søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Byggevarer / Pen overgang parkett – fliser
Pen overgang parkett – fliser

Pen overgang parkett – fliser

Det er flere måter å lage pene overganger mellom parkett og fliser. Denne artikkelen viser løsning med metallister.

Parkett er laget av tre og må ha mulighet for å kunne bevege seg. Treverk lever i takt med temperatur og fuktighet.
En skal ikke ha parkett helt inn til ildsteder, her skal det være en brannsikker avstand på minst 30 cm. Gulvfliser på et tynt lag med rehabgips er en fin avslutning mot et ildsted, da denne høyden også er temmelig lik ordinær parkett på ca 15 millimeter pluss underlag.

Hvis du har parkett på kjøkkenet kan det være en ide å avslutte parketten før kraner, stekeplater og komfyrer, oppvaskmaskin og kjøleskap, ettersom disse garantert vil medføre søl av både vann og fett som kan skade parketten. Det er vesentlig lettere å skifte ut en ødelagt flis etter å ha mistet en kantete og tung stekepanne rett i gulvet fremfor å bryte opp større mengder parkett. Dessuten vil du med sikkerhet ha fliser liggende til overs. I tillegg er reparasjonen vesentlig billigere.

Hvis resten av gulvarealet skal være parkett og parketten møter flisene er det flere måter å lage møtet pent på. En metode er å sparkle overgangen, men hvis du da bruker en ikke fleksibel masse er det stor fare for at denne vil sprekke opp grunnet parkettens bevegelser. Fliser på gips ligger dønn stille.
Med en overgangslist i metall (disse fås i flere farger og valører) får du en eksklusiv og markert overgang mellom de to gulvtypene. Fyll opp fugemellomrommet mellom fliser og parkett med silikon eller akryl. Det er for å forhindre at eventuelt søl på gulvet havner under parketten – det verste stedet å få sølt fuktighet.

Overgangslistene bør gjæresages i 45 grader i hjørnene for å få en penest vinkel. Det du da IKKE skal gjøre er å bruke elektrisk kapp og gjæresag. Det er prøvd, og avkappet forlot saga med en slik hastighet at jeg måtte ta i skikkelig for å få løs metallbiten fra veggen. Kuttet ble pent nok, men det hele var direkte livsfarlig.
I stedet skal du få tak i en gjærekasse og en baufil med helt nytt blad. Mål og sag. Hold lista dønn rolig og sag langsomt. Et feilskjær, og lista blir stygg.

Deretter tar du det tilkappede hjørnet og henter drill og metallbor (HSS). Still drillen på laveste hastighet og bor så sakte som mulig. Hullet skal stemme overens med de øvrige gjennomgående hullene i lista. Når hullene er ferdig (to hull i hver ende av vinkelen for å få presset det skarpe hjørnet helt ned mot gulvet) tar du et større bor som passer med koningen til de øvrige hullene. Bor litt under halvveis ned i lista slik at forsenkningen blir lik.

Nivålister pleier å være billigst på OBS bygg. Baufiler med blad er billigst på Europris, og gjærekasser er billigst på Biltema.

Skru så listene fast i undergulvet. Pass på at skruene er lange nok til å penetrere parkett (og fuge eller gips og flis (da har du på forhånd boret hull gjennom flisa med murbor)) slik at lista blir holdt helt ned mot overgangen. For sikkerhets skyld kan du bruke litt araldit eller lynlim under gjærevinkelen for å få presset vinkelen helt ned mot gulvet. Dette er viktig: hvis ikke får du et spyd som flerrer opp føtter an mass.

Til slutt: Husk å kjøpe inn mer metallister (overgangslister, nivålister – mange navn) enn du tror du vil få bruk for. Husk også den gyldne regelen om at det alltid er lurt å ha reserve hvis noe skal bli ødelagt. Kanskje nettopp din farge eller tykkelse eller form på lista har en leverandør som ikke finnes i morgen! Til syvende og sist: Pass på å kjøpe alt av samme merke, samme utseende, samme farge, glans, form og bredde/høyde.

Lykke til!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten