mandag , 1 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 5
Bygg nytt baderom – del 5

Bygg nytt baderom – del 5

Femte artikkel i serien hvor et baderom totalrenoveres av deg. Nå kommer rørleggeren for å klargjøre vann og avløp og elektrikeren klargjør det elektriske.

Det er mye en kan fikse selv, men noe av det verste som kan skje i et hus er lekkasje av vann. Små snikende lekkasjer er det aller verste. Dette medfører grobunn for sopp og råte, totalødeleggelse av store verdier og alvorlig helsefare, i verste fall død. Derfor er det svært lurt å søke profesjonell hjelp når du skal klargjøre vanntilførsel og avløp i det nye badet.

 

NB: Selv om det er fristende må du aldri finne på å sysle med det elektriske anlegget på et våtrom selv. Da kan du utsette både deg selv og andre for livsfare. Her MÅ du bruke proffe elektrikere.

Såfremt du har fulgt alle tips og råd i de forutgående artiklene er baderommet ditt nå helt strippet i både gulv, tak og vegger. Rørlegger –og senere elektriker- har fri adgang til alt.
Hvis du fra før av har rør-i-rør system i huset og har fordelingsskapet for vann langt unna det nye baderommet bør du åpne veggene frem til dette skapet.

Gamle kobberrør i vegg. Pilene viser hvor de ombestemte seg i byggeprosessen. Kobberrør i vegg er ikke bra

Hvis du ikke har rør-i-rør system men kobberrør og fortsatt ønsker å ha dette skal du vite at enhver nyinstallasjon vil føre til at ingen av rørene går skjult i vegger og gulv. Det gjør de derimot med rør-i-rør. Sistnevnte er så avgjort å foretrekke da dette er en mye sikrere installasjon mot lekkasje siden vannrørene (i pex-plast) går inne i varerør av plast, altså dobbelt, slik at lekkasjer blir ledet til ett punkt – nær sluket ditt og ikke hvor som helst ellers. En annen fordel, og kanskje den største av dem, er at rørene, i alle fall teoretisk, kan skiftes ut ved å trekke ut de gamle og føre nye inn.

Rørleggeren vil nå, ut fra dine tegninger, ved visuell inspeksjon av prosjektet og med egen erfaring og kompetanse starte jobben med å legge tilførselrør for kaldt og varmt vann frem til de punktene som skal ha dette. Toaletter har naturligvis kun tilførsel av kaldt vann. I tillegg vil han legge avløpsrør som kobles til eksisterende avløp. Disse rørene vil så munne opp der hvor toalett skal være, samt til sluk og avløp fra servanter. Husk å spesifiser til rørleggeren at du skal kle vegger med Litex og han derfor må ta høyde for at veggen vil bli fra 3,5 til 4 cm tykkere. (Dobbelt gips, som tidligere var en slags standard, er bare ca 2,5 cm tykk).

Med rør-i-rør system vil rørleggeren bore hull gjennom stendere og trekke rørene fra fordelingsskap til punktene. Noen ganger kan han bli nødt til å skjære seg inn i stendere med en Fein eller tilsvarende (Bosch har en fin billig variant) og feste varerørene med stive plastbøyler som skrus fast. Der de nye vannrørene møter de kommende tilkoblingspunktene festes de i veggbokser. Disse veggboksene er festet i kraftige stålskinner, og disse blir skrudd fast mellom stenderene. Dermed blir det minimalt med bevegelsesmuligheter for vannrørets tilkobling til boksen. Det skal det også være. Bevegelser her kan gå ut over tettheten.

Her ses vannrør fra fordelerskap til boksene hvor servant senere skal tilkobles. De hvite rørene er for avløp

Du vil se at rørleggeren enten bruker en eller annen fettspray eller zalo eller annet når vannrørene skyves inn i varerørene, det er for at de skal gli bedre.

Hvis du har et gulv med bjelkelag vil rørleggeren IKKE kaste en klase støp i bjelkelaget og så sette sluket i dette, slik det ble gjort før. Han vil derimot kubbe inn justert trevirke mellom gulvbjelkene og så montere en slukplate over dette. Dette er en tykk metallplate som skal bære sluket. Denne blir skrudd fast. Ikke tenk på at tykkelsen av denne plata vil stikke opp over bjelkelaget. Når du senere skal legge undergolv skjærer du det til så det går rundt plata.

I plata fester så rørleggeren det nye sluket. Avløpet fra sluket blir så tilkoblet de øvrige avløpsrørene.
En ting som kanskje kan forbløffe deg er når rørleggeren legger opp rør for avløp fra servanter. Disse er hvite og ser puslete ut. Rørene trykkes inn i hverandre, og det er det. Slike avløpsrør er da også ment for å bygge inn i vegg. Hemmeligheten med disse er at overgangen mellom rørene består av gummimuffer. Disse sørger for at det er helt tett.

Sluket festes i en tykk metallplate. Denne er festet i bjelkelag og på kubber mellom laget

I veggboksene skrur rørleggeren inn stoppeskruer for vannet. Du vil se at han kanskje tvinner hamp rundt skruene før de skrus inn. Dette forbedrer tettingen. (Se mer om hamp her).

Du har mest sannsynlig forsikret deg om og tatt høyde for at vannrørene nå er mest mulig i den varme delen av huset. Det er ingen fordel å ha vannrør mot yttervegg, spesielt ikke hvis denne er dårlig isolert. Det er ingen katastrofe å måtte kasse inn rør som f.eks er festet til taket. Det vil komme en egen artikkel om dette senere. Katastrofe er det først hvis vannrørene skulle fryse.

Når rørleggeren så har gjort klart alle fremføringer av vann og montert sluk og alle avløpsrør og alle veggboksene er tettet – sørg for å legge det medfølgende plastlokket over sluket.

Sett et treliters malingsspann over avløpsrøret for toalettet for ikke å få kloakkgasser inn i huset

Over den delen av avløpsrøret hvor toalettet senere skal komme kan du sette f.eks en trelitersspann med maling. Det er for at ikke gasser fra avløssystemet skal fylle huset med ubehagelig odør, samt for å sørge for at trykket i avløpet forholder seg riktig.

Dermed er du ferdig med første besøk av rørleggeren.

Nå må du få elektrikeren i hus. Vis ham planene du har for baderommet og fortell hvordan du ønsker belysningen skal være. Lytt til elektrikerens råd om belysning og stikk, han har kanskje bedre ideer. Husk også på ventilasjon. Hvis du ikke har ventilasjonsaggregat og kun har naturlig ventilasjon kan det hende at du ønsker deg en fuktstyrt vifte. Du vil også med meget stor grad av sikkerhet ha varmekabler på det nye badet, det forteller du elektrikeren, samtidig som du forteller ham at du skal bygge badet med Litex.

Mange varerør i veggen...

Elektrikeren vil nå vurdere den eksisterende strømtilførselen på baderommet og inspisere. Har du en gammel 10a kurs og kanskje uten jording er det helt garantert at han vil trekke nye kabler. Du får da 16 a kurs og elektrikeren monterer jordfeilbryter i sikringskapet ditt. Han setter så inn nye veggbokser for strøm ut fra hvor dere har kommet frem til at belysning, stikk og ventilasjon skal være. Utenfor baderommet vil han legge opp en boks hvor termostaten og bryteren for varmekablene skal være. Så trekker og forgreiner han kabler frem til de ulike boksene.

Dermed er du ferdig med elektrikerens første besøk. Nå er alt klart for den store gjenoppbyggingen av baderommet! Det kan du lese mer om i neste artikkel!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten