tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Vegghengt toalett – del 1
Vegghengt toalett – del 1

Vegghengt toalett – del 1

Denne lille artikkelserien viser hvordan du går frem for å montere et vegghengt toalett. Disse toalettene frigjør plass, er designmessige sprekere enn gulvtoaletter, samtidig som de er uunværlige for de som har små eller store gutter i huset. Det er ingen sak å rengjøre under disse toalettene.

Det første du må gjøre er å se an klosettrommet du vil endre. Toalettet står sannsynlig helt inntil veggen. Kanskje det gamle toalettrommet skal flislegges samtidig? Beregn i så fall hvor mange kvadratmeter gulv og vegger du har.

Hvis du fra før av har linoleum på gulvet og tapet eller annet på veggene kan du enkelt legge nye gulvfliser rett på linoleumet siden dette er et dødt (og vanntett) materiale. På veggene må du feste gips som dødt underlag til flisene. Her holder det lenge med rehabgips (kun 6 millimeter tykk) slik at du taper minst mulig plass. Gipsen skrus til underveggen, pass på så du ikke kommer borti rør med vann eller strøm. Er du usikker i forhold til en av veggene kan du bruke monteringslim på gipsen og underveggen og lime platen fast. Bruk da solid lim (Tec 7 eller Casco ekstra) eller tilsvarende. Legg på punktvis solide kladder, press plata godt inntil.

Det gamle toalettet ditt skal ha en avstengingskran. Skru av vannet til toalettet og foreta den siste nedtrekkingen. Lytt og hør om det fylles igjen. Gjør det ikke det er vannntilførselen stengt. Skru så av krankoblingen mellom stoppekrana og toalettet.

Deretter skrur du ut de fire skruene toalettet er festet med. Er toalettet silikonert fast til gulvet (dvs. du har flisgulv fra før av) bruker du en tynn kniv og stikker mellom proselenet og gulvet. Skjær rundt til toalettet løsner. Løft toalettet rett opp. Muffen mellom avløpsrøret og toalettet sitter høyst sannsynlig igjen i toalettet. Det er greit, for det har gjort jobben sin. Bær så ut det gamle toalettet. Du vil garantert søle litt vann underveis siden det alltid er noe vann igjen i toalettet.

Deretter tar du en runde til forskjellige baderomsleverandører og sjekker priser på vegghengte toalett. Sjekk gjerne først på nettet, det kan hende de kan ha litt billigere priser på nettet. Konfronter dem da med dette. Undertegnede endte opp på Bauhaus, der kostet ramma med sisterne minst i forhold til alle de jeg sjekket opp. Pass samtidig på å kjøpe med deg selve porselensbiten. Her kan en velge litt etter smak og behag, men pass på at innfestingshullene stemmer med den ramma du har kjøp.

Det følger ikke lokk med til toalettet, så du kan like gjerne kjøpe med det i samme slengen. Hvis toalettrommet skal ha fliser anbefales det meget sterkt å kjøpe et lokk av den typen som har forsinket lukking. Da sparer du deg for masse skarpe ulyder. Hvis du vil ha en mer fancy trykknapp for skylling enn det som følger med er dette også tidspunktet for å velge eventuell ny trykknapp.
Vel hjemme pakker du opp sisternedelen (altså vanndelen og rørene som er festet til ramma. Se om alle delene er med (les bruksnavisningen nøye).

Prinsippet for ramma med sisterne er ganske enkel. Den skal skrus fast til veggen og gulvet. Den store rørmuffen i bunnen skal gå ned i avløpsrøret. Rørbøyen nederst på ramma skal lede toalettets innhold ned i avløpsrøret. Det øverste røret skal lede skyllevann fra sisternen og ned til toalettet.
Juster høyden på ramma. Det er en slags standard at det skal være ca 40-42 centimeter fra gulvet til sittehøyden på porselenet. Hvis du skal flislegge gulvet så husk å ta høyde for en oppbygning på ca 1 cm.

Fest ramma løst til veggen, skru inn de to store boltene i ramme og tre porselensdelen pent på, mål høyden og juster til du er fornøyd.

Nå må du forsikre deg om at det øverste festet på cisterneramma får godt nok innfeste i veggen. Er det sponplater i veggen? Eller gips? Da bør du forsterke innfestingen. Det gjøres enkelt ved å sette opp en bjelkebit, typis 2”x4” eller lignende og skru denne massivt fast i veggen, aller helst over spikerslagene, for der er det bjelker bak. Skru så cisterneramma fast i denne bjelken. Løsne skruene som er øverst på ramma slik at ramma kan vatres opp før den festes i gulvet. Deretter borrer du hull og skrur ramma fast til undergolvet. Sjekk om tilkoblingsslangen kan kobles rett på koblingen ved stoppekrana, kanskje du trenger en overgang?

Nå skal du justere lengden på de to boltene som skal bære porselenet. Ramma skal bygges inn, og det vil si at du vil ha ca 12 millimeter plater i tykkelse (dobbel gips), og høyst sannsynlig fliser utenpå dette. Regn da med totalt ca 2,2 centimeters tykkelse. Mål i forhold til porselenet. Vil bolten stikke for langt ut? Husk å tre på plasthylsene rundt boltene. Disse er for ikke å lage sår i porselenet og for å holde det hele stødig. Prøv med en mutter og se om de endelige dekk-koppene i plast vil bli sittende på. Når avstanden er riktig skrur du inn muttere bak på boltene for å låse dem i denne lengden.

Tenk nå på hvordan du skal bygge veggen bak toalettet. Det er ikke bare rammen du skal bygge inn, men hele veggen bak. Kanskje du vil bygge inn noen nisjer i hulrommene? Kanskje veggen bare skal gå til overkant av ramma, slik at du får en lang hylle over toalettet?

Lag et lite bjelkeskjellett og fest dette til bakveggen. Pass på at skjellettet omkranser hele innbyggingsramma, men samtidig også at det ikke stikker en millimeter dypere ut i rommet enn ramma.
På den delen av ramma som skal bære porselenet vil du ikke ha gips som undervegg. Dette fordi vekten av porselenet og den som sitter der kan knuse gipsen. Bruk i stedet 12 millimeter finerplate eller skru opp 2 6 millimeter finerplater over den nederste delen. Merk av hullet for kloakkåpning og vanntilførsel. Lag mest mulig nøyaktig hull for de to boltene. Lag også et hull slik at du senere kan få tilgang til stoppekrana.

På den øverste delen kan du bruke gips. Merk av hele området rundt åpningen i sisternen. Dette hullet må være der for at du senere skal få festet trykknapper og plata som stenger sisternen oventil. Skjær til gipsen.

Skru så fast fineren nederst etter at du har sjekket at hullene er helt riktige og gjerne at du har litt å gå på for hullet for kloakk og vanntilførsel. Forsikre deg også absolutt om at muffen mellom kloakkrørene sitter riktig og tett.

Ta en siste inspeksjon på ramma. Ser alt bra og riktig ut? Har du husket alt i forhold til bruksanvisningen? Har du tatt bilder underveis? Hvis alt er bra skrur du på den øverste gipsplata. Gips så ferdig resten av veggen og gjør ferdig eventuelle nisjer.

Hvis du er supernervøs for at en eventuell lekkasje inne i sisternedelen av veggen kan du bore et hull nederst på finerplata helt ved gulvet og stikke et rør gjennom slik at eventuelt vann dreneres ut. Hvis du er enda mer supernervøs smører du hele den innbygde sisternedelen av veggen og gulvet med smøremembran. Husk fiberremser i skjøter og hjørner og overganger, samt over skrueinnfestingen i gulvet.

Smør så utsiden av den nye veggen med membran. Gjerne to lag, husk fiberremser i overganger og hjørner. Du er nå klar for neste del som er flislegging av veggen og finalen: påmonteringen av selve sisternen og trykknappen. Det kommer i neste og siste del i denne korte artikkelserien!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten