søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 4
Bygg nytt baderom – del 4

Bygg nytt baderom – del 4

Nå starter utgiftene. Fagfolk og byggevarer og porselen er dyrt.

Nå starter utgiftene. Fagfolk og byggevarer og porselen er dyrt.

Tiden er inne for å tilkalle elektriker og rørlegger, samt gjøre innkjøp av byggevarer. Men først må du detaljplanlegge baderommet. Dette er del 4 i artikkelserien hvor et baderom rehabiliteres komplett.

Det første du bør gjøre er å se på rutearket og sjablongene du skrev ut fra Comfort. (Følg denne lenken for å lese om dette). Mål det strippede baderommet i lengde og bredde, høyde er ikke så viktig nå. Gjenskap disse målene på rutearket og plasser sjablogene etter hvor du vil ha de forskjellige elementene.
Altså: servant, WC, badekar, boblekar, dusjkabinett, skap eller hyller, håndkletørker, belysningspunkter, innebygde speil med varmekabler (?).

Verdt å tenke over
Skal WC være fastmontert på gulv (husk at du vil ha et WC som silikoneres til gulvet, du vil ikke lage skruehull som penetrerer det vanntette gulvet) eller vil du ha et vegghengt toalett? Vegghengte toaletter mot lettvegger gjør at du må bygge ut veggens bredde, siden avløpsrøret har en diameter på 12 cm og en lettvegg som regel har stendere som ikke er mer enn 7 cm brede. Disse toalettene har en stålramme som festes til gulv og stendere og det gjør at tykkelse på toalettet garantert ikke matcher veggens tykkelse. Vegghengte toaletter har sine klare fordeler, det er stilig og dessuten er det svært lett å rengjøre under dem.

Servanten – skal den hvile på et møbel som står på gulvet eller skal den monteres i veggen? Du må huske på å forsterke veggen hvis servanten skal festes i denne, altså med horisontale bord eller justert virke som festes mellom stenderene. Forsterkningen du lager må samsvare med ønsket høyde på servanten, servantens festepunkter og den endelige gulvhøyden etter støp og flis. Husk også at du skal ha plass i veggen til vanntilførsel og avløp.

Hvis du skal ha dusjkabinett og/eller badekar, lar det seg enkelt gjøre å føre avløpsrør under kar og badekar skjult frem til sluket? Kanskje du skal ha hjelpesluk?

Har du tilstrekkelig høyde på dørterskelen inn til baderommet? Når det endelige gulvet er ferdig skal terskelen være 1,5-2 centimeter høyere enn det høyeste punktet på baderomsgolvet, slik at det ved en eventuell lekkasje ikke renner vann ut av døra. Blir det for lavt må du ta ut døra og dørkarmen og heve døra. Kanskje den gamle dørkarmen og døra har gjort sitt og du vil ha noe nytt? Pass da på å få riktige mål og bestem deg for hvordan du vil at døra skal slå.

Vil du ha downlights i taket? I så fall må du tilrettelegge for det. Ordne.no skyr downlights og vil ikke ha det grunnet den økte kondens og råte-faren samt den økte brannfaren. Det er svært vanskelig å få downlights helt tett montert i taket, og på et baderom med mye damputvikling er det så å si uunngåelig å få damp inn i isolasjonen i taket.

Når dette er gjort har du en formodentlig plan over hvordan du ønsker at det ferdige badet skal se ut. Denne planen skal du nå holde deg til. Men FØR du har en relativt temmelig nøyaktig følelse av sjablongenes plassering MÅ du huske på følgende:

Trekk fra
Det strippede baderommet skal bygges på nytt, så derfor vil gulvhøyden stige. Veggene vil bli bredere. Hvis du gjør som Ordne.no og bygger det nye baderommet i Litex (som virkelig anbefales) skal du vite at Litexplaten som festes direkte til stenderne i veggen er 3 cm tykke.

Når du bygger baderommet med Litex trenger du ikke tenke på regler for våtsone, i og med at Litexplatene gjør absolutt hele badet vanntett -og damptett.

Utenpå disse skal du så ha fliselim og fliser, det bygger ca 1 centimeter. Dermed vil den opprinnelige tegningen få BÅDE bredde og lengde redusert med 8 centimeter! Trekk derfor fra 8 centimeter på de opprinnelige målene dine. Hvis du skal ha vegghengt toalett må du forsikre deg om at du har de helt korrekte målene på rammens tykkelse. Her vil veggen bli vesentlig tykkere. Dette trenger ikke gjelde hele badet, en kan lage en kasse ved det vegghengte toalettet.

Gulvet er et eget kapittel. Hvis du nå kun har bjelkelaget som lyser mot deg skal du først ha på et lag med undergulv (f.eks vannfast golvspon. Dette er 2,2 centimeter tykt). Deretter bør du legge Litex-plater oppå golvsponet, her holder det med 1,2 cm tykk Litex hvis du har isolert bjelkelaget, noe du naturligvis skal gjøre.

På litexplaten legges varmekabler, og over varmekablene skal det støpes. Støpen vil bygge et par-tre centimeter i høyden med fall mot slukets plassering. Over støpen vil så flisene ligger, og disse vil bygge rundt en halv centimeter i høyden, men legg for sikkerhets skyld til ca en halv centimeter for fliselimet. Avslutt med å legge til ca en halv centimeter for membran og småfeil.
Rommets høyde vil derfor til slutt bli redusert med minst 7,5 centimeter.

Nå er alle målene mer i tråd med virkeligheten. Neste fase er den økonomiske oversikten.

Tid for å summere
Du bør allerede nå ha vært en tur rundt omkring til diverse VVS-forhandlere både i butikker og på nett for å ha gjort deg opp en mening om prisnivået på sjablongene dine. Skriv snittprisen på hvert sjablong og summer. Det er jo slik at man ikke trenger å ha alt på en gang, først det viktigste. Men en WC på plass og et toalett er man langt på vei.

Dusjløsninger hvor vannet sprutes på golv og vegger er IKKE lurt. Hvorfor ikke et dusjkabinett? Da vil vannet for det første bli silet gjennom kabinettet før det når sluket og du må rengjøre en enkel rist i kabinettet fremfor sluket. Du kan da vente lenge med slukrengjøring, og det er ingen behagelig jobb. Det viktigste er naturligvis at du reduserer faren for fukt- og råteskader betraktelig. Dessuten finnes det et hav av spennende dusjkabinetter med både radio og tropisk regn og gud vet hva.

Deretter kikker du på rutearket og regner ut hvor mange Litex-plater du trenger til veggene. En plate dekker normalt fra gulv til tak, men den er 60 cm bred. Husk å legge til litt svinn.
Deretter regner du ut antallet plater til gulvet. Husk svinn.

Vegghengt toalett er praktisk, men det er en del hensyn du må tenke over.

Vegghengt toalett er praktisk, men det er en del hensyn du må tenke over.

Legg så til utgifter til Litex-skruer og skiver. Samt slukmansjett og mansjetter rundt alle rørgjennomføringer. Du skal også ha mansjetter for alle hjørner, merk deg om du har både utvendige og innvendige hjørner, det kan fort bli endringer etter de planene du har for badet, kanskje noe skal kasses inn? Du skal også ha mye skjøteremse (til bruk over plateskjøter) og gummiert skjøtebånd til bruk i overgangen mellom gulv og vegg.

Kjøp også inn kvalitetssilikon. Det vil du alltid ha bruk for. Kjøp IKKE det billigste silikonet du får tak i. Silikonet til slutt, altså det som blir synlig, blir omtalt i en senere artikkel.

Dernest skal du ha en god del spann våtromsmembran. Beregn 2 kilo membran per kvadratmeter på gulvet!! På veggene skal du kun ha membran over skruer og i skjøter, men du vil bli overrasket over hvor fort spannene blir tomme.

Ordne.no ville i tillegg ha en fiberduk som en ekstra sikring på gulvet, denne koster ikke mye. Men det gjør alt det andre du skal ha.

Til slutt skal du ha ny isolasjon til vegger og gulv. Lettvegger bør også isoleres, da får du et mye mer behagelig og ikke minst strømøkonomisk baderom, samtidig som det demper lyd. Glava er billigst, men Rockwool er brannsikkert. Det er opp til deg.

Når denne listen er ferdig presenterer du den for flere forskjellige byggevareleverandører. Du velger naturligvis de som gir deg best tilbud.

Tid for proffene
Neste skritt på veien er å kontakte rørlegger og elektriker. Begge må komme på befaring og gi deg et prisoverslag for jobben som skal gjøres.

Det lureste er å velge plastrør, såkalt rør-i-rør system

Det lureste er å velge plastrør, såkalt rør-i-rør system

Hvis du benytter sjansen til å få fjernet gamle rør som kan stå i fare for å fryse eller få oppjustert ledningskurser og få på plass jordfeilbryter som kanskje ikke var der fra før av, eller få montert på en jordingsmuffe på avløprsrøret og få jordet både vanntilførsel og avløp, da er dette anledningen til å få alt gjort på en gang. Jordfeilbryter slipper du uansett ikke unna, og alle disse oppgavene må du overlate til proffene. Hvis du har utilstrekkelig jording rundt huset kan du selv grave grøft og legge ned kabel og slå ned jordspyd, det kommer en artikkel om det senere.

Rørleggeren og elektrikeren må se på sjablongarket ditt for å vite hva du ønsker. Hvor elektriske punkter ønskes og hvor vannrør og avløpsrør skal legges. Skal rørene legges kjult i vegg (nå har du jo åpnet veggene) så blir de lagt i pexrør, plastrør, som legges i varerør .

Du får billigere forsikring hvis du skifter ut gamle kobberrør med nytt rør-i-rør system. Årsaken til det er mye bedre beskyttelse mot lekkasje.

Disse festes så i vannbokser i stenderene. Kanskje du må bygge ut vegger enkelte steder, kanskje rør må kasses inn andre steder. Det viktige er at rørene er i den varme delen av huset. Rørene skal heller ikke ha for voldsomme bøyer og varerørene skal sitte svært godt festet. Det kan hende at du må kubbe inn forsterkninger i veggen. Alt dette vil rørleggeren fortelle om. Likeså vil han anbefale hvor det nye sluket settes, ut fra dine tegninger.

Når du har fått prisestimater fra proffene forespør du andre elektrikere og rørleggere om prisestimat ut fra hva som ønskes gjort. Noen kan gi grove overslag på sparket mens andre vil på befaring. La dem endelig gjøre det. Husk bare at de du til slutt velger bør være mestere, sjekk opp firmanavnet hos Bygningsteknisk Etat for å se om de har godkjenning. Google også gjerne litt på navnene for å se om de har blamert seg kraftig i det siste. En sjekk på Brønnøysund er heller ikke dumt.

Neste skritt
Når så alt dette er i orden og du har både Litex og hvitevarer og armaturer og isolasjon i hus er tiden kommet for å kjøpe golvsponplater. Pass på å kjøpe såkalt ”vannfast” golvspon. Disse sliter kjempehardt på saga, men er de riktige platene å bruke. Du må også ha skruer ment for formålet, samt trelim.

Vi bygger baderommet med Litex-plater

Vi bygger baderommet med Litex-plater

Deretter kjøper du en rull fuktsperre (015) (hvis taket leder mot kaldloft, og bare da!) og så mange pakker med takessplater som er nødvendig for å legge nytt tak. Hvis ventilen skal skiftes ut (hvis du har ventil i taket) må du huske på det også. Husk svinn på begge platetypene.

Nå har du båret deg skakk. Du har fått en skriftlig avtale med rørleggeren så du vet når han kommer. Du vet også når elektrikeren kommer – første gang.

I tillegg er du sliten etter å ha båret golvspon og takplater, og du er i tillegg lenset for ganske mange kroner. Du har nå gjort deg fortjent til en velfortjent hvil i påvente av rørlegger.

I neste fase kommer rørlegger og elektriker og du begynner med den møysommelige prosessen med å bygge badet på nytt. Det kan du lese mer om i artikkel nummer 5 i denne serien.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten