tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom -del 3
Bygg nytt baderom -del 3

Bygg nytt baderom -del 3

Nytt golvspon limes i not og fjær og langs bjelkelaget. Før ble platene kun spikret, det letter fjerningen av dem.Del 3 i artikkelserie hvor et nedslitt gammelt baderom rives helt ned og bygges på nytt. Nå rives det gamle gulvet.

I del 1 i denne artikkelserien viste vi hvordan en går frem for å stenge av vanntilførselen til gamle armaturer, demontere armaturer og klargjøre rommet. I del 2 rev vi vegger og tak. I denne delen, del 3, står det gamle gulvet for tur.

Hvis du har et gammelt baderom med vinylbelegg må du først få bort dette belegget. Da trenger du stemjern, brekkjern, tang, kniv og mye tålmodighet. Dette er arbeid som tar lang tid og er riktig så slitsomt. Dessuten vil du irritere deg grenseløst over at du kun får av små biter om gangen. Men med nok avsatt tid går det greit. Begynn i hjørnene eller langs en vegg hvor du får tak i belegget.

Når du kommer til det gamle sluket må du skru fast klemringen som klemmer belegget fast og ned mot sluket.

Når så vinylbelegget er borte og du har et undergolv av sponplater merker du deg hvor platene er spikret (eller skrudd, mest sannsynlig er de spikret. Er de skrudd er du heldig og kan bare skru ut samtlige skruer og få ut platene. Men så heldig er du neppe hvis du har et eldre hus. En stor fordel er imidlertid at man før om årene IKKE limte gulvsponet til bjelkelaget). Beregn grovt avstanden fra senter av spiker til hver side ca 3 cm (for å ta i litt. Mest sannsylig trenger du ikke mer enn 2,4 cm til hver side siden bjelkene golvet hviler på er 2 tommer brede). Gå til hjørnet lengst inne i rommet. Med hullsag på drillen eller med et bredt hullbor borrer du deg gjennom gulvet så nær bjelken du tør. Hullet lager du midt i skjøten mellom to plater.

Deretter tar du en trekloss og legger an brekkjernet på denne, nær hullet. Treklossen hviler på platen nærmest deg. Du begynner å fjerne platen lengst fra deg, mot veggen. Stikk brekkjernet ned i hullet, benytt den ekstra kraften du får fra treklossens høyde og press jernet rolig ned. Prøv gjerne med en slik vinkel på jernet at du kan legge an klossen over bjelken. Sakte vil platen løsne. Få den mest mulig fri der du har begynt og fortsett med kloss og brekkjern i hele rommets bredde inntil du har fått brutt opp og jekket løst platen. Fortsett slik til du når sluket.

Ikke vær redd for å bruke makt når du river løs de gamle platene. De kan sitte trangt mot vegger og hjørner, men du skader ingenting. Bruk også de frigjorte bjelkene som anlegg for brekkjernet. Bruk en platerest eller en et par bord som dekker ca 3 bjelkebredder til å stå på når du jobber.

Det gamle sluket må håndteres varsomt så du ikke får vann i gulvet. Brekk platen forsiktig oppover bit for bit. Egentlig skal du kunne få opp platen uten å bevege på sluket, men du har ingen garanti. Jobb forsiktig.
Når så alle platene er revet løs fjerner du all den gamle isolasjonen i bjelkelaget. Inspiser bjelkene og eventuelt rupanel eller stubbeloft eller takplater under bjelkene. Ser alt ok ut? Test gjerne med en fuktmåler, spesielt rundt sluket (som kanskje sitter faststøpt eller flytende i en betongklump) og rundt avløpsrørene.

Støvsug deretter rommet. Ingenting er mer irriterende enn å jobbe i et lite rom med masse løse glavafibre og gammelt støv.

Betong
Hvis undergolvet er betong må du pigge opp betongen. Til det bruker du en borhammer. Her må en ha en viss formening om hvor rørene går og hvor en ønsker at de skal gå. Dette er tungt arbeid og det kan være vanskelig med en elektrisk borhammer, trykkluft er nok best. Dette utstyret leier du. Husk hørselvern, forsegling av baderomsdøren og meget godt munnbind, samt briller, for dette støver noe forferdelig. Er betongen armert klipper du av armeringsjernene med avbiter. Du skal pigge til du kommer ned til pukk, grunn eller isolasjon.

Etter økten med fjerning av gulv og isolasjon og støvsuging er det nå klart for å detaljplanlegge hvordan det nye badet skal se ut. Det er en del hensyn som må tas, dette skal vi komme tilbake til i del 4 i denne artikkelserien.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten