tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom -del 1
Bygg nytt baderom -del 1

Bygg nytt baderom -del 1

Kjekk hjelp fra ComfortDette er del 1 i en større serie artikler hvor det vises hvordan et baderom forandres fra den totale katastrofe til et lekkert, nytt velværesenter.

Utgangspunktet for undertegnede var et forferdelig baderom som var det vi merket oss mest ved da vi kjøte huset, en enebolig fra 1976. Baderommet var teknisk uendret siden den tid. Gjennom årene hadde nye eiere prøvd å sette inn noen nye Ikea-møbler for å gjøre baderommet noe mer levlig, men denslags bløff hjelper jo ikke når badet er en ren katastrofe.

Alt var kritikkverdig på dette badet. Badekaret sto klint inntil døra på et meget avlangt og smalt rom. Mellom badekaret og en bide (hva i all verden skal man med det) sto et begredelig lekkende toalett. Alle rørene, som var i kobber, gikk skjult i veggen. Det er i strid med forskriftene. I tillegg gikk rørene i yttervegg med mildt sagt minimal isolasjon. Ingen av inneveggene i badet var isolert.

Belegget på gulvet hadde rakner ved sluket og i alle hjørnene. I det ene hjørnet var det tydelige fuktskader. Et gammelt overdimensjonert og punktert vindu som ikke lot seg åpne preget hele ytterveggens bredde. I taket og gulvet var det Eswa-varme, men denne var forlengst ikke-funksjonell. I gulvet var det varmeskade etter eswa-varmen, og på kaldloftet over taket var plasten smuldret bort. Gulvet knirket fælt, og sluket var plassert i en betongklump i stubbeloftet. Stubbeloftet var forøvrig fullt av musebol.

Strømforsyningen til badet var 1 delt og godt belastet 10 ampere kurs uten jording. På veggen hang en lampe som ikke en gang var IP44 merket.

Vi tenkte som så at her skal absolutt alt gjøres.

Det er et godt utgangspunkt. Tabula rasa – gjør absolutt alt på nytt. Hiv ut all den gamle dritten – du vil garantert aldri gjenbruke noe av det på et nytt baderom.

 

Om du synes det er fælt å kaste gamle armaturer og porselen kan du levere det gratis på gjenbruksstasjoner. Du vil garantert ikke få solgt noe av det hverken på qxl, finn.no eller andre netthandelssteder.

Hvis situasjonen er som hos oss med metallrør i yttervegger og skjult betyr det også at du har en gyllen anledning til å rehabilitere hele VVS-systemet. Få bort alle gamle kobberrør som kan fryse i filler når som helst. Få vekk gamle sluk og sjekk alle avløpsrørene. Det er en bedre følelse å bo i et hus hvor du vet at VVS-anlegget er helt nytt og i tråd med nye forskrifter og ikke minst – er lekkasjesikkert. En korrekt montert rør-i-rør løsning skal i teorien være lekkasjesikker. Du får både varmere og kaldere vann raskere og eventuelt lekkasjevann ledes til et sluk og ikke inne i hus, vegger og gulv.

Så det aller første en bør gjøre når en skal gyve løs på et gammelt baderom er å tenke som følger: Ingenting skal spares, alt skal vekk. Alt skal være nytt.

Gå innom en VVS-butikk eller Biltema eller Clas Ohlson og kjøp røravskjærer og plugger (ikke glem hylser) til å stoppe vann fra avkuttede rør (disse selges som regel i sett). (På forhånd har du med skyvelær funnet ut diameteren på rørene. Kjøp gjerne dobbelt opp med plugger siden det er lett å ødelegge den første en skrur fast over det avkuttede røret).

NB! Hvis du er usikker på hva du tør å gjøre med rørene, les denne siden. Her er et uvurderlig hjelpemiddel for alle oss som ikke er rørleggere!

Steng hovedkrana og tapp ut vannet som er i rørene og begynn med å kutte av tilførselrøret til toalettet. Fortsett med eventuelle batterier for dusj eller badekar og servant og bide, hvis også du har det. Bær så alt gammelt porselen og alle gamle batterier ut fra baderommet. Hvis du vil vente med å kappe rørene må du skru på plugger på alle de løse armaturrørene.

Demonter og få ut badekar og eventuelle møbler. Rensk rommet for alt.
Ta en drill med en liten hullsag og lag et hull i veggen. Er det fliser på veggen tar du hammer og meisel og slår løs, lag så et hull og fastslå hvor tykke de opprinnelige veggplatene innerst er. Høst sannsynlig er innerveggen bak flis eller belegg 12 mm. Det er en stor sjanse for at veggen er spon.

Når veggtykkelsen er målt laster du ned en mal med måleark og sjablonger for baderomsinventar fra Comfort. Den lenken finner du her.
Mål så rommet, alle vegger i høyde og lengde. Mål opprinnelig vindu(er) og dør(er).

Gjenskap disse målene på rutearket du har lastet ned og klipp løs noen sjablonger og lek deg med hvordan det ferdige badet kan se ut mens du klargjør bankkontoen for et relativt høyt og langvarig sjokk, alt etter hvor stort badet er og hva du akter å fylle det med. Husk at målene du nå har IKKE vil bli lik de ferdige målene. Blant annet vil veggene bli tykkere og takhøyden vil bli noe lavere. Dessuten kan det hende at du vil ha døren et annet sted og kanskje et helt nytt vindu i annen størrelse.

Mer trenger du ikke gjøre i denne omgang. Men sjekk at de pluggede rørene dine ikke lekker.

I neste artikkel, del 2, tar vi for oss ytterligere måling av baderommet, planlegging av innkjøp og teknisk assistanse og riving av det gamle badet. Logistikk er viktig i slike prosjekter. Det nye baderommet skal til slutt bli flislagt og i vegger og golv vil vidundermaterialet Litex bli brukt.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten