mandag , 21 mai 2018
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Vegghengt toalett – del 1
Vegghengt toalett – del 1

Vegghengt toalett – del 1

Denne lille artikkelserien viser hvordan du går frem for å montere et vegghengt toalett. Disse toalettene frigjør plass, er designmessige sprekere enn gulvtoaletter, samtidig som de er uunværlige for de som har små eller store gutter i huset. Det er ingen sak å rengjøre under disse toalettene.

Det første du må gjøre er å se an klosettrommet du vil endre. Toalettet står sannsynlig helt inntil veggen. Kanskje det gamle toalettrommet skal flislegges samtidig? Beregn i så fall hvor mange kvadratmeter gulv og vegger du har.

Hvis du fra før av har linoleum på gulvet og tapet eller annet på veggene kan du enkelt legge nye gulvfliser rett på linoleumet siden dette er et dødt (og vanntett) materiale. På veggene må du feste gips som dødt underlag til flisene. Her holder det lenge med rehabgips (kun 6 millimeter tykk) slik at du taper minst mulig plass. Gipsen skrus til underveggen, pass på så du ikke kommer borti rør med vann eller strøm. Er du usikker i forhold til en av veggene kan du bruke monteringslim på gipsen og underveggen og lime platen fast. Bruk da solid lim (Tec 7 eller Casco ekstra) eller tilsvarende. Legg på punktvis solide kladder, press plata godt inntil.

Det gamle toalettet ditt skal ha en avstengingskran. Skru av vannet til toalettet og foreta den siste nedtrekkingen. Lytt og hør om det fylles igjen. Gjør det ikke det er vannntilførselen stengt. Skru så av krankoblingen mellom stoppekrana og toalettet.

Deretter skrur du ut de fire skruene toalettet er festet med. Er toalettet silikonert fast til gulvet (dvs. du har flisgulv fra før av) bruker du en tynn kniv og stikker mellom proselenet og gulvet. Skjær rundt til toalettet løsner. Løft toalettet rett opp. Muffen mellom avløpsrøret og toalettet sitter høyst sannsynlig igjen i toalettet. Det er greit, for det har gjort jobben sin. Bær så ut det gamle toalettet. Du vil garantert søle litt vann underveis siden det alltid er noe vann igjen i toalettet.

Deretter tar du en runde til forskjellige baderomsleverandører og sjekker priser på vegghengte toalett. Sjekk gjerne først på nettet, det kan hende de kan ha litt billigere priser på nettet. Konfronter dem da med dette. Undertegnede endte opp på Bauhaus, der kostet ramma med sisterne minst i forhold til alle de jeg sjekket opp. Pass samtidig på å kjøpe med deg selve porselensbiten. Her kan en velge litt etter smak og behag, men pass på at innfestingshullene stemmer med den ramma du har kjøp.

Det følger ikke lokk med til toalettet, så du kan like gjerne kjøpe med det i samme slengen. Hvis toalettrommet skal ha fliser anbefales det meget sterkt å kjøpe et lokk av den typen som har forsinket lukking. Da sparer du deg for masse skarpe ulyder. Hvis du vil ha en mer fancy trykknapp for skylling enn det som følger med er dette også tidspunktet for å velge eventuell ny trykknapp.
Vel hjemme pakker du opp sisternedelen (altså vanndelen og rørene som er festet til ramma. Se om alle delene er med (les bruksnavisningen nøye).

Prinsippet for ramma med sisterne er ganske enkel. Den skal skrus fast til veggen og gulvet. Den store rørmuffen i bunnen skal gå ned i avløpsrøret. Rørbøyen nederst på ramma skal lede toalettets innhold ned i avløpsrøret. Det øverste røret skal lede skyllevann fra sisternen og ned til toalettet.
Juster høyden på ramma. Det er en slags standard at det skal være ca 40-42 centimeter fra gulvet til sittehøyden på porselenet. Hvis du skal flislegge gulvet så husk å ta høyde for en oppbygning på ca 1 cm.

Fest ramma løst til veggen, skru inn de to store boltene i ramme og tre porselensdelen pent på, mål høyden og juster til du er fornøyd.

Nå må du forsikre deg om at det øverste festet på cisterneramma får godt nok innfeste i veggen. Er det sponplater i veggen? Eller gips? Da bør du forsterke innfestingen. Det gjøres enkelt ved å sette opp en bjelkebit, typis 2”x4” eller lignende og skru denne massivt fast i veggen, aller helst over spikerslagene, for der er det bjelker bak. Skru så cisterneramma fast i denne bjelken. Løsne skruene som er øverst på ramma slik at ramma kan vatres opp før den festes i gulvet. Deretter borrer du hull og skrur ramma fast til undergolvet. Sjekk om tilkoblingsslangen kan kobles rett på koblingen ved stoppekrana, kanskje du trenger en overgang?

Nå skal du justere lengden på de to boltene som skal bære porselenet. Ramma skal bygges inn, og det vil si at du vil ha ca 12 millimeter plater i tykkelse (dobbel gips), og høyst sannsynlig fliser utenpå dette. Regn da med totalt ca 2,2 centimeters tykkelse. Mål i forhold til porselenet. Vil bolten stikke for langt ut? Husk å tre på plasthylsene rundt boltene. Disse er for ikke å lage sår i porselenet og for å holde det hele stødig. Prøv med en mutter og se om de endelige dekk-koppene i plast vil bli sittende på. Når avstanden er riktig skrur du inn muttere bak på boltene for å låse dem i denne lengden.

Tenk nå på hvordan du skal bygge veggen bak toalettet. Det er ikke bare rammen du skal bygge inn, men hele veggen bak. Kanskje du vil bygge inn noen nisjer i hulrommene? Kanskje veggen bare skal gå til overkant av ramma, slik at du får en lang hylle over toalettet?

Lag et lite bjelkeskjellett og fest dette til bakveggen. Pass på at skjellettet omkranser hele innbyggingsramma, men samtidig også at det ikke stikker en millimeter dypere ut i rommet enn ramma.
På den delen av ramma som skal bære porselenet vil du ikke ha gips som undervegg. Dette fordi vekten av porselenet og den som sitter der kan knuse gipsen. Bruk i stedet 12 millimeter finerplate eller skru opp 2 6 millimeter finerplater over den nederste delen. Merk av hullet for kloakkåpning og vanntilførsel. Lag mest mulig nøyaktig hull for de to boltene. Lag også et hull slik at du senere kan få tilgang til stoppekrana.

På den øverste delen kan du bruke gips. Merk av hele området rundt åpningen i sisternen. Dette hullet må være der for at du senere skal få festet trykknapper og plata som stenger sisternen oventil. Skjær til gipsen.

Skru så fast fineren nederst etter at du har sjekket at hullene er helt riktige og gjerne at du har litt å gå på for hullet for kloakk og vanntilførsel. Forsikre deg også absolutt om at muffen mellom kloakkrørene sitter riktig og tett.

Ta en siste inspeksjon på ramma. Ser alt bra og riktig ut? Har du husket alt i forhold til bruksanvisningen? Har du tatt bilder underveis? Hvis alt er bra skrur du på den øverste gipsplata. Gips så ferdig resten av veggen og gjør ferdig eventuelle nisjer.

Hvis du er supernervøs for at en eventuell lekkasje inne i sisternedelen av veggen kan du bore et hull nederst på finerplata helt ved gulvet og stikke et rør gjennom slik at eventuelt vann dreneres ut. Hvis du er enda mer supernervøs smører du hele den innbygde sisternedelen av veggen og gulvet med smøremembran. Husk fiberremser i skjøter og hjørner og overganger, samt over skrueinnfestingen i gulvet.

Smør så utsiden av den nye veggen med membran. Gjerne to lag, husk fiberremser i overganger og hjørner. Du er nå klar for neste del som er flislegging av veggen og finalen: påmonteringen av selve sisternen og trykknappen. Det kommer i neste og siste del i denne korte artikkelserien!

Om John Olav Oldertrøen

18 kommentarer

 1. Fin artikkel. Takk!
  Når kommer del 2?

 2. Hei!
  Del 2 kommer i løpet av denne uken! (uke 42)

  Mvh,
  admin

 3. Zomg så fedt! Går igang med akkurat samme prosjekt i neste uke og var på utkikk etter noe slikt, midt i blinken! Håper del 2 kommer snart:)

 4. Hei!
  Del 2 ble skrevet for lenge siden, her er den:
  http://www.ordne.no/2008/10/vegghengt-toalett-del-2/

  Bruker du en tidlig versjon av Explorer 8? Hvis du oppgraderer slipper du bugen som gjør at du ikke kan navigere i toppmenyen. Der finner du alle guider!

  Lykke til med det vegghengte toalettet – dette er en smal sak, egentlig, og her kan du spare masse penger.

 5. Du har bommet litt på Norsk standard, men lykke til med forsikkringoppgjøret.
  Hilsen fagmann

 6. Ahh fagmann, takk, nå gjør du meg mektig provosert. For det første: Har du noen gang forsøkt å hale i land et forsikringsoppgjør ved skader på en eldre bolig? Det har undertegnede. Sprukket vannrør i yttervegg som hadde gitt råtesskader på grunn av laangsom drypping. Slik ble det bygd og godkjent i 1976, men hva sa forsikringsselskapet da jeg forsøkte å melde skaden på huset som ble kjøpt 24 år senere? Joda: Glem det. Det viser seg at forsikringsoppgjør ikke gjelder boliger, og i alle fall ikke eldre boliger.
  For det andre: Hvilken grove avvik fra Norsk Standard er det du viser til? Fortell! Dette er på toppen av det hele et klossettrom med eget sluk. Og innbyggingen er vanntett innvendig – med dreneringshull. Og vet du hva? Her har det blitt lagt kilometre med brune kabler og oseaner med urin siden det ble bygd, og det har ikke svette en eneste dråpe et eneste sted! Det drypper heller ikke en eneste unødig dråpe vann fra sisternen ned i toalettet.
  Så, du fagmann, jeg skjønner godt at du blir morsk over at noen roter i gull-reiret ditt. Men, beklager, denne byggeoperasjonen klarer alle med en viss praktisk sans, så hvorfor skal de da femtidoble prisen ved å la deg fagmann gjøre jobben? Det er nemlig ingen magi å gjøre ting riktig og få koblinger tette. OG – det er faktisk huseieren som bestemmer over sitt eget hus. Til slutt, og for å gjenta: Forsikringsargumentet er ikke engang verdt et oppbløtt toalettpapir.

 7. Viser til den andre artikkelen om å bygging av badrom hvor du bruker litex overalt. Dette er ikke nevnt her. Hvorfor ikke?

  Hva med å bygge cisterneramma inni veggen kontra inni en kasse utenpå veggen?

  Ellers fin artikkel.

 8. Tømrer Torbjørn

  Hei.
  Nå vet jeg ikke om du har flislagt din veggmonterte cisterne, men om andre skal det så vil jeg anbefale å bruke to «sjikt» under flisene. Du skriver at det holder med finèr i bunn av kassa, men det er ikke et egnet materiale å flislegge på. Ville anbefale å legge finèr bak hele, så et lag med gips eller annet dødt materiale. Dette demper ekstra med lyd fra rør og er bedre underlag for fliser. Å skrive så surt som du gjør til «Fagmann» fordi han hadde en innvending til innlegget ditt synes jeg er unødvendig.

 9. En skumlesning gjennom artikkele gjør at jeg legger ut linken under. Det er veldig viktig å montere toalettet på utsiden av våtrommet og ikke bryte membran eller sette toalettet opp på «feil side av membranen». Dette kan føre til kjipe vannskader som desverre oppdages alt for sent….
  http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article377575.ece

 10. Jeg hadde fagmann (rørlegger) til å montere vegghengt toalett. Han monterte cisternen inne i veggen istedet for innenfor våtroms-membranen. Dette viser med all tydelighet at det ikke er noen garanti for at fagmenn kan standarden.
  Jeg sier bravo til dem som legger ut slike gjør-det-selv veivisere. Tror nok at fagmenn overdriver faren ved å gjøre ting selv for å kunne få mest mulig oppdrag selv.

 11. Petter Amundsen

  Hvilken veggsisterne er det som vist på bildet her?

 12. Hvorfor kommenteres det at sisternen er inne i veggen? Jeg tenkte å bygge et ekstra toalett på andre siden av veggen, i et ikke-våtrom, altså uten sluk eller våtroms-standard. Det er ikke meldepliktig å sette opp et toalett så lenge rommet ikke er et våtrom. Derfor forstår jeg ikke bekymringen over at det bygges inne i en vegg, siden toalett ikke engang har meldingsplikt – ikke engang i et borettslag i 6. etasje.

 13. Det er alltids noen kranglefanter.

 14. Kjøpt på Bauhaus, jeg husker ikke typemodellen. Men den er fremdeles utmerket nå, fire år senere.

 15. LEKKER LITT UNDER VEGGTOALETTET,BARE NÅR JEG SKYLLER NED,HVA ER DET SOM ER FEIL OG HVA BØR JEG GJØRE??

 16. Huff, da bør du ta kontakt med en rørlegger. Det høres ut som om muffen ikke er tett. Sikker på at du ikke har saget røret litt for kort?

Legg igjen et svar

Epostadressen din blir ikke publisertPåkrevde felter er markert *

*

Scroll To Top
Blogglisten