mandag , 1 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Utendørs / Fjern fjell og steiner selv!
Fjern fjell og steiner selv!

Fjern fjell og steiner selv!

Har du sett deg lei på grunnfjell eller store steiner som ligger rundt omkring på tomta? Eller kanskje oppkjørselen er alt for smal fordi grunnfjellet stikker ut? Tidligere var det ikke vanlig å jevne tomter helt ut. Da får en ofte et problem. Stein som er i veien er skikkelig ordentlig i veien. Men fortvil ikke: Store steiner og grunnfjell fjerner du selv!

Undertegnede har prøvd alt som beskrives i denne artikkelen og kan gå god for sluttresultat og erfaringer. Men – ansvaret er og blir ditt.

Ofte er det slik at i nabolag som tidligere hadde det både luftig og usjenert med tiden har blitt tettere og tettere. Dette gjør dynamitt til et mindre egnet virkemiddel hvis en skal fjerne fjell eller steiner. Men det finnes andre metoder – uten eksplosjoner.

For de som ikke trenger ta hensyn til naboer og som kan sprenge, men mangler sprengingssertifikat, finnes det nå et produkt som heter Rock Cracker. Dette er små sprengladninger som ved hjelp av vann bryter opp steinen. Disse eksplosivene er på størrelse med haglpatroner og fås ved uteleiesentre. En slipper uansett ikke unna å bore hull til ladningene først. Nok om det, denne artikkelen handler om alternativene til eksplosjoner:

Metode 1: Brenn, spyl og slå!
Hvis du gjerne vil ha topper i grunnfjellet ned i terrenget er det en velprøvd og historisk metode som fungerer greit. Denne metoden fungerer også hvis du ønsker å splitte digre steiner som er alt for store å baskes med i utgangspunktet.

Med sistnevnte, altså store steiner som stikker opp fra jorda (takket være isbreene langt tilbake), graver en rundt hele steinen og blottgjør mest mulig av den. Deretter er det bare å fylle på med kull rundt steinen. Spar ikke, sleng på sekk etter sekk og tenn på. La dette gløde nesten helt ut før du tar hageslangen og spyler den sterkt oppvarmede steinen. Spyl på i minst 5 minutter!

Enten begynner steinen å sprekke med en gang, hvis ikke slår du til den med full kraft med ei slegge. Steinen er nå så sprø av oppvarmning og rask nedkjøling at den høyst sannsynlig vil dele seg. Fungerer det ikke med en gang, så gjenta brenne- og spyleprosessen.

Den samme metoden fungerer fint for å senke topper i grunnfjellet; for eksempel større spisser og partier som stikker opp av plenen eller henger ut og begrenser ferdselen av mennesker eller trafikk på tomta. Hell utover kull i massevis og tenn på. La det gløde lenge før du spyler og så slår til med slegga. Det er alltid lurt å ha et spett til å brekke løs deler med eller vippe vekk med.

Naturligvis må du sørge for å gjøre dette på dager hvor det er vindstille og hvor ikke omkringliggende vegetasjon kan ta fyr. Spyl gjerne godt i ytterkant av brennstedet før du starter. Og husk at gnister kan fly langt, og at varmt kull er skrekkelig varmt. Bruk for all del ikke bensin til å antenne med!! Det er prøvd ut og resulterte i en mindre eksplosjon og en atomsopp. Takket være mye flaks og verneutstyr slapp man å pådra seg brannskader. Det du skal bruke er tennvæske. Ikke noe annet.

Overvåk brenneprosessen hele tiden.

Steinen du får løs vil være svært skarp hvis du har et hardt grunnfjell av gneis eller granitt. Husk det når du slår med slegga. Bitene kan få prosjektils fart og skade omkringliggende hus, biler og ikke minst mennesker. Bruk vernebriller og sørg for at området er sikret mest mulig. Ikke hamre løs når det er mennesker i nærheten.

Dette er macho og urtidsvarianten av fjellsprenging. Du får masse muskler av dette arbeidet. Pass til enhver tid at sleggehodet sitter godt på.

Alle bormaskiner for fjell lager hull ved å slå og bore samtidig.

Metode 2: Cobra
Metode nummer to er definitivt mindre arbeidskrevende, men vesentlig dyrere. Den består i å leie seg en fjellbormaskin og bore huller i fjellet. Det billigste da er å leie en Cobra bensinbormaskin. Disse maskinene er leie å få start på og har en tendens til å slukke underveis i prosessen, spesielt hvis boret møter veldig mye motstand.

Cobra fjellbormaskin

Maskinen bråker litt, støver voldsomt og gir mye eksos. Det tar en viss stund før du får boret hull ned til ønsket dybde, mest sannsynlig må du bore i to omganger, en gang med det korteste boret, den neste med lengst bor. Maskinene er som sagt harde å få igang og den er tung å holde og arbeide med. Du må finne en balanse mellom å bruke kraft på maskinen og la den jobbe selv, det er viktig å ikke legge all vekten oppå den, da slukker maskinen.

Det betyr at den tærer mye på kreftene. Det er også viktig å blande bensin og totaktsolje riktig når maskinen trenger påfyll. Hvis du først har prøvd å dra igang maskinen en rekke ganger etter nytanking og ikke får start må du la maskinen stå en stund, for da er pluggen alt for bløt.

Metode 2 og 3 krever god øyebeskyttelse (gjerne heldekket), hørselvern og gjerne støvbind. Arbeidshansker og vernesko er heller ikke dumt.

Metode 3: Trykkluftbor
Den tredje metoden er trykkluftbasert. Lei en diger kompressor (tilhengerbasert), få med deg nok slange og bor og lag borehull på rekordfart.
Kompressor
Denne metoden er den absolutt letteste og dessverre – dyreste. Her har du en bormaskin som er lett å holde og trykkluftkrefter som du nesten blir skremt av.

Denne maskinen slår og borer som om det hardeste fjell var smeltet smør. Sjokket over leieprisen går litt over når du ser hvor lynraskt du får laget fjellet om til en sveitserost.

For begge disse maskinalternativene er det en gylden regel at arbeidet gjøres fra sen morgen av på virkedager, ettersom støyvolumet er høyt og det uansett vil stå en støvsky rundt arbeidsområdet. En skikkelig dieseldrevet kompressor bråker mye.

Derfor: Med begge alternativer: Lei utstyret og hent det og klargjør alt dagen i forkant. Med alternativ 1 må du beregne vesentlig mer tid enn med alternativ 2.

Neste fase: Sprenging

Fjellsprenging skjer best når fjellet du skal jobbe med er skikkelig solid. Jo stekre, desto bedre. Porøst fjell kan fordele kreftene mye lettere utover og du får ingen konsentrert effekt. Råttent fjell ala skifer kan du like gjerne pigge vekk med en kraftig borhammer og spett.

Kile til splitting av stein
Kiler

Når du har en masse borehull i fjellet er alt klart for finalen. Det første alternativet en kan prøve hvis målet er å kutte av fjellet og få en relativt jevn kant eller kløve en stor stein, er å slå kiler ned i borehullene.

Du ser en slik kile på bildet til venstre.

Kilene settes ned i borehullet og så slår man på metallstykket som presses ned i kilen slik at den utvider seg nederst. Denne kraften får så fjellet til å sprekke opp.

Trollkraft
Det andre alternativet er det desidert minst slitsomme og mest effektive, men også det absolutt definitivt dyreste. Dette alternativet heter trollkraft. Trollkraft er effektivtTrollkraft er rett og slett et pulver som tilsettes et nøyaktig mål vann, blandes ut med drillvisp, og helles så ned i borehullene.

Hullene skal dekkes til etter at de er fylt opp. Med tiden, avhengig av temperaturen og helst ingen nedbør, begynner fjellet på magisk måte å sprekke opp. Hvis det er varmt i været kan du sette deg ned ved borehullene og høre hvordan fjellet brytes opp. Fascinerende.
Trollkraft har en sprengningskraft på 8000 tonn per kvadratmeter.

Men trollkraft er dyrt. Svært, svært dyrt. En liten pakke på 2,5 kilo pulver koster flere hundre kroner. Og en liten pakke rekker kanskje til et relativt normalt borehull. Det mest rasjonelle er å kjøpe trollkraft i tilitersspann.

Behandle trollkraften med kjærlighet og ikke tilsett en dråpe mer vann enn hva bruksanvisningen sier! Da ødelegger du trollkraften og har tapt en masse penger! I begynnelsen av utblandingen ser det ut som om du har brukt alt for lite vann, men det har du altså IKKE!

Følg bruksanvisningen svært nøye og bruk gjerne en trakt når du heller massen ned i borehullet. Beskyttelsesbriller er lurt, da dette ikke er noe særlig å få på øynene. Dekk til borehullene når de er fylt opp og be om godt varmt og tørt vær noen dager fremover. Du vil bli overrasket over hvor effektivt dette er, selv om det altså er astronomisk dyrt.

Vekk med steinene
Den siste utfordringen er å bli kvitt sprengsteinen. Her er det ekte manpower som duger. Kanskje du har noen dumper i terrenget du skal fylle igjen? Skal du støpe såle noen steder? Hvis du har fått noen greie blokker, kanskje de kan stables til en pen kant et eller annet sted? Kanskje naboen trenger stabikl fyllmasse?

Sprengsteinen kjører du bort med trillebår, ta bare litt om gangen, ryggen sier ikke ifra før morgenen etter, og det kan være vondt. I mange år fremover. Men litt trøst er det i å vite at du faktisk har fjernet fjell. På egenhånd!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten