mandag , 21 september 2020
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Elektro / Avisoler riktig
Avisoler riktig

Avisoler riktig

Hvis gamle ledninger skal skiftes ut og nye skal gjøre jobben – da er det viktig å avisolere riktig.

Såkalte PR-kabler er strømledninger som er hvite, relativt stive og formelige og ment for montering på vegg. Disse kablene består av flere lag. De to ledningene som skal føre strøm frem og tilbake er blå og brune. Disse er kobberkabler med blå eller brun plastledning rundt seg. Et supertynt lag ligger mellom disse og jordledningen. Jordledningen er kobberledning uten plast rundt seg. Denne er ment å lede strøm på ville veier sikkert til jord. Rundt dette igjen er det en metallkappe, og aller ytterst er det en tykk plastisolasjon.

Når en slik ledning skal avisoleres tar man en helt ordinær kniv og skjærer bestemt men ikke knallhardt rundt den hvite plastisolasjonen, ca 15 cm fra enden. Deretter tar en tak i kabelen på hver side av snittet. Bøy den delen som er mellom snittet og enden av kabelen, bøy i fire retninger og isolasjonen og metallkappen rundt ”knekker”. Dra så dette av.

Dra av den tynne plasten over den blå og den brune ledningen. Ta frem avisoleringstangen og stikk først den blå (eller brune) kabelen inn i åpningen som er merket ”4.0”. Hvis kabelen skal festes i en bryter eller et stikk skal ca 1 cm av kabelen stikke opp gjennom hullet. Klem så til med tanga, vri den en kvart omdreining, hold taket og skyv tanga fremover samtidig som du trekker kabelen bakover. Da kommer isolasjonen av uten å skade kobberkabelen, forutsatt at tykkelsen på ledningen er 2,5 kvadr, en 16a-kurs. Er det en 10a kurs og ledningstverrsnittet kun er 1,5 stikkes ledningsendene inn i åpningen 2,5.

Avisolering skal være slik at ledninger kan festes forsvarlig og kun lede strømmen dit den er ment å gå. Lederne må aldri komme borti hverandre, da blir det kortslutning og brannfare.

 

Det samme fungerer like fint med ledninger ment for skjult installasjon (altså i varerør og ikke på veggen). Men i dette er altså jordledningen også isolert. Jordledningen er alltid med en gul/grønn isolasjon rundt seg.

Det er vanskeligere å avisolere ledninger med flertrådete ledere og da skal en akte seg vel for ikke å skade de tynne lederne. Det er viktig at disse tvinnes godt når de er avisolert.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten