tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Lær deg om VVS
Lær deg om VVS

Lær deg om VVS

For de av oss som ikke var smarte nok til å velge håndverksutdannelse og bli rørlegger, og dermed ha lagt potensialet for å bli multimillionær raskt, betyr VVS-utfordringer ofte en dyr telefon til rørleggeren.

Vannskader er katastrofale når det først er skjedd. De aller verste vannskadene er de du ikke øyeblikkelig oppdager, for eksempel et svakt lekkende rør ett eller annet utilgjengelig sted. Med tiden får du garantert fuktskader og dertil hørende grusomme angrep av sopp og mugg og skadeinsekter. Konstruksjonen ødelegges og katastrofen er et faktum. Vannskader er det hurtigst voksende erstatningsområdet i skadeforsikring. I løpet av de siste årene har utbetalingene etter vannskader økt med 50 prosent av de totale skadeutbetalingene!

De verste skadene er som sagt de du ikke ser med en gang. For råte som følge av langsom og langvarig lekkasje får du nemlig absolutt overhodet ikke dekket av forsikringen.

I eldre hus med skjulte rørinstallasjoner er det ofte et tidsspørsmål før skaden skjer. Det kan komme av så mangt, dårlig isolasjon og frostsprenging, sprukne rør som følge av bevegelse, tette avløp, plutselige endringer i trykk, ren og skjær elde eller dårlig håndverk.

Du kan regne med at forsikringsselskapet overhodet ikke er interessert i å gi deg ett øre hvis du har en vannskade du har forårsaket selv. Og hvis skaden IKKE oppstår plutselig så får du heller ikke dekket noen ting, uavhengig om det er du eller vårherre som har gjort jobben en gang.

Vann under trykk skal en absolutt ta alvorlig. Men det er ikke dermed sagt at man er helt hjelpesløs med tanke på enklere utbedringer og rehabiliteringer i hjemmet. Ved å sette seg inn i teorien og tørrtrene på det rent praktiske vil man bli i stand til en del selv. Naturligvis er det ikke å anbefale å legge opp helt nytt rørsystem selv, og absolutt på ingen måte finne på å gjøre dette hvis man bor i en blokk eller risikerer å skade andre.

Husk også at eget arbeid utført på en synlig og svært uprofesjonell måte gir et dårlig inntrykk og kan skape problemer ved videresalg, uavhengig om rørene lekker eller ikke. Et annet viktig moment er at vann koster. Har du en sisterne som lekker eller en utett kran renner pengene ut. Dette gjelder i særdeleshet for de som har vannmåler. Et tredje moment er at man ved lekkasjer bidrar til et generelt lavere vanntrykk, og det kan medføre problemer hvis det for eksempel skulle bli en brann i nabolaget.
Undertegnede kom over en riktig lekkerbisken hos Byggmakker for en stund tilbake. Blant rørdelene hang en DVD, ”Gelia VVS-skola För villa- & fritidshusägare”.

Denne DVDen er rett og slett fantastisk! Her har man grundig innføring i både teoretisk og praktiske rørleggeroppgaver. En lærer om verktøy, rør og koblinger, avløp, installasjoner i baderom og kjøkken, sluk og en rekke reparasjoner. Dette er DVDen rørleggeren din IKKE vil du skal se!
Ikke nøl, løp og kjøp, denne er verdt hvert eneste øre!!

Den gyldne regelen for selvmekkere gjelder uansett: Når du har foretatt en endring så fotografer alt FØR prosessen starter, underveis og etter. Når du skrur på vannet så ta med deg en kaffe, øl eller annet og sitt og følg nøye med på om reparasjonen virker tett. Gjerne et par timer. Sjekk så jevnlig i dagene og ukene som kommer. Du skal ikke tolerere en eneste dråpe.

Det er også hederlig å sørge for at eventuelle nye eiere får kjennskap om de tiltakene en selv har utført. Men – er jobben utført så riktig som mulig og du ikke har hatt noen problemer i løpet av de første årene, da er det stor sannsynlighet for at det går bra fremover.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten