tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 7
Bygg nytt baderom – del 7

Bygg nytt baderom – del 7

Taplatene skrus i not, hull til kanal lages før plata festesUndergolvet er klart, du har nå en stabil arbeidsplattform. Tiden er inne for å legge nytt tak!

På forhånd har elektrikeren gjort ferdig eventuelle bokser for lys og downlights i taket. Ordne.no liker ikke ideen om downlights i tak, spesielt ikke på et baderom med tidvis stor luftfuktighet. Downlights fordrer at du har absolutt tett gjennomføring i taket og at du har en brannsikker boks tett rundt hele lyskilden i bakkant og at det er isolert nok og godt rundt boksen. Derfor vil ikke downlights i baderom bli nærmere omtalt i denne artikkelen.

Alle varerør og ledninger er på plass, alle bokser er der de skal være. Hvis du har tenkt å skifte eller legge inn en ventil i taket må dette være på plass før du fester de nye takplatene. Har du ventilasjon gjennom tak (kaldloft) og naturlig ventilasjon (dvs kanal opp til takhatt uten mekanisk vifte) og den gamle kanalen er grei (er den isolert? Hvis ikke så bytt kanalen med en ferdig isolert eller isoler rundt kanalen og legg plast ytterst) – før kanalen ned til det punktet i taket hvor ventilen skal sitte. Sjekk innfestingen på kanalen til takhatten eller ventilasjonsviften på loftet.

Dernest sjekker du at taket er riktig isolert og så fester du diffusjonsplast (fuktsperre). La denne gå ca 10-15 cm ned mot alle vegger. Plasten fester du enten med pappspiker eller du stifter den fast i utlektingen. For å være på den helt sikre siden med tanke på fuktlekkasjer kan du legge uv-bestandig spesialtape over alle spiker/stift-fester. Denne tapen er like solid som diffusjonssperren og kjøpes i byggevarebutikker. Tapen er gjennomsiktig og svært dyr.

Ikke bekymre deg over at du plaster over elbokser og hull for ventil. Når du har festet ferdig det første stykket diffusjonsplast legger du på det neste med 10-15 centimeters overlapp.

Plasten du bruker i tak (og vegger) er i tykkelnsen 015 og ikke 020. Vær forsiktig så du ikke lager revner i plasten. På forhånd har du naturligvis fjernet alle spikerrester og spisse fliser fra utlektingen. Oppdatert 2012: Såvidt jeg forstår brukes nå 020-plasten over alt!

Når plasten er på plass er det bare å åpne esken med takplater. Takplatene du bruker er av typen Agnes TakESS. Dette er sponplater som er belagt med et hvitt belegg. Til baderommet kan da bruke plater av typen Takess Inspirasjon. Disse skal enten sikres fast, festes med kramper eller skrus. Hvis du ikke har trykkluftanlegg er et alternativ å spikre med hammer og dykkert (firkantet hode), men det anbefales IKKE. Det er svært vanskelig å både holde platen på plass og samtidig holde dykkerten og spikre. Et eneste feil slag og du har slått den skjøre plateskjøten i filler og må vrake plata. Det er fryktelig fortærende. Alternativer med å bruke hodet til å presse opp platen er prøvd, men med magert hell. Det fungerer heller ikke spesielt bra å bygge støttebukker for å presse platene på plass.

Men batteridrevet drill med ph2-bits og forlenger og skruer med flatt hode – det fungerer! Med taket gjelder det samme som for gulvet. Platene er levende og skal ha en centimeter å gå på mot alle vegger! Har du et stort baderom kan det lønne seg å legge den første plateraden langs en snor i hver ende av lekta. Hvis avstanden fra vegg (og den første nedlektingen) og lekta ikke er en hel platebredde må du skjære til plata. NB: Du skal IKKE dykke hverken spiker, kramper eller skruer!!

Begynn ved et hjørne. Stå på en stol og hold plata mot taket med en hånd. Bitsforlengeren i drillen er magnetisk og holder skruen på plass, så du har hele hånda fri til drillen. Når du har ca en halv centimeter å gå på skrur du den første skruen i plata så nær kanten mot veggen som mulig. Her er det ingen not å skru i, men det gjør ingenting ettersom veggen vil bygge ut over dette ”skruehullet”. Fest så med en skrue til ca 15 cm fra den første langs veggen og gjenta. Deretter setter du en skrue i nota på plata. Nota ligger i senter av lekten. Fest neste skrue 15 centimeter bortover. Fortsett til første plate er helt festet. Neste plate sages til slik at den har noe å gå på mot veggen (en centimeter). Hvis du nå har nådd veggen må du passe på å skjære til plata i riktig ende! Du skal nå holde plata skrått og skyve not og fjær sammen. Fest plata med skruer inn mot veggen og i nota mot lekta. NB: Du skal IKKE bruke lim når du monterer takplater!

Fortsett med neste rad med det siste avskjæret fra første rad som første plate. Hold den skrått, skyv inn og skru i nota og langs veggen. Hvis du kommer til en elboks må du merke av senteravstanden og forsikre deg om at du måler slik at sammenføyningen med plata stemmer. Finn en hullsag som stemmer med boksen og lag et hull i senteret. La plata ligge på støtt underlag og så fastspent som mulig (bruk kneet som vekt) og hold drillen helt rolig slik at du ikke lager stygge skjæringer men et helt perfekt hull. Skjær så en kryss over elboksen. Brett de fire plastleppene til hver sin side, ikke skjær over kanten på boksen, men bare inntil. Da sitter plasten tett rundt boksen. Press plata på plass og skru fast.

Når du kommer til ventilasjonskanalen merker du av på plata hvor senter av kanalen skal være. Ta plata og ventilmuffen og legg den i senter av avmerkingen. Tegn opp rundt muffen. Bor et hull langs ytterkanten av avmerkingen og bruk stikksag for å sage ut hullet. Ta deg god tid. Fest så plata og gjør deg ferdig med taket.

Husk den gyldne regelen om å fotografere alt du gjør hele tiden! Da vet du alltid hva som er skjult hvor. Husk også å være ytterst forsiktig så du ikke skrur eller spikrer i en lekt akkurat der hvor et varerør med ledninger – eller vann – går…

Gå så opp på kaldloftet og skjær et kryss i plasten over hullet til ventilasjonskanalen. Press muffen gjennom hullet, brett ned leppene. Gå så inn i baderommet og brett leppene på undersiden. Gå så på loftet igjen og tre kanalen over muffen – alle gummipakningene skal være inne i kanalen. Stram til med en slangeklemme nederst. Deretter surrer du grå tape rundt kanalfestet. Bruk opp hele rullen. Forsikre deg om at isolasjonen og plasten på kanalen er helt ned og at du har tapet godt. Legg isolasjonen tilbake på plass.

Gå ned i baderommet igjen og press på plass ventilen inn i kanalmuffen. Hvis du ser at hullet ditt i taket er litt for stort i forhold til muffen presser du silikon mellom hull og kanalmuffen. Skjær forsiktig vekk den overflødige plassen og press muffen på plass.

Det var det! Taket er på plass! Neste steg er å begynne å montere Litex på veggene og gulvet! Før det må du vurdere om du vil bytte ut eksisterende vindu med et nytt. Det kan lønne seg. Kanskje du også vil ha en ekstra avtrekksvifte som er fuktstyrt, da er det greit å klargjøre den kanalen gjennom ytterveggen først, samt forsikre seg om at det går varerør frem til vifta, slik at det kan trekkes strøm til den. Mer om dette kommer i neste artikkel!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten