mandag , 1 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Lage hull i fliser
Lage hull i fliser

Lage hull i fliser

Foto: WebmasterAv og til må en lage hull i fliser. Som oftest for å gi rom for rørgjennomføringer til vann og avløp, men også for elbokser. Undertegnede har sett proffe flisleggere som lager slike hull med en helt vanlig flistang.

Etter gjentatte forsøk har jeg kommet frem til at det ikke er noe for amatører.
Men med en hullsag for flis derimot: da går alt så mye bedre. Disse hullsagene må ikke på noen måte forveksles med ordinære hullsager for tre.

Hullsager for flis skiller seg ut ved å ha en sylformet spiss i senter og en hullsag av hardt materiale med karbid eller diamanter i skjæret.

Hemmeligheten er først å merke av hvordan hullet skal være på flisen. Så finner man senter på hullet og borer gjennom dette. Da må en bruke en liten flisbor. Dette er spisse bor uten gjenger.

Når en borer i flis må en bruke lavt turtall. Det er i alle fall undertegnedes erfaring. Lavt og jevnt arbeidsturtall krever en god profesjonell drill.

Når hullet først er laget setter du hullsagas senterspiss i hullet og borer med jevnt turtall. Undertegnede har boret i fliser begge veier (både forfra og bakfra) men kan ikke konkludere med hva som er beste måte å bore på. Med en god flisehullsag blir det svært sjelden avskallinger rundt borflaten.

Det som er verdt å merke seg er at det tar tid å bore gjennom flisa. Desto tykkere flis: desto mer tid.
Når hullet endelig er ferdig kan du justere det forsiktig med en dremel med diamantsliper. Slipesett med diamanter er jevnt over svært billig hos for eksempel Clas Ohlson.

Disse diamantslipene varer ikke alt for lenge, det virker som om diamantene er få i antall og sitter løst, men for den jevne hobbybruker holder det i massevis. Det er med svært mange slipere i ett sett.

Selvfølgelig må du bruke et trestykke som underlag når du borer i flis. Du bør også ha sko med gummisåle på deg og klemme flisa ned, hvis ikke blir den med rundt og du kan skade deg selv og ødelegge flisa. Det finnes knapt noe mer irriterende enn at flisa blir ødelagt akkurat når du har fått laget det fine, runde hullet.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten