søndag , 22 april 2018
SISTE
Du er her: Hjem / Utendørs / Fjern fjell og steiner selv!
Fjern fjell og steiner selv!

Fjern fjell og steiner selv!

Har du sett deg lei på grunnfjell eller store steiner som ligger rundt omkring på tomta? Eller kanskje oppkjørselen er alt for smal fordi grunnfjellet stikker ut? Tidligere var det ikke vanlig å jevne tomter helt ut. Da får en ofte et problem. Stein som er i veien er skikkelig ordentlig i veien. Men fortvil ikke: Store steiner og grunnfjell fjerner du selv!

Undertegnede har prøvd alt som beskrives i denne artikkelen og kan gå god for sluttresultat og erfaringer. Men – ansvaret er og blir ditt.

Ofte er det slik at i nabolag som tidligere hadde det både luftig og usjenert med tiden har blitt tettere og tettere. Dette gjør dynamitt til et mindre egnet virkemiddel hvis en skal fjerne fjell eller steiner. Men det finnes andre metoder – uten eksplosjoner.

For de som ikke trenger ta hensyn til naboer og som kan sprenge, men mangler sprengingssertifikat, finnes det nå et produkt som heter Rock Cracker. Dette er små sprengladninger som ved hjelp av vann bryter opp steinen. Disse eksplosivene er på størrelse med haglpatroner og fås ved uteleiesentre. En slipper uansett ikke unna å bore hull til ladningene først. Nok om det, denne artikkelen handler om alternativene til eksplosjoner:

Metode 1: Brenn, spyl og slå!
Hvis du gjerne vil ha topper i grunnfjellet ned i terrenget er det en velprøvd og historisk metode som fungerer greit. Denne metoden fungerer også hvis du ønsker å splitte digre steiner som er alt for store å baskes med i utgangspunktet.

Med sistnevnte, altså store steiner som stikker opp fra jorda (takket være isbreene langt tilbake), graver en rundt hele steinen og blottgjør mest mulig av den. Deretter er det bare å fylle på med kull rundt steinen. Spar ikke, sleng på sekk etter sekk og tenn på. La dette gløde nesten helt ut før du tar hageslangen og spyler den sterkt oppvarmede steinen. Spyl på i minst 5 minutter!

Enten begynner steinen å sprekke med en gang, hvis ikke slår du til den med full kraft med ei slegge. Steinen er nå så sprø av oppvarmning og rask nedkjøling at den høyst sannsynlig vil dele seg. Fungerer det ikke med en gang, så gjenta brenne- og spyleprosessen.

Den samme metoden fungerer fint for å senke topper i grunnfjellet; for eksempel større spisser og partier som stikker opp av plenen eller henger ut og begrenser ferdselen av mennesker eller trafikk på tomta. Hell utover kull i massevis og tenn på. La det gløde lenge før du spyler og så slår til med slegga. Det er alltid lurt å ha et spett til å brekke løs deler med eller vippe vekk med.

Naturligvis må du sørge for å gjøre dette på dager hvor det er vindstille og hvor ikke omkringliggende vegetasjon kan ta fyr. Spyl gjerne godt i ytterkant av brennstedet før du starter. Og husk at gnister kan fly langt, og at varmt kull er skrekkelig varmt. Bruk for all del ikke bensin til å antenne med!! Det er prøvd ut og resulterte i en mindre eksplosjon og en atomsopp. Takket være mye flaks og verneutstyr slapp man å pådra seg brannskader. Det du skal bruke er tennvæske. Ikke noe annet.

Overvåk brenneprosessen hele tiden.

Steinen du får løs vil være svært skarp hvis du har et hardt grunnfjell av gneis eller granitt. Husk det når du slår med slegga. Bitene kan få prosjektils fart og skade omkringliggende hus, biler og ikke minst mennesker. Bruk vernebriller og sørg for at området er sikret mest mulig. Ikke hamre løs når det er mennesker i nærheten.

Dette er macho og urtidsvarianten av fjellsprenging. Du får masse muskler av dette arbeidet. Pass til enhver tid at sleggehodet sitter godt på.

Alle bormaskiner for fjell lager hull ved å slå og bore samtidig.

Metode 2: Cobra
Metode nummer to er definitivt mindre arbeidskrevende, men vesentlig dyrere. Den består i å leie seg en fjellbormaskin og bore huller i fjellet. Det billigste da er å leie en Cobra bensinbormaskin. Disse maskinene er leie å få start på og har en tendens til å slukke underveis i prosessen, spesielt hvis boret møter veldig mye motstand.

Cobra fjellbormaskin

Maskinen bråker litt, støver voldsomt og gir mye eksos. Det tar en viss stund før du får boret hull ned til ønsket dybde, mest sannsynlig må du bore i to omganger, en gang med det korteste boret, den neste med lengst bor. Maskinene er som sagt harde å få igang og den er tung å holde og arbeide med. Du må finne en balanse mellom å bruke kraft på maskinen og la den jobbe selv, det er viktig å ikke legge all vekten oppå den, da slukker maskinen.

Det betyr at den tærer mye på kreftene. Det er også viktig å blande bensin og totaktsolje riktig når maskinen trenger påfyll. Hvis du først har prøvd å dra igang maskinen en rekke ganger etter nytanking og ikke får start må du la maskinen stå en stund, for da er pluggen alt for bløt.

Metode 2 og 3 krever god øyebeskyttelse (gjerne heldekket), hørselvern og gjerne støvbind. Arbeidshansker og vernesko er heller ikke dumt.

Metode 3: Trykkluftbor
Den tredje metoden er trykkluftbasert. Lei en diger kompressor (tilhengerbasert), få med deg nok slange og bor og lag borehull på rekordfart.
Kompressor
Denne metoden er den absolutt letteste og dessverre – dyreste. Her har du en bormaskin som er lett å holde og trykkluftkrefter som du nesten blir skremt av.

Denne maskinen slår og borer som om det hardeste fjell var smeltet smør. Sjokket over leieprisen går litt over når du ser hvor lynraskt du får laget fjellet om til en sveitserost.

For begge disse maskinalternativene er det en gylden regel at arbeidet gjøres fra sen morgen av på virkedager, ettersom støyvolumet er høyt og det uansett vil stå en støvsky rundt arbeidsområdet. En skikkelig dieseldrevet kompressor bråker mye.

Derfor: Med begge alternativer: Lei utstyret og hent det og klargjør alt dagen i forkant. Med alternativ 1 må du beregne vesentlig mer tid enn med alternativ 2.

Neste fase: Sprenging

Fjellsprenging skjer best når fjellet du skal jobbe med er skikkelig solid. Jo stekre, desto bedre. Porøst fjell kan fordele kreftene mye lettere utover og du får ingen konsentrert effekt. Råttent fjell ala skifer kan du like gjerne pigge vekk med en kraftig borhammer og spett.

Kile til splitting av stein
Kiler

Når du har en masse borehull i fjellet er alt klart for finalen. Det første alternativet en kan prøve hvis målet er å kutte av fjellet og få en relativt jevn kant eller kløve en stor stein, er å slå kiler ned i borehullene.

Du ser en slik kile på bildet til venstre.

Kilene settes ned i borehullet og så slår man på metallstykket som presses ned i kilen slik at den utvider seg nederst. Denne kraften får så fjellet til å sprekke opp.

Trollkraft
Det andre alternativet er det desidert minst slitsomme og mest effektive, men også det absolutt definitivt dyreste. Dette alternativet heter trollkraft. Trollkraft er effektivtTrollkraft er rett og slett et pulver som tilsettes et nøyaktig mål vann, blandes ut med drillvisp, og helles så ned i borehullene.

Hullene skal dekkes til etter at de er fylt opp. Med tiden, avhengig av temperaturen og helst ingen nedbør, begynner fjellet på magisk måte å sprekke opp. Hvis det er varmt i været kan du sette deg ned ved borehullene og høre hvordan fjellet brytes opp. Fascinerende.
Trollkraft har en sprengningskraft på 8000 tonn per kvadratmeter.

Men trollkraft er dyrt. Svært, svært dyrt. En liten pakke på 2,5 kilo pulver koster flere hundre kroner. Og en liten pakke rekker kanskje til et relativt normalt borehull. Det mest rasjonelle er å kjøpe trollkraft i tilitersspann.

Behandle trollkraften med kjærlighet og ikke tilsett en dråpe mer vann enn hva bruksanvisningen sier! Da ødelegger du trollkraften og har tapt en masse penger! I begynnelsen av utblandingen ser det ut som om du har brukt alt for lite vann, men det har du altså IKKE!

Følg bruksanvisningen svært nøye og bruk gjerne en trakt når du heller massen ned i borehullet. Beskyttelsesbriller er lurt, da dette ikke er noe særlig å få på øynene. Dekk til borehullene når de er fylt opp og be om godt varmt og tørt vær noen dager fremover. Du vil bli overrasket over hvor effektivt dette er, selv om det altså er astronomisk dyrt.

Vekk med steinene
Den siste utfordringen er å bli kvitt sprengsteinen. Her er det ekte manpower som duger. Kanskje du har noen dumper i terrenget du skal fylle igjen? Skal du støpe såle noen steder? Hvis du har fått noen greie blokker, kanskje de kan stables til en pen kant et eller annet sted? Kanskje naboen trenger stabikl fyllmasse?

Sprengsteinen kjører du bort med trillebår, ta bare litt om gangen, ryggen sier ikke ifra før morgenen etter, og det kan være vondt. I mange år fremover. Men litt trøst er det i å vite at du faktisk har fjernet fjell. På egenhånd!

Om John Olav Oldertrøen

45 kommentarer

 1. Seriøst? har du fjernet fjell på den virkelig gamle metoden med varme og vann??

 2. Hei Espen! Ja, som jeg skriver: Alt som omtales på Ordne.no er prøvd ut selv. Ja, jeg har fjernet mellom 2 og 3 kubikk med hardt grunnfjell på den gode, gamle måten. Ja, det er tidkrevende og veldig hardt arbeid, men ekstremt tilfredsstillende til slutt!

 3. Har du vært borti eller hørt om Boulder buster? Skal visst nok være en artig og enkel måte å ta vekk litt fjell på det også. Man bruker vann og noen patroner til å sprekke fjellet.
  Tenker å bruke denne metoden selv når jeg skal rydde vekk 4-5 kubikk til garage.

 4. Hei Espen R!
  Ja, jeg har vært borti Boulder Buster. Ikke på egen eiendom, men jeg har vært med og hjulpet en kar med å bore hull. De små sprengladningene er faktisk utrolig kraftige, vel og merke sammen med vann. Det er fritt frem for å anskaffe disse, og det er helt åpenbart en rask måte å få jobba seg inn i fjelelt på. Trollkraften tar tid og er væravhengig. Hvis du er riktig uheldig og får styrtregn over tid før trollkraften får virka blir den ødelagt. Det er utopisk å tro at en kan tette helt over borehullene.
  Men en skal vite at en bør sikre området ved bruk av det relativt harmløse Boulder Buster, for det kan faktisk fyke steinbiter hvis en er uheldig med fjellet eller plasseringen av ladningen. Men ja – det er absolutt en artig måte å fjerne fjell på!

 5. Finnes det noen brukbare vinkelsliper blader etc for å skjære bort fjeld? Har du noen erfaringer med det?

 6. Hei Rune H!

  Diamantbladet mitt lagde et fint spor i granitten, men det var det. Totalt ubrukelig. På sandstein vil nok diamantblad fungere greit, men pass på å bruke en vinkelsliper med svært god vibrasjonsdemping. På granitt, gabbro og annen hard stein nytter det ikke å skjære.

 7. Hei.
  Jeg prøver å fjerne en stein på ca 1 kvm. Har borret ca 15 hull (uten mål og mening) (30mm) og fylt igjen med trollkraft. Nå har det gått litt over 2 Døgn og jeg har fått 3 sprekker, 2 små og 1 lang som deler hele steinen i 2. Kommer den til å sprekke opp mer eller burde jeg borre bredere hull.?Avstanden mellom hullene er ca 10-15 cm… Er det viktig at hullene ligger på en rett linje?? siden det ikke sprekker opp mer?

  Mvh
  Clas

 8. Hei Clas!
  For det første: Blandet du ut trollkraften med akkurat den mengden vann som står nevnt? Du skal ikke ha en dråpe mer enn det. Deretter: Hvis det har begynt å sprekke er det et godt tegn. Hvis det er kaldt om natta tar det lengre tid før det virker. Du må også huske på å dekke til hullene med ett eller annet, dette er spesielt viktig for å unngå regn eller vann i hullene.
  Det KAN hende at du har sprekker i fjellet under steinen og at trollkrafta derfor har rent ned i disse. Ser du trollkrafta i alle borehullene? I så fall: dekk til og gi det tid. Det vil virke etter hvert.
  Vet du hva slags stein du har, er den hard? I så fall er det bra. Hvis det er skifer eller annen porøs stein virker trollkraft langt fra optimalt.
  Avstanden du har borret mellom hullene er helt etter læreboka, så det høres bra ut. Bare gi det tid, og be om pent og varmt vært. Jo varmere det er i lufta og gjerne gjennom døgnet, desto bedre. Lykke til!

 9. Hei igjen.
  Takker så mye for svar,men har ikke blitt veldig mye klokere:-) Det stod 6-7 dl vann pr 2,5 kg Trollkraft.Jeg brukte 7 dl.Men siden det allerede har sprukket så er vel den i boks.
  Steinen jeg har er nok en vanlig gråstein,så hard er den! Alle hullene har hele tiden vært fulle av trollkraft så ingenting har rent bort.Nå har det gått litt over 3 døgn og den store lange sprekken har bare blitt litt bredere.Ellers har den ene delen av steinen blitt våt og trollkraften har gått i oppløsning…blir vel da nødt til å bore på nytt !!?
  Burden jeg borre enda flere hull eller skal jeg bare ta ut den gamle kraften som er igjen?? Burde prøve med 40 mm bor denne gangen kanskje..Lønner det seg å ha et system på hullene? kommer til å bore flere hull om jeg leier bormaskinen igjen…eller?

  Mvh
  Clas

 10. Beklager sent svar! Den delen av steinen som har blitt våt har nok reagert med den trollkraften du har hatt nedi hullene, så der er du nok nødt til å borre ut den gamle trollkraften og helle ny nedi, dessverre! Det er derfor det er så viktig å dekke til hullene, mengden vann skal være absolutt helt nøyaktig.
  Hvis du har boremaskinen parat eller skal leie den lengre kan du sikkert bore flere hull, men siden du allerede har ca 10-15 cm avstand mellom hullene høres det absolutt helt riktig ut. Hvis du borrer f.eks loddrette hill i en stripe og deretter skrå hull mot disse hullene vil kraften ete et stykke av steinen.
  La den brede sprekke få fortsette å vokse før du går banans med slegge, spett og/eller kiler. Husk øyebeskyttelse, det er en vanvittig fart på steinsplintene!
  Og heller du ny kraft nedi så pass på å dekke til borehullene.
  Nå begynner det å bli såpass varmt i luft og terreng at du burde se en forholdsvis rask reaksjon. Lykke til!

 11. Hammerfest omegn / Vest-Finnmark.

  Har du fjell eller store steiner på tomten? Duurhuus Minimaskin AS har utstyr for å sprenge dette vekk for dere, også inni kjeller kan dette gjøres.

  Ta kontakt!
  Boulder Buster og Rock Craker, det fungerer.

  Ring oss på tlf: 41127501
  e-post: minimaskin@duurhuus.no

 12. Har delet opp fjelltopper i kjeller.(Senket kjellergulv 90 cm).Boret 24 mm hull og slo inn kiler .Kan dele en 450kg stein på 60 min. Kiler er vanskelig å få tak i(650,-),bestilt fra en smed i Konskvinger men hurtigheten er fordelen.Det tar 10 sekunder å slå inn kilen.(Må slå inn minst 2 for å hjelpe steinen til rett snitt)Er utdannet byggteknikker,men å senke gulv har vært en utfordring.Har fjernet flere tonn…

 13. For å bore brukte eg en biltema slagbor(borhammer, 900watt )litt slapp …og en ny bor av høy kvalitet hilti, eller noe som fungerer…jo dyrer jo bedre…det tar fort 45 min å bore..

 14. Har senket kjellergulv 90 cm..Fjernet fjelltopper med en kiler fra en smed i kongsviger (650 kr pr sett).Boremaskin fra biltema på 900 watt og bor fra hilti..dyrer jo bedre…det tar fort 45 min å bore hull.Å slå inn kiler tar 10 sekunder..slå inn 2 på rekke med 20 cm mellomrom for å hjelpe fjellet til å dele seg rett.Har fjernet minst 5 tonn..det svake punkt er boremaskinen..

 15. Synes det var fælt å grave ut 20 tonn av kjeller for å få fattige 50m2 boligareal ekstra,men en «bekjent» som jobber i fiskeriforskninga i tromsø(1. amanuensis) har gravd ut 230 tonn.(Han får kvitering fra perpetum som tømmer kontainer)Som trøst under graving kjøpte han en ny jaguar.Alle andre hadde jo Leksus på uit.no(han måtte leie garasje under siste del av gravinga)…..Han lærte meg om kiler….har før brukt en hydraulisk borhammer som skremte livet av naboer…alt ristet…til og med blomber i tennene .Han gravde ut en 50m2 garasje ut av en krypkjeller+ slo bort en 40 cm såle /gulv.Han visste stor forståelse …Foresten så begjynte min dame å gråte og si at ingen graver ut kjeller etter at huset er bygd i starten…for så å forlange at alt må graves ut og at 1/2 gjort arbeid er det verste som finns.Har nå bestilt kjellestue,vaskerom+++(det blir prosjektor)

 16. Vet om en som har gravd ut 230tonn masse fra en kjeller i Tromsø..Gravde ut parkering med 3m takhøyde ,ut fra en gammel krypkjeller.Fikk først pris på arbeidet 2,7 millioner.Startet med biltema bor maskin og kiler.Han lærte meg om kiler.Brukte først en hydraulisk hugger ,men huset ristet for mye til maskinen knakk av matrialtrethet.Kiler er nesten lydløst.Start med å støpe 2m om gangen.Eldre masser er ofte like komprimert som leca,etter å ligget i millioner av år.Grav til en ikke tør mer og støp med pumpebil..

 17. DET står det jammen respekt av!! Istemmer forøvrig argumentet med risting. Trykkluftbor i krypkjeller kan skape mange et mareritt for de som bor i huset… Jeg er usikker på om denne ristingen kan ha noe å si for selve grunnmuren og svillene over.

 18. Har en krypkjeller jeg gjerne skulle hatt litt mer nytte av. Det kommer fjell inn i kjelleren gjennom den ene veggen. Vil det fungere å ta knekken på denne med kiler? Gulvet må jo også senkes en hel del og regner med at grunnfjellet vil titte opp der også, også en jobb kiler vil klare?

 19. heisann
  hvor kjøper du kull i mengder for å fjerne fjell?

 20. Er det flere her som har prøvd med kull og kaldt vann ?
  Vurder å prøve det, men jeg bor i et tettbebygd strøk, og litt
  redd for at naboer tror det har klikka, vertfall hvis det ikke funker !
  Olav

 21. Europris er billigst!

 22. Hehe, jeg bor også i et meget tettbygd strøk og det har avstedkommet mang en latter når jeg begynte med prosjektene. Men den stilnet når fjellet var brutt opp!
  Det eneste å passe på er at gnister ikke antenner tørt gress i nærheten, samt sikre deg selv og andre mot steinsplinter når du går banans med slegga.

 23. Takk for tips her. Jeg har nå fjernet en stein på rundt 600 kilo.
  Fyrte opp med 6 kilo grillkull og passet på rundt fire timer til det ikke var
  noe mer gløding kullet. Spylte med kaldt vann, og dampen sto som en gammelt
  lokomotiv fra steinen. Fikk da først sprekker i steinen og store partier gikk av men, men hadde ikke noen stor suksess med slegga. Prøvde dagen etter igjen
  med slegga og gikk skikkelig berserk så svetten rant, og det funka svært
  bra. Hele steinen er nå borte vekk. Muligens var den ikke skikkelig kald når
  jeg slo første dag eller så var det jeg som var sliten. Dette kostet da altså
  kun 3 sekker med grillkull, + noen små kuttskader på leggene fra splinter(bruk
  en eller annen form for legg beskyttelse ), men dette var en veldig artig opplevelse, og vel verdt slitet med slegga når den nå er borte.

  Igjen, tusen takk for til sjefen her for svært godt og velfungerende tips.
  Anbefales !
  Vennlig hilsen
  Olav

 24. Hei, sitter og leser det dere skriver med stor interesse. Har en kjeller som jeg gjerne skulle senket golvet noen cm i. Leser at det er med stort hell man har brukt kull og kaldt vann. Kanskje litt skummelt innendørs. Men hadde vært fristende. Ser også at en del har brukt trollkraft. Hvor kraftige bormaskin trenger man for å kunne borre hull i fjellet på den dimensjonen vi snakker om her ?

 25. Hei Christian!
  Du trenger ei skikkelig boremaskin med bor som lager hull med diameter på 3 cm. Da må en ha trykkluftverktøy og kompressor, begge deler leies, f.eks hos Bautas, eller Ramirent som de nå kaller seg. Du får med bor i to lengder, det kan være lurt.
  Du bør også ha et avsug fra kjelleren, for det blir vanvittige mengder med støv! Slike avsug får du også leid. Vernebriller,god ansiktsmaske og hansker er også et møst. Og drikkevann i mengder!
  Lei gjerne kompressor av tilhenger-typen. De gir masse kraft.

 26. Hei, takk for svaret !

  Jeg var i sverige i dag, og fant en elektrisk borhammer som tar opp til 32 mm bor, av sds+ typen og med 8.8 J slag. Så nå har jeg begynt å borre hull.. har bare fått ned 20mm hull, siden det var det jeg hadde av bor hjemme fra før. Hvordan er det med å bruke Trollkraft inn mot grunnmuren ?

 27. Vær forsiktig med trollkrafta! Den river virkelig fjellet i biter, så sørg for at trykkavlastningen fra hullene dine IKKE går mot muren, det er veldig sterke krefter i sving!

 28. Har skaffet meg en blå-bosch 3-28. Egentlig litt for liten til å borre med, men det går, bare man tar tiden til hjelp. Fikk til dette med Trollkraft første gang, andre gangen, så tror jeg at jeg hadde for grunne hull. Så nå har jeg borret noen nye. Tar tid da, og er en teknikk.

  Trollkrafta splitter skikkelig når man får det til. Skal forsøke litt mer idag, må bare finne ut hvilken vei man skal sette hulla. De første satte jeg rett ned, og splitta som f… Kan som sagt ikke se noe annet enn at det er for grunne hull i andre omgang, for det splitta jo, men ikke de mengder, og når du kom litt lenger inn på fjellet så skjedde det ikke en dritt, det vil si, det står jo og jobber, så en eller annen gang får jeg jo litt hjelp fra dem også.

  Er det noen som vet om det finnes fjellsplittere å få leid ? Ikke fjellboremaskiner, men splittere.

 29. Noen som har hørt om bruken av rundstokk for å sprenge fjell/stein? Ble tipset om dette en gang, men husker ikke fra hvor. Prinsippet er noe i retning av at fuktig treverk ekspanderer og dermed sprenger steinen, men vet ingenting om fremgangsmåte.

 30. Hei. Er det noen som vet hvor man kan kjøpe kiler til å dele stein med? Eventuelt hva materiale man kan lage disse av?

 31. Super artikkel.

  Desverre leste jeg den ikke før jeg hadde prøvd både Cobra og trykkluft, og kommet til samme konklusjoner selv. Cobra er råtten å få start på, og fungerer fryktelig dårlig ifht en trykkluftdreven løsning. Prisforskjellen er ikke så stor at det gjør noe – trollkraften er dyrere.

 32. Super artikkel – mange takk !

 33. Rundstokk kan brukes til deling av stein eller fjell, men er ikke så veldig effektivt. Man borer et passennde hull 25 mm eller større, mer kraft jo større hullet er. Deretter lager man en trepinne, tørr furu eller gran feks, som er samme diameter som hullet. Den kan være ca 5 cm kortere en hullet. Slå pinnen til bunns i hullet, og fyll på med vann. Fyll flere ganger med noen timers mellomrom. Trepinnen vil da trekke til seg vann og ekspandere. Til slutt kan du være heldig at steinen sprekker.

  Men anbefaler heller Sleggekiler eller Fjellsprekk. Sleggekiler er utmerket til deling av stein. De mest vanlige er 16, 20, 25, 32 og 38mm i diameter. Man får enorme krefter. En 20 mm kile kan være nok til å dele en stein på opp til ca 100-200 kg!

  Fjellsprekk er ekspanderende mørtel, noe tilsvarende Trollkraft, men bare 50% kraftigere! Og under halv pris!

  Både kiler og fjellsprekk finner man hos http://www.forbruksimport.no til markedets beste priser!

 34. Takker for linken! Det er på tide at det kommer inn konkurrenter på trollkraftmarkedet! Den eneste ulempen er den vanvittige fraktprisen. Det ødelegger dessverre alt.

 35. Cobra burde vært forbudt. For ei skrekkelig maskin.

 36. Oppskrift på Trollkraft finnes der ute, men ikke fått bekreftelse på at den er riktig enda.

  Men prisen på disse tingene er så lav at en burde prøve det ut før en kjøper Trollkraft eller Fjellsprekk.

  Trollkraft:
  40 volum % Malt Bentonitt (kan kjøpes hos Felleskjøpet – eller hos et mudselskap….)
  40 volum % Gips (kan kjøpes på Apotek)
  20 volum % Sukker
  Blandingen tilsettes gjær i rikelig mengde, omtrent 100 gram pr. kg sukker.

  Bland ut med vann til konsistensen er som rømmegrøt.
  En kan med fordel bruke lunkent vann, for å sette ekstra fart i gjæren.

  Fjellsprekk Inneholder:
  kalsiumhydroksid Ca0
  silisiumdioksid Si02
  jernoksid fe203
  aluminiumoksid Al203

  Vet ikke blandingsforholdet. Men en kan etter sigende blande CaO, vann og gjær for samme effekt…

 37. Nå på vinteren, når det blir under minus 5, så er vann det beste og billigste. kaldt vann i borhullene, gjerne en trepropp på toppen, og vent på at kong vinter gjør jobben. Det kalles ikke sprengkulde, for ingenting 🙂

 38. Hei, lurte på hvor jeg kan kjøpe Kiler!

 39. Jeg skal lage en døråpning i en møkkekjeller ,med veldig tykke betong vegger. hvordan borer jeg da for at ikke trollkraften skal renne ut av hullene så lenge veggen er loddrett???

 40. Da må det bores skrått vil jeg tro. Har aldri prøvd trollkraft i betong.

 41. Fursetting med varme er mest effektivt uten nedkjøling med vann.
  At fjellet skal kjøles ned er bare moderne overtro.
  Tror jeg fikk høre dette under omvisning på Akershus festning, da guiden fortalt om brønnen som var anlagt der.

 42. Her har vi fyrt med ved i ca 4 timer!! Fatter’n klappa til’n med slegge litt.. Kos dere m videoen!
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154072014126263&id=649516262

Legg igjen et svar

Epostadressen din blir ikke publisertPåkrevde felter er markert *

*

Scroll To Top
Blogglisten