tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 8
Bygg nytt baderom – del 8

Bygg nytt baderom – del 8

Nå er nytt undergolv på plass og det nye taket er på plass. Nå begynner den aller mest morsomme og den mest kritiske delen av jobben: kle vegger og gulv med Litex.

Å jobbe med Litex er lett. På mange måter. Platene er superlette å bære og håndtere. Det er superlett å skjære i dem. Det er superlett å feste dem. Du har nå noen herlige timer med arbeid foran deg.

Verdt å vite
Blant håndverkere og enkelte byggtekniske forvaltningsorgan har det lenge hersket en viss debatt vedrørende Litex og yttervegger. Ifølge forskriftene skal det være dampsperre mellom innervegg og bjelkelaget mot yttervegg. Men Litex-platene er både vanntette og diffusjonstette, riktig montert.

Spesielt de nyeste platene fra Litex, de som har stempel på seg. De gamle platene er ikke damptette, men med et korrekt lag smøremebran på seg er de det.
Enkel fysikk tilsier at hvis det kommer noe fuktighet mellom to damptette lag, da forblir fuktigheten der. Dette må medføre utviklingen av sopp og råteskader.

Enkelte har løst dette ved å sette opp diffusjonssperre (plast) på ytterveggen, for deretter å skjære store revner i denne før Litex-platene ble montert. På den måten er forskriftskravet i boks. Men det er da en unødvendig ekstrautgift?

De nye platene (og det er høyst sannsynlig dem du har fått tak i) er diffusjonstette, og monterer du dem riktig vil det ikke komme noe damp gjennom disse. Derfor bør du sløyfe plasten mot ytterveggen.

Gulv – del 1
Det aller første du skal gjøre er å ta av deg sko med grove såler. Gå gjerne i strømpelesten. Gulvet er nemlig det første du skal begynne med. På undergolvet av ”vannfast spon” skal du legge Litex-plater. Har du relativt kort vei til dørterskelen kan du utmerket godt bruke de minste platene som kun er 13 millimeter tykke (1,3 cm). Mål bredden på rommet. Skjær platene til slik at de har ca 0,5 centimeter til alle vegger.

Tips: Du skjærer Litex-plater med en stanley-kniv eller en tilsvarende skarp kniv med et tynt blad. Skjær så langt ned du kan og brekk platen over et bord med klart definert kant. Finskjær av i bretten på motsatt siden.

Ta Litex-skruer eller egnede skruer (syrefaste, altså rustfrie) og Litex-skiver. Stikk skruen gjennom skiva og skru plata fast til undergolvet. Bruk en ny bit som passer skruehodet. Det er hardt å skru gjennom det vannfaste gulvsponet. Skrue og skive skal skrus slik at skiva går bittelitt ned i plata men ikke slik at skiva tvinges gjennom glassfiberarmeringen. Du hører hvis det brister. Skjer det så skrur du ut og prøver på nytt ved siden av. Den første skruen fester du et par-tre centimeter inn på plata i midten av plata. Sett en ny skrue i midten ca 60-70 centimeter lengre bort. Fortsett til du har dekket hele bredden. Gjør det samme langs den siden av platen som går inntil veggen.

Neste rad plater kappes til slik at første plate er ca 60 cm lang. Legg den helt inntil den første raden, fortsett til du har tatt bredden. Fest så en skrue for hver 60 centimeter i den helt tette skjøten mellom platene. Slik fortsetter du.

Mål til den plateskjøten som kommer over avløp. Pass på at dette blir så nøyaktig som overhodet mulig. Hvis du har en hullsag som er stor nok kan du bruke denne. Hvis ikke kan du skjære til med stanleykniven eller bruke stikksag.

Mål til så du får et perfekt hull rundt sluket. Hullet skal være slik at du kan få opp klemringen i sluket. Det gjør ikke noe om det blir en plateskjøt ved hullet til sluk eller avløp. Fortsett til hele gulvet er dekket av Litex-plater.

Tips: Litex har et eget monteringslim som kan brukes sammen med innfestingen av mansjetter. Du kan også bruke smøremembran hvis du ikke har dette limet.

Nå skal du sette avløsstussen ned i avløpet for toalett hvis den ikke allerede er på plass. Ta frem mansjett for avløp. Smør smøremembran på Litex-platen rundt avløpsstussen slik at hele mansjetten pluss litt til garantert vil bli dekket. Fortsett med membran litt oppover på selve stussen. Press mansjetten over avløpsstussen og ned i den våte membranen. Det skal ikke være noen bulker eller bøyer. Glatt den fint ut og smør et nytt lag membran over det hele.

Beveg deg til sluket, legg slukmansjetten over slukets senter. Har du fire monteringsskruer med skiver innenfor dette området? Hvis ikke fester du disse skruene i gulvet nå.

Skru ut klemringen i sluket. NB: Da MÅ du bruke en stjernetrekker og ikke drill. Legg klemringen og alle skruene ved siden av sluket. Smør ut smøremembran rundt hele mansjettens område rundt sluket med et par centimeter å gå på. Pass på så du ikke har klumper eller ujevnheter i massen.
Press mansjetten over og sørg for at den fester godt. Ingen bulker! Nå skal du ta deg et par timer fri mens smøremembranen eller limet tørker. Legg på lokket til mebranspannet. Legg smørekosten i en plastpose og forsegle denne. Du vasker lett av deg smøremembran fra fingrene med vann og såpe. Har du fått det på klærne så har du fått det for alltid!

Få tak i store pensler i et visst antall. Du trenger ikke de dyreste malerpenslene for å påføre membran. Husk, du skal PÅFØRE og ikke male. Det kan også være greit med sparkelspade for å jevne. Pass på å røre rundt i spannet med mebran før du bruker den. Europris har billige pensler!

Når et par timer har gått og mebranen har tørket skjærer du et kryss i midten av mansjetten over sluket. Krysset skal være på 5 ganger 5 centimeter. Smør membran eller lim på undersiden av mansjetten og langs toppen av sluket. Press ned klemringen og se til at hullene i denne matcher med toppen av sluket. Skru fast klemringen, og også nå skal dette gjøres med skrutrekker og ikke drill!
Nå finskjærer du mansjetten langs o-ringen. Bruk skalpell eller skarp stanleykniv. Smør mebran over hele mansjetten og et par tre centimeter utover denne. IKKE smør over klemringen! Voila!

Veggene
Nå er første del av gulvet ferdig. På tide å begynne med veggene!
Først må du passe deg så du ikke tråkker i våt membran, det er fort gjort.
Litex-platene skal festes direkte på stenderene i veggen.

Er alle innervegger isolert? Hvis ikke, gjør det. Det sparer energi og gir bedre lyddemping på badet. Før du isolerer bør du fotografere de åpne veggene for å vite hvor alle rør går, både for ledninger og vann! Spesielt viktig er det å måle dybden i stendere slik at du ikke setter en skrue gjennom plata og inn i vann eller el-rør!

Platene som skal monteres direkte på stender skal være 2 cm tykke eller tykkere. Ordne.no brukte 3 cm tykkelse. Montasje direkte på stendere med senteravstand på kun 30 cm kan ha plater som kun er 13 millimeter tykke. Hvis veggen fra før har rupanel eller annet fast underlag kan en bruke plater som kun er 13 millimeter tykke. Husk at jo tykkere plater desto bedre isolasjon. Litex-plater er, foruten å være vanntette, damptette og helt uorganiske (ingen sjanse for å adle frem sopp og mugg) også svært varmeisolerende. Tykkere plater er jo også stivere enn mindre tykke plater.
Platene skjæres til slik at de har ca 0,5 centimeters klaring mot taket. De skal ikke ha noe klaring mot gulvet, men en halv centimeters klaring mot tilstøtende vegger. Ordne.no opererte med enda mindre klaring mot tak og så å si ingen klaring mot tilstøtende vegger. Det har gått bra i en del år nå, men følg den korrekte fremgangsmåten.

Først må du sørge for at du har montert spikerslag der du skal ha eventuelle innfestinger (til servant eller lignende). Og merk deg alle kritiske punkter hvor skruer kan komme i konflikt med rør i veggen!

Begynn i et hjørne. Fest øverst og nederst til å begynne med. Pass på at skruene går minst 2,5 centimeter inn i stenderene. Altså: tykkelsen på Litexplata pluss 2,5 centimeter. Hvis du monterer på rupanel skal skruene gå kun en halv centimeter inn. Avstanden mellom skruene for plater med 13 millimeter tykkelse er 25 centimeter. Avstanden for plater med 20 millimeter tykkelse er 30 centimeter, og 3 centimeters tykkelse er 40 centimeter.

Neste plate festes helt inntil den første. Fest øverst og nederst. Fest så skruer i skjøten mellom de to platene. Fortsett. Når du kommer frem til rørbokser og elbokser merker du av dette nøyaktig på platen.

En måte å gjøre dette på er å tusjlegge kantene på boksene og presse platen inntil. Skjær så ut hullene så nøyaktig som overhodet mulig. Bruk hullsag eller stanley-kniv. Fortsett til alle vegger er ferdig. Har du bommet med en skrue setter du inn en ny. Skruer som ikke er festet må du ta ut. Bruk gjerne blyant og marker en stripe langs stenderet så du treffer bedre med skruene. Ha alltid i bakhodet hvordan veggen ser ut innvendig der du skrur!!!

Vinduer
Du trenger ikke ha treutforinger i vinduet på baderommet. Du kan også bruke Litex-plater som utforing slik at du får flislagt hele badet helt inn til vindusglasset! Utforingen må du skjære til så den passer vinduets utforingsspor helt nøyaktig. De fire bitene skal limes sammen før de presses på plass. Pass på at de fyller nota helt. Pass på at mellomrommet mellom utforingen og bjelker er fylt med dytteglava. Utforingen skal flukte helt med bjelkelaget slik at du kan skjære til og tilpasse veggplatene slik at de helt nøyaktig møter utforingen. Denne skjøten bør limes, og du må forsegle overgangene med smøremembran og fiberremse. Du bør være spandabel med membran i flere omganger på denne kritiske biten for ikke å få fuktvandring!

Membran og mansjetter
Når alle veggene er ferdig kledd med Litex og du er forundret over hvor fort og smertefritt og støvfritt det hele har foregått – er du klar for den store membraniseringen. Alle plateskjøter og alle skruehull og gjennomføringer skal dekkes med smøremembran.

Begynn med overgangen vegg/gulv. Her lønner det seg å bruke gummiert skjøtebånd. I alle hjørner skal du bruke enten innvendig eller utvendige hjørnemansjetter, alt etter hvordan hjørnene dine ser ut. Alle mansjetter og skjøtebånd skal overlappes! Smør på et godt lag med smøremebran i hele båndets og hjørnemansjettens bredde pluss litt til. Sett først fast alle hjørnemansjetter. Press mansjettene ned i våt membran. Legg så skjøtebånd med overlapp over hjørnemansjetten frem til neste hjørne, med litt overlapp. Alt skal legges vått-i-vått (i våt mebran). Når hele overgangen er forseglet smører du et nytt lag med membran over dette, med litt overlapp.

Ta så for deg skjøtene i veggen. Smør på godt med membran langs skjøten, litt bredere enn skjøtebåndet (som også kan være fiberremse) og press båndet på plass. Sparkle det flatt slik at det ikke blir ujevnheter. Klipp til biter som passer over øvrige skruehull, legg de vått i vått. Legg på nytt lag med membran utenpå skjøtebåndet/fiberremsen. Fortsett. Alle vannbokser eller rør eller avløpsrør skal ha riktig mansjett festet på samme måte som du har gjort det med avløpsrør og sluk. Vått i vått. Fortsett til alle hjørner og skjøter er dekket

Ta så for deg alle skjøter og skruer i gulvet.

Når alt er gjort er du litt ør og blitt vant til gummilukten fra membranen. Nå skal du ta en liten pause.

I neste artikkel skal du gå over nok en gang med membran samtidig som du (valgfritt) kan sikre golvet ekstra. I neste artikkel skal også elektrikeren tilkalles på ny, for da skal varmekablene monteres og du skal legge på et første lag med støpemasse!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten