tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom -del 2
Bygg nytt baderom -del 2

Bygg nytt baderom -del 2

 

Hammer og stemjern duger godt til åpning av vegger

Denne artikkelen er del 2 i en serie artikler som beskriver fremgangsmåte og metoder for å rehabilitere et baderom komplett – fra bunnen av. I denne artikkelen tar vi for oss den videre rivingen av det gamle baderommet. Det er en fordel om du også har lest den forrige artikkelen i denne serien.

Hvis du har et typisk baderom i et bolighus fra 70-80 tallet eller tidligere er det stor sannsynlighet for at du har vegger med sponplater eller en type plater som er laget av sammepresset papir og som er belagt med vinyl eller annen type beskyttelse. Eller du har vegger av rupanel eller gips. Gipsen kan være malt, belagt med belegg eller være flislagt. I alle tilfeller vil du fjerne de gamle veggene. Og det er dit du skal i denne omgangen. Etter å ha fjernet alt porselen og armaturer i del 1 er du nå klar for veggene.

Det er neppe sikkert at du vet hvordan det ser ut inne i veggene i baderommet, hverken i inneveggene eller i veggen (e) som er yttervegg. Da er det viktig å gå forsikt frem når du skal rive. Kanskje er det vannrør der inne, eller det er ledninger til skjult elektrisk anlegg.

Se an veggene. Har du noen lampe eller stikkpunkter på veggene i baderommet? Har du stikk eller brytere på veggen i de tilstøtende rommene?
Det er en stor sannsynlighet for at ledningene blir ført til rommet via rør i taket. Og at de er forgreinet videre inne i veggene.

Ta sikringen til baderommet. Det får ikke hjelpe om kursen omfatter flere punkter. Blir det for mørkt til å arbeide tar du med deg arbeidslys (lyskastere koster en slikk og ingenting på f.eks Clas Ohlson, Biltema eller OBS Bygg (eller Europris). Kjøp gjerne et diodebasert arbeidslys, det avgir svært lite varme i forhold til tradisjonelle lyskastere, dessuten bruker de minimalt med strøm. Strømmen til arbeidet fører du frem med skjøteledning fra et tilstøtende rom på en annen kurs. Forviss deg om at all strøm er borte fra baderommet. Test stikkene med lamper eller annet.

Lag et lite hull i veggen til å begynne med

Brekk løs all eksisterende døromramming og gerikter rundt eventuelt vindu. Riv løs og fjern taklister og gulvlister hvis så finnes. Ypperlig verktøy for selve rivejobben er brekkjern, hammer og stemjern, samt nebbtang og klipetang. Bruk drill med hullsag eller aller helst Fein multimaster eller lignende for å lage de første små inspeksjons- og åpnehullene på hver av de fire veggflatene.

Lag et lite hull i eksisterende vegg, bruk gjerne en Fein Multimaster eller tilsvarende verktøy. Fein er en type verktøy som gjør at du kan sage og bearbeide i alle mulige vinkler, uhyre praktisk, men også uhyre dyrt. Hvis du vil eie et slikt verktøy kan du kjøpe en klonet variant, for eksempel Bosch eller en superbillig type som du før kunne finne på Byggmakker og ganske sikkert på Europris. Fein er avgjort å foretrekke, lei verktøyet hvis du ikke har en del tusenlapper å avse.

Når du så har saget ut et lite hull i veggen har du et utgangspunkt for å åpne veggen videre. Ikke sag ut dypere enn hva veggplaten er. Det KAN hende at et varerør med ledninger ligger helt inntil veggplaten, og du vil IKKE skjære over ledninger eller varerør eller vannrør.

Inspiser hullet. Er det bare tomrom der inne, eller kanskje isolasjon? Er det innervegger og huset er fra tidlig 90-tall eller eldre er det neppe isolasjon i inneveggene.

Hvis kysten er klar tar du enten en nebbtang eller et brekkjern og gnager av større stykker av veggplaten. Gnag deg fra sender til stender, det er normalt ca 60 cm avstand fra senter av hver stender til neste. Vær forsiktig hvis du ser varerør eller vannrør i veggen, bruk brekkjernet med fornuft.
Hvis du kommer til en vegg med et stikk eller en bryter må disse fjernes. Du har naturligvis skrudd av sikringen først og vet at det ikke går strøm der?

Sikre ledninger med Wago-klemmer

Stikkene kan du være trygge på hvis de ikke leder strøm. Skru løs lokket til stikket. Skru løs skruen eller skruene som fester stikket til veggboksen (hvis du har skjult el-anlegg). Ta ut stikket og skru løs ledningene som er festet til stikket. Ta den ene løse lederen og sett den inn i en Wago-klemme som på bildet. Vipp hendelen på klemma bakover, skyv ledningen helt inn og bøy hendelen fremover igjen. Det er tre hull på disse hendige ledningsklemmene, men du skal KUN bruke EN klemme per leder!! Aldri to ledninger i en, da kortslutter du kursen. Sett på en likedan klemme på den andre lederen. Hvis det mot formodning er en jordledning i boksen eller på kursen får den også en egen klemme.

Slik gjør du det med alle ledningsender i stikkontaktene på baderommet.

Finn ut om hva som er ledningene til lyset på badet. Fjern den gamle lyskilden og frigjør ledningene. Hvis bryteren er på utsiden av baderommet tar du av lokket på bryteren og skrur den løs. Gå inn på baderommet og napp forsiktig i de løse ledningsendene mens makkeren sjekker hvilke ledninger som rører på seg i bryteren. Disse ledningene skrur du løs og setter klemme på. På samme måte frikobler du eventuell varme til badet. Ledningene til varmekilden frikobles fra bryteren eller termostaten.

Wago-klemmer får du kjøpt i små pakker hos Clas Ohlson. Disse klemmene er enkle å bruke og sitter som juling. Perfekt til formålet. Dessuten kan de brukes om igjen og de skader ikke ledningene. Forsikre deg om at bøylen er klemt helt igjen og at ledningen er stukket helt inn!

Sikre de åpnede bryterne slik at ingen kan komme bort i dem når de er åpnet.
Fortsett å brekke av og åpne vegger. Det letteste er å la brekkjernet jobbe langs de liggende stenderne øverst og nederst på veggen. Ta deg god tid og følg med slik at du ikke skader det som måtte befinne seg inne i veggen. Ikke bry deg om at tak og gulv får stygge merker når du drar løs plater eller rupanel eller flislagt gips, all den gamle rukla skal jo vekk.

Ikke bekymre deg hvis du flenger opp eksisterende fuktsperre i eventuell yttervegg. Vi har andre planer for denne. Vær forsiktig når du brekker eller sager deg inntil eksisterende rørgjennomføringer. Prøv å jobbe deg mest mulig «rundt» disse.

Taket
Når alle veggflater er åpnet er tiden inne for å gyve løs på taket. Taket på baderommet er høyst sannsynlig enten av spon (type tak-ess) eller sammenpresset papir (noe ala stubbelofts-plater) eller rupanel.

Du har først forsikret deg om at du har uskadeliggjort eventuelle strømkilder i taket. Gammel lampe er skrudd ned og ledninger er sikret. Har du en ventil i taket skrur du løs denne, prøv å unngå å skade ventilasjonsrøret som går ned til ventilen, hvis du har det i taket.

Bruk brekkjernet og forsøk å grafse tak i enden av taket der det møter en lettvegg. Hal i og dra og vær ytterst forsiktig. Har du takess eller tilsvarende takplater vil sannsynlig mange plater løsne samtidig og falle ned. Det er skarpe spikre i takplater! Er det rupanel har du en lettere jobb, men du må ta i hardere for å løsne hvert enkelt bord som helt sikkert er spikret for å holde til dommedag.
Fortsett til du har fått ned hele taket, men vær aktsom! Det er en stor sannsynlighet for at du har mange varerør med ledninger i som går i taket. Prøv også å unngå å ødelegge for mye av den eksisterende fuktsperren, hvis taket i baderommet leder mot et kaldloft. Er det sluk i taket til et baderom i etasjen over må du passe ekstra godt på så du ikke skader rør eller sluk.
Fortsett jobben inntil hele det gamle taket er tatt ned.

Dermed er gamle vegger og gammelt tak borte. I neste fase skal du gyve løs på det gamle gulvet. Prosessen videre vil bli behandlet i del 3 i serien om hvordan en lager et helt nytt baderom og gjør mest mulig selv.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten