søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Gulv / Betong / Støp såle til lekestua
Støp såle til lekestua

Støp såle til lekestua

Lekestuer kommer i enkle byggsett i alle varianter. Felles for de fleste av dem er at de er tilskåret slik at bordene nærmest «laftes» og låses i hverandre. Veggene bygges i full høyde på denne måten.

Gulv og vegger spikres og vindu og dør spikres også til veggene. Slik er det i teorien.

Men – sett at en gjerne ønsket at lekestua faktisk skulle stå noen år?

En feil undertegnede har sett ved flere anledninger er å lekestuene bygges så og si rett på terrenget. Da blir de ikke gamle, ettersom alt materialet leveres ubehandlet. Råten kommer raskt nedenfra.

En annen feil er at mange kun bruker den vedlagte takpappen på rull. Dette er en takpapp som kun egner seg som underlag for annen tak-kledning. Enda verre blir det hvis pappen er uvørent festet med pappspiker. En pappspiker som det ikke er takpapp over vil være en garantert og sikker kanal for all fuktighet utenfra og inn i treverket. Taket får da en kort levetid.

Undertegnede ville ha en lekestue som skal stå noen år. Plasseringen på tomta var relativt uheldig med skrått terreng mot lekestua, naboens komposthaug i umiddelbar nærhet og mye skrått fjell. Det var da åpenbart at lekestua måtte heves opp i terrenget for å unngå råte.

Dermed ble først spaden tatt fatt. Sammen med spett, øks og sag. All masse ned til grunnfjellet skal vekk. Vi fjernet lat under lekestuas grunnfalte pluss en meter i tillegg. Alle langsgående røtter må kuttes. Steinene tok vi vare på for senere tilbakefylling.

Etter at all masse var fjernet ble en god del trillebårlass med pukk i shingel-størrelse kjørt på. Pukket ble komprimert med spyling med hageslange og valsing med hagetrommel, siden vi ikke hadde noen hoppetusse for komprimering. Så la vi en fiberduk over hele området og kjørte på noen lass med subbus (0-8), jevnet og komprimerte.

Subbus er det samme som stensand. Dette er det fineste sortiet som kommer fra pukkverket. Subbus er svært drenerende og flott og stabilt å ha som underlag, kan ikke sammenlignes med sand.

 

Deretter ble det spikret en kasse som tilsvarer nøyaktig lekestuas grunnareale. Kassa ble forsterket i alle hjørner og støttet opp på alle langsider med avstivere. Vi la så en ferdig tilklippet armeringsmatte ned i ramma, denne ble liggende omtrent midt i høydenivået og ble holdt oppe an noen større steiner.

Siden vi først skulle ta oss umaken med å gjøre lekestua en smule langvarig i tid ville vi legge opp til en pen lavenergi LED-belysning i lekestuas inngansparti og i punkter rundt på såla. Derfor ble det lagt varerør (svarte) i kassa og frem til de punktene hvor belysningen skulle komme. Varerørene ble stripset til armeringsmatta. Det ble boret 16mm hull i trekassa slik at varerørene stakk ut fra kassa for at sementtrykket ikke skullepresse ned og kanskje tette igjen rørene.

Ved lekestuas terrasseparti ble det laget to kasser hvor varerørene endte opp i. Disse kassene skulle etter størkning av betongen fylles med pukk og få to store LED-lys. Plantasjen er blant de som har slike flotte LED-lys til en ikke altfor avskrekkenede pris.

NB: Kjøp SEMENT som du blander ut til betong selv og IKKE ferdigblandet støpemørtel. Du kommer til å trenge mange sekker, og sistnevnte vil bli astronomisk dyrt i forhold til å blande selv!

Så ble betongblander innleid og et hengerlass med sand kjørt på plass. Selve jobben med å blande betongen med litt sement, litt sand, litt shingel og vann tok rundt 6-7 timer. Da var hele kassa full.
Siden det var ganske varmt og tørt i været ble den ferdig betongkassa vannet etter rundt fire timer. Deretter ble det vannet et par ganger daglig rundt 10 dager. Etter to og en halv uke ble kassa slått av og betongsåla avdekket.

For å gardere oss ytterligere mot råte fra bunnen, selv om såla nå stakk rundt 10-15 cm over bakkenivå, ble det laget en ramme med bunnsviller av impregnert 2″ x 3″. mellom betongen og den impregnerte ramma ble det lagt ut grunnmurspapp. Den første bordhøyden på lekestua ble satt inn med antiparasitt.

Når hele lekestua var bygd klar opp til taket (det tar en til to timer) ble de opprinnelige takbordene vraket, siden de så forferdelig spinkle ut. I stedet ble det saget til rupanel i skikkelig dimensjon og slått på over hele taket. Så slo vi på trekantlekter og la på underlagspappen, før det ble lagt shingel over dette igjen og avsluttet med møneplater på toppen.

Det anbefales også å velge andre bord enn de medfølgende til vindskier. Vi brukte 120 impregnert.
Så er det viktig å snarest grunnen lekestua utvendig. Videre er det klokt å straks sette inn et lufteventil i mønet på lekestua, gjerne to. Disse må naturligvis ha netting. Ventilene er spesielt kloke i denne tidlige fasen av lekestua, slik at fuktigheten fra den herdende betongen i gulvet får slippe ut og ikke inn i treverket.

Etter i overkant av en måned kan en tenke på om gulvet i lekestua skal få en kvalitetsoppgradering.
Vi la på 020 plast i bunnen, deretter overskytende parkettunderlag, og til slutt overskytende parkett fra huset. Siden dette blir en lekestua med kraftig bruk av sølete føtter, ble hele parkettgulvet lakkert tre ganger med trestjernes for å få en sterk hinne over skjøter og ujevnheter.

Koblingen til lavvolts LED-belysning ble lagt i et låsbart nøkkelskap som ble bygget inn i en egen kasse inne i veggen. Lokket på kassen ble så skrudd igjen. Varerørene som også går inne i kassen ble tredd i et bredt aluminiumsrør som gikk fra betonggulvet og opp til det låsbare nøkkeslskapet i stål. Umulig å perforere.

Sluttresultatet ble en pen lekestue som ikke vil bli ødelagt verken ovenfra eller nedenfra. Den diskrete og elegante ledbelysningen gir en vakker og delvis mystisk omramming til lekestua når kvelden kommer. Hvis en i tillegg legger belegningsstein rundt lekestua blir sluttresultatet enda penere. En liten ekstrainnsats som ikke merkes økonomisk, men som så avgjort blir flottere estetisk, samtidig som du garantert ikke får noen høy vegetasjon i direkte kontakt med lekestua.

Mye mer styr enn hva som står i «bruksavnisningen» for oppsetting av lekestue, men det er verdt det.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten