tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Utendørs / Tak / Shingel / Reparer sår på Shingel
Reparer sår på Shingel

Reparer sår på Shingel

Fiks sår og småskader på shingelplaterHvis du har et tak med Shingel (asfalt-papp) som du enten har lagt for første gang eller over et eldre lag med Shingel, vil du risikere å skade den nye shingelen når den legges.

Årsaken til det kan være mange, men for oss som gjør det selv er det gjerne slik at det er på sommerstid vi har tid og anledning til å gjøre større oppussings og vedlikeholdsstunt, som for eksempel å fikse taket.

Det er naturligvis essensielt å sørge for at takjobbingen skjer i godværsperioder. Det skal visstnok ikke være noe problem å legge ny shingel over gammel selv i lett regn, men undertegnede tok ikke sjansen på det, spesielt siden det var mistanke om lekkasje i det gamle shingellaget.

Prøv å unngå å legge shingel i direkte solsteik, og oppbevar for all del ikke shingelpakker i solsteiken, da blir de ødelagt.

Sommerstid blir det uutholdelig stekvarmt på et shingeltak. Shingelplatene er trøblete å jobbe med siden de limer seg sammen og i sin tidlige barndom er disse platene ganske sårbare for fysisk påvirkning. Ett hardt tråkk med hælen kan lage sår i platene, spesielt hvis sola steiker, da skal det nesten ingenting til for å skade platene.

Tipset er å legge shingelen slik at en slipper å tråkke på den nye, det vil si å stå og legge og spikre ovenfra. Dette er naturligvis en utfordring jo brattere taket er. Det er noe umulig med en slik arbeidsvinkel. En egen artikkel om shingel-legging kommer senere.

Hvis du først er så uheldig at du har fått sår i de nye shingelplatene finnes det råd. Gå til takrenna som er mest sør-orientert. I denne ligger det masse avskallet skifer fra de gamle shingelplatene. Grav opp så mye du kan og legg det i en pose. I nordlig eller østlig takrenne er det også skifer, men i tillegg mye alger og annet elendighet som sola ikke får tatt knekken på.

Finn så platene med sår på, vent til sola er borte og la taket kjølne seg. Beveg deg så lett til området med skadede skiferplater og påfør asfaltlim fra patron i sår. Gni det godt nedi såret i vannets renne-retning, altså ovenfra og ned. Dryss så på løs-skifer du har hentet fra takrenna. Vær raus. Klem det forsiktig ned i asfaltguffa, og hell på mer løs-skifer. Vips – så er såret så godt som utbedret.

Legger du ny shingel på et jomfruelig undertak kan du skrape to shingeplater med den ru siden mot hverandre over en bolle, da frigjøres noe løsskifer, men denne blir mye mer finkornet enn med løsskifer som har løsnet naturlig.

Asfaltlim er ekstremt klebrig og trøblete å få av seg, så det er ikke akkurat dumt å bruke beskyttelseshansker. Men husk at ved å gni tynne latexhansker en gang mot en shingelplate punkterer hansken. Ha der for utrolig mange par med hansker i beredskap.

Lykke til!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten