tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 6
Bygg nytt baderom – del 6

Bygg nytt baderom – del 6

Sponplatene limes og skrus fast til gulvbjelkene.
I denne delen i serien hvor du totalrenoverer et baderom er du kommet så langt at gjenoppbyggingen starter. Det er nå det blir gøy!

I forrige artikkelen klargjorde røreleggeren nye avløp, nytt sluk, la opp nye rør (og kanskje du fikk bli kvitt gammelt upålitelig rørsystem og har helt nytt rør-i-rør system). Elektrikeren har klargjort for ny og oppgradert strømtilførsel, festet nye bokser og varerør og trukket frem ledninger. I sikringskapet har han montert jordfeilsbryter på kursen.

Du er nå klar for en av de morsomste, mest kritiske og mest besparende delene i hele prosjektet hvor du bygger opp det gamle forfalne baderommet til noe helt nytt. Dette er en stor og viktig del i prosessen!

Det første du skal gjøre er å klargjøre for nytt undergolv. Har du bjelkelag er det lurt å bruke såkalt ”vannfast” spon. Dette er gulvsponplater som er gråere enn vanlige gulvsponplater, i tillegg til at det ser ut som om de er innsatt med voks. Dette gir et stabilt og sikkert undergolv. Hvis du har et tidligere golv av betong som er pigget opp må det støpes på nytt. Hvis du har et slikt golv er det meget sannsynlig at elektrikeren vil feste varmekablene til armeringsmattene og så støpe over dette, selv om det strengt tatt også finnes flere alternative løsninger. I denne artikkelen vil vi fokusere på gulv med bjelkelag. Altså, enten over kjeller, krypkjeller eller andre etasje i et hus. Vi skal heller ikke fokusere på alternative løsninger med vannbåren varme.

Som andre sponplater skal disse legges med not og fjær i hverandre. Platene er 22 millimeter tykke og vil garantert slite hardt på sagbladene dine, ettersom det åpenbart er mye mer enn bare trespon i disse platene. Sponplatene til badet er f.eks Orkla Ekstra og Orkla Elite.

Sjekk først at all isolasjonen i bjelkelaget er korrekt lagt ut. Du skal bestemt ikke ha noe plast (fuktsperre) mellom bjelkelaget og undergolvet.

Sponplatene skal monteres i forband med den stemplede siden opp! Lengderetningen på platene skal alltid gå på tvers av bjelkelaget og det er svært viktig at endene på platene skjøtes over senterlinjen av en gulvbjelke. Husk også at også sponplater er levende, de vil kunne ekspandere og krympe etter de forskjellige årstidene. Derfor skal du i rommets bredde og lengde ha cirka en centimeters klaring mellom platene og vegg (altså en halv centimeters klaring i hver side av bredden og lengden av rommet).

Begynn i det ene hjørnet av baderommet straks du kommer inn i det. Mål bredden på rommet og jamfør med sponplatas lengde. Sørg for at du skjærer platen som det skal skjøtes i slik at nota møter fjæra. Den avkappede delen starter du neste rad plater med, etter å ha målt nøyaktig slik at platenes skjøt er rett i senter av en gulvbjelke. Platene sager du med sirkelsag, og det er en klar fordel å gjøre det ute. Sørg for å ha helt rette streker å sage etter.
Slik legges platene over bjelkelaget. (Ill. fra Forestia)

Legg på en stripe med trelim over gulvbjelkene der platene skal monteres. Legg plata med en halv centimeters klaring til veggene. Lag streker over platene ut fra gulvbjelkenes senterlinje slik at du treffer med skruene. Sikre plata ved å skru den fast diagonalt (2 skruer i bjelkelaget innerst mot veggen og 2 skruer i det bjelkelaget som er nærmest plateskjøten, men IKKE i selve skjøten ennå). Skru så plata helt fast, tre skruer over hver gulvbjelke. Senk skruen et par tre millimeter ned i plata. Legg en limstripe i skjøten og klem på plass skjøtestykket. Skru det fast. Du skal ha en skruerad på hver side av plateskjøten! Du er klar for neste rad. Husk limstripe i alle plateskjøtene!
Platene skjøtes i senter av gulvbjelkene med limstripe langs de sorte punktene. (Ill.fra Forestia)

Det finnes egne patroner med sponplatelim, men du kan også bruke helt vanlig trelim. Bruk skruer som er minst 5,5 cm lange, det finnes egne skruer for golvspon.
Når du så kommer frem til toalettavløpet måler du senter for avløpsrøret og merker det av på platen. Deretter måler du diamateren på avløpsrøret og tegner av dette. Når det er gjort øker du diameteren med 2 centimeter, tar med plata ut og borer et hull i tegningen. Ta så en stikksag og skjær ut den ytre diameteren. Du har nå et hull som passer nøyaktig med avløpsrøret og har litt å gå på (husk at platene lever og at du må ha noe å gå på når platen skal legges på plass. Ikke bekymre deg over at det blir et alt for stort hull.

Når du kommer til sluket (som i artikkelserien er festet i en slukplate som er kubbet på plass) skjærer du til platen slik at den omtrent møter slukplaten, la det være litt å gå på, ikke mye. Fortsett til hele gulvet er ferdig. Tørk vekk overflødig lim som tyter opp mellom alle skjøtene. Sjekk at alle skruene er forsenket og at du har skrudd nok. Skruer er bedre enn spiker siden spikre i spon på sikt med stor grad av sikkerhet vil føre til knirk i golvet siden platene kan krympe og bevegelsene i golvet skaper friksjonslyder mellom spiker og spon. Og du skal bestemt ikke sparkle over skruehullene!

Gratulerer. Du har nå gjort ferdig undergolvet! Neste trinn i prosessen er å legge nytt tak, det kommer vi tilbake til i neste del av artikkelserien! Ta et glass velfortjent avkjølende drikke.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten