «hold» reduces… ventilation was the blessing 10 years everybody thought.. I am all for your efforts but your are provided misleading information and will cause harm to a lot of readers!

 3. Job, I have consulted specialists regarding this issue, and truly, the only way to cope with building structures like this is to have as much ventilation as possible. Of course you also should make an effort to isolate the cold floor, before covering with thick plastic.

 4. Vi har et hus med delvis utgravd kjeller som ser veldig likt ut med bildene dine.
  Også vi har en mur av slike lecablokker som skiller boområdet fra krypkjelleren.
  Er usikker på konstruksjonen av veggene på innsiden av denne muren mot kjellerstue, og det er tilnærmet umulig å finne ut av det uten å rive veggene fra innsiden.

  Spørsmåler mitt er: kan en isolere noe mer fra innsiden av krypkjelleren mot kjellerstue? Gulvet mot første etasje er rimelig godt isolert, men føler veggen mot kjellerstuen kunne vært gjort noe med.

 5. Oi, her ble jeg veldig usikker. Selve krypkjellerdelen er jo kald, og det vil naturlig være trukket noe fuktighet inn i lecablokkene og murpussen. Det er rimelig å anta at det i kjellerstuedelen din er plast og platon, evt. kun plast mot lecablokkene for å forhindre fukt inn i veggen og inn i kjellerstua. Hvis du du legger plast eller noe helt tett mot muren i krypdelen vil du fange den eventuelle fuktigheten i blokker og murpuss, og dermed kan muren lettere forvitre, du får mer saltutslag og dermed mer vekst av sopp og annen faenskap.
  Hvis blokker og puss er helt tørt over alt – også i dybden (noe jeg tviler sterkt på) er det selvfølgelig bare å sette i gang, kanskje smelle på noen lag med isopor eller XPS på veggen. Det kan kanskje være lurt å legge platon innerst mot muren slik at eventuell fuktighet kan renne vekk. (Knottene mot veggen). Det er i alle fall alfa omega å ikke forsegle muren med plast på begge sider, for ett sted må fuktigheten i blokker og puss bevege seg, og det kan bli oppover mot taket (gulvet). Den fuktigheten vil være full av salter og være massiv næring for sopp.
  Det minst hasardiøse vil med stor sikkerhet være å ta av kledningen i kjellerstua og lekte ut veggen og etterisolere innenfra. Da kan du også få verifisert om det er plast på innsiden av muren (det bør det være).

 6. Takk, Sjefsordner. Jeg har også et spørsmål.
  Huset mitt er bygget i 1961 og det er heldigvis lite eller ingen mugg fra før i krypkjelleren. Men for noen måneder siden ble litt av gulvet over krypkjelleren åpnet fra undersiden i forbindelse med noen rørarbeider. Åpningen ble lukket med vanligs sponplater og de begynte å mugle nesten med en gang. Hva skulle snekkeren ha brukt i stedet for spon?

 7. HVA? Han skal bruke stubbeloftsplater eller impregenrt materiale – det er galskap å bruke spon på innsiden av en krypkjeller! Spon er svært utsatt for fuktighet og råte. Den snekkeren bør du ta et alvorsord med, for dette holder ikke.

 8. Hei! Går det ann å fylle igjen krypkjelleren og støpe betong gulv, slik som mange nye hus har (ingen kjeller)? Da mister man de to fordelene du nevner, men vil ikke det også gjøre at alt det negative forsvinner? Takk for svar.

 9. Jeg har forhørt meg om dette, og det kommer an på hvordan huset ditt er konstruert. Så svaret er nok, siden du allerede har krypkjeller, at joda, det kan du, men det blir ekstremt dyrt.

 10. Sponplater!!! Han må ha fusket voldsomt i faget. Man skal bruke asfaltplater! Dette må du protestere på, eller snarest skift ut selv.

 11. Det ville jeg vært forsiktig med uten å vite hvordan det ser ut bak veggen. Er det drenert på utsiden? Ligger det platon mot muren? Er muren isolert på utsiden? Alt slikt må man ha kontroll på først.

 12. Not true. Right now it is autumn and extremely humid outside. But inside my «krypkjeller» the environment is dry and clean without fungi. Why? Because I have placed insulation above the plastic. Ventilation in a krypkjeller is extremely important, but you must insulate the rock.

 13. Ikke lurt ….

 14. Marianne Rosenberg

  Går det an å gjøre om krypkjeller til vanlig kjeller?

 15. Det vil jeg tro, men da er det mye en må ta hensyn til. For det første må dreneringen rundt huset være i perfekt orden og muren må være isolert riktig. For det andre bør en ikke gjøre for mye med høyden i selve krypkjelleren, for da kommer gulvet under nivået til dreneringen (og muren). Eksisterende fjell må bort, og da er det vel smartest å borre forsiktig og bruke trollkraft eller minisprengladninger med vann, men, og det er viktig: en må da forsikre seg om at en ikke lager skader på muren eller fundamentet til muren. Når det så kommer til selve oppbygningen av kjelleren er det en rekke aspekter rundt fuktsikring, isolasjon og ventilasjon som må tas høyde for, samt eventuell radonsperre. Uten å vite det vil jeg anta at dette vil bli et meget omfattende arbeid som i alle tilfeller vil bli svært dyrt. Personlig ville jeg ha konsultert en ingeniør og bedt ham på befaring før jeg begynte med et slikt prosjekt, samt skaffet oversikt over grunnmurens tilstand, dreneringen og eksisterende isolasjon i eller rundt muren.

 16. Hei kan man legge isolasjon rett inn i krypkjelleren, sånn at det ikke er så kaldt på gulvet opp til kjøkken.og ta isolasjonen ut til våren?

 17. Glava vintermatter over fjellet gjør susen!

 18. Signy Nygård Mortensen

  Hei, vi har en jordkjeller under stuegulvet i hytta. 0 radon er målt. Dette er en krypkjeller med noe fjell, resten jord og god lufting i inngangsdøra/luka. Jeg har begynt å grave ut jord fra gulvet i håp om å få dekket det til mht jorddamp. Vi har stikkontakt der hvor det står musejager hele året. Kan jeg bare legge 020 plast limt med Casco superfix rett på jorda ? Det vil ikke gro opp med muggsopp etc under plasten da? Glava vintermatter oppå fjellet? Det vil ikke gro noe under de da ved temperatursvingninger og fuktig luft?

 19. Christoffer Eriksen

  Hvordan legger man vindsperren? Har et gammelt hus (1902) med krypkjeller/blindkjeller og stubbloftsleire mellom gulvbjelkene. Har tenkt å erstatte leire med glava, men bør vindsperren legges mellom stubbloftsbordene og ny isolasjon, eller under både bjelker og stubbloftsbord?

 20. Egentlig skal det ikke være NOE organisk materiale i en krypkjeller. Altså: Ikke noe jord, ikke noe trerester. Om det er flere meter med jordlag bør man nok fjerne så mye som mulig, pukke over, og så legge plast. Tviler meget sterkt på at noe fugemasse/lim vil holde plasten mot jorden. Steiner, derimot, gjør det.

 21. Hei. Har en klassisk krypkjeller fra 1979, samme type som den på bildet. Var fullt av alt som ikke skal være der da jeg overtok huset for litt over ett år siden, men nå er nesten alt borte 🙂 Bor i en skråning på fjell, så det er fjell i hele kjelleren, og ikke mindre enn tre bekker som renner gjennom når det regner. Det siver alltid litt vann der, men det er veldig god lufting, så jeg har ikke registrert noen problemer nå etter at jeg fikk åpnet vannløpene slik at bekkene faktisk renner ut av kjelleren igjen. Imidlertid er det en vanndam som ikke har noe avløp. Den er dels inne i kjelleren, dels ute. Lecamuren står midt i dammen, og det er jo ikke så lurt. Den er i ferd med å gå i oppløsning. Det er ikke akutt, men om noen år vil det være et problem. Opprinnelig var det lagt grov pukk mot lecamuren på hele oversiden av huset. Etter noenogtredve år var det like mye jord som pukk. Jeg fjernet alt sammen sist sommer, og det var da jeg oppdaget vanndammen. Jeg har ei pumpe i dammen som jeg kjører når det blir fullt, men det er litt fånyttes selvsagt. Jeg kan jo sette meg med hammer og meisel og lage et avløp i fjellet, dog antar jeg at det kan finnes lurere måter å gjøre det på? Er det et alternativ å fylle det området som utgjør dammen med sement, slik at vannet renner av? Skjønner at det kan bli vann mellom sementen og fjellet, men det kan jo ikke bli så mye, og må vel være bedre enn å ha en hel liten vanndam? Bør jeg i tillfelle skifte/fjerne den delen av muren som nå alltid er våt og under forvitring?

 22. Hei, og takk for en informativ artikkel. Har du festet plasten på noen måte mot muren, eller bare lagt den rett ut på bakken i kjelleren?

 23. Hei! Nei, jeg la plasten rett på gulvet, men sørget for å legge på litt shingel og stein i alle hjørner og ved ventiler og over skjøter. Det er generelt lite vind der nede selv om man har mange ventiler, men det er alltid lurt å være på den sikre siden.

 24. Hei. Jeg har 1 hus m krypkjeller, og de er ikke lagt noe grunnmurspapp rundt muren. Har tenkt og pusse muren og lurte på om de er lurt og legge grunnmurspapp rundt hele huset? Huset er bygd ca 25 år siden.

 25. Hei David!
  Grunnmursplast, antar jeg at du mener. Om du først skal grave opp rundt hele muren bør du gjøre det, ja. Du bør også sørge for å få drenert rundt muren i tillegg, og om grøfta blir dyp nok og du ikke har ringjording allerede, er dette tiden for å få lagt en jordingskabel i den samme grøfta.

Legg igjen et svar

Epostadressen din blir ikke publisertPåkrevde felter er markert *

*

Scroll To Top
Blogglisten