tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Vegghengt toalett – del 2
Vegghengt toalett – del 2

Vegghengt toalett – del 2

Andre og siste del av to artikler om hvordan en monterer et innbyggingstoalett.

Hvis du har fulgt alt som stod i del 1 av den forrige artikkelen er du nå i ferd med å flise inn ramma (veggutbygget) som inneholder cisternen til ditt nye vegghengte toalett.

Pass på å sørge for at flisene flukter med de øvrige flisene på veggen. Hvis også de omkringliggende veggene skal flislegges samtidig slår du to fluer i en smekk, forutsatt at veggene rundt har et dødt materiale du monterer fliser på. Har de det? Enten Litex (å foretrekke, både på vegger, gulv og til innkledningen av ramma) eller gips. Hvis toalettrommet er svært lite er det en fordel å bruke gips på veggene, ettersom du kan bruke rehabiliteringsgips som kun er 6 millimeter tykk.

Som med all annen flislegging begynner du nederst på veggen, etter å ha målt opp og satt opp et bord som er vatret og har den riktige avstanden til gulvet; du skal begynne flisleggingen av veggen i andre flishøyde. Den siste flisraden ned mot gulvet skal tas til slutt.

Legg fliser oppover rammeverket som inneholder cisternen. Pass på å lage mest mulig nøyaktige hull til boltene som skal bære cisternen og for hullet til avløpsrør og skyllerør til cisternen. Disse hullene skal være slik at du får ut den proppen som nå sitter i rørene i ramma i veggen. Du skal også være noe nøyaktig når du kommer til området hvor trykkplata for skylling senere skal monteres.

For å få til en mest mulig avrundet kant mot denne (det skal være igjen en åpning så du får festet plata som skjuler åpningen til cisternen – men samtidig ikke større åpning enn at den endelige trykkplaten møter flisene godt uten noen synlige fordypninger bak seg) anbefales det at du tar turen innom Clas Ohslon og kjøper et sett med diamantslipestifter til Dremelen din. Har du ikke Dremel kan du bruke et tilsvarende multiverktøy. (OBS Bygg har en variant fra Kellen, Clas Ohlson har en variant fra Cotech). Med stor hastighet (øyenbeskyttelse!) er det lett å forme til flisene uten at de skaller av eller sprekker.

Når det gjelder flisene som skal ha hull til bolter og avløps og skyllerør anbefales det å bruke flisebor, enten av karbid eller diamant. Da er det ytterst viktig å bore med lav hastighet for ikke at boret skal glippe. Er du ikke endelig fornøyd med hullet bruker du Dremelen eller tilsvarende med diamantslip for å ta den siste finishen.

Når hele ramma (og eventuelel vegger rundt og kanskje også gulv) er ferdig flislagt lar du det hele feste seg godt før du starter neste skritt.

Montering av porselenet
Ta selve porselenesbiten og sett på rørstussen for avløp og skylling bak på proselenet. Du ser fort hvilken ende rørstussene skal ha i ramma. Gummipakningene forsegler, og tenk logisk hvordan alt skal flyte. Vannet skal strømme INN i porselenet. Kloakken skal strømme UT. Se bildet!

Ta så porselensbiten med rørstussene ferdig montert og bær det bort til ramma. Hold tommestokken klar. Press porselenet med rørstussene mot sine respektive åpninger (du har selvfølgelig nå tatt ut proppene for skyllevann og kloakkrøret). Smør litt zalo på begge rørstussene og klem porselenet inn mot ramma. Zalo er for at alt skal gli lettere!

Press det helt til du kjennner at rørstussene butter imot inne i ramma. Mål avstanden fra den den flislagte ramma til kanten av bakdelen av porselenet. Merk deg målene. Ta så porselenet av igjen. Bruk en fintannet sag og sag til rørstussene for henholdsvis skylling og kloakk. Bruk smergelpapir eller fint sandpapir for å gjøre kuttet så pent som mulig, uten fliser. Smør på zalo igjen og press porselenet på plass.

I enkelte tilfelle KAN det nå hende at det virker som om rørendene inne i ramma butter imot og at du ikke får det hele på plass. Dette skyldes at de endene du har saget av hadde en kon i enden. Det betyr ikke annet enn at du må kone rørendene for at de skal gli smertefritt inn i rørene. Bruk smergelpapir (eller fint sandpapir) og en fin fil for å lage kon i enden av røret. Ikke overdriv, ta deg god tid og sørg for at det blir jevnt og fint og glatt. Det er ingen katastrofe hvis du skulle ta for mye og trenger et nytt rør. Slike rørstusser er latterlig billig.

Når du har fått til en penest mulig kon smører du inn med Zalo og presser det hele på plass. Det er helt riktig at du skal ta i litt. Ramma og røret der inne er ment å skulle tåle litt motstand.

Hvis så alt går bra får du presset porselenet helt på plass. Skyv på plastforingene på boltene. Disse er der for ikke at boltene skal skjære i porselenet. Så skrur du på eventuelle skiver og mutterene og strammer disse godt, uten å vir alt i filler. Til slutt setter du på pynten til slutt som skjuler mutterene. Hvis du har feilberegnet lengden på boltene er nå tiden inne for å bruke baufila og kappe boltene.
Voila! Porselenet er på plass!

Trykkplaten
Toalettetsetet er så enkelt å montere at det tar vi ikke opp her. Trykkplaten øverst er litt mer krøkkete.

Det første du skal gjøre er å montere (skru) på stagene som trigger spylingen. Et stag for spareskylling og et for full spyling. Disse har som regel forskjellig farge. Disse stagene skal gå gjennom noen hull i dekkplaten til åpningen i cisternen. Denne dekkplaten skal skrus fast til cisternen. Platen er for å ha adgang til flottør og alt det andre spennende i cisternen.

Stikk stagene gjennom dekkplaten (er den riktig vei?) og skru dem litt fast i hendelene bak. Skru så fast dekkplaten. Deretter skal den indre platen for treykknappene monteres, også den skal holde fast i cisternen. Det er som regel lange plastskruer til dette. Fest denne platen.

Nå er du klar for det første prøveskyllet. Trykk inn det ene staget. Spyler toalettet? Er det tørt rundt deg? Test det andre etter at cisternen er full igjen (fyller den seg?). Spyler det riktig?

Nå må du jamføre lengden på stagene med trykkplatas bakside. Trykk inn knappene, hvor langt bakover går de? Hvor lange må stagene være for at cisternen spyler og for at stagene går helt tilbake når du har sluppet knappen? Skru til stagene så de passer akkurat med dette. Vinkle de så riktig mot trykkplatas bakside. Trykkplata fester du først i nedre kant av den indre ramma, før du vipper den opp og låser den fast i øvre del. På lignende måte går du frem når du skal ta av trykkplata. Løsne den først øverst, så nederst.

Hvis toalettet nå spyler riktig og fyller seg og stopper og du ikke har noen lekkasjer, da er prosjektet i havn!

Ta så litt silikon og silikoner overgangen mellom porselen og flisvegg. Gå rundt det hele. Klem ut en fin tynn remese rundt det hele, sprøyt over med en sprutflaske med vann og noen dråper Zalo og bruk fingeren for å gni det hele pent til. Tørk av fingeren jevnlig på et papir (overflødig silikon) og fukt fingeren før du gnir videre.

 

PS: Hvis du har et lite toalettrom som er flislagt anbefales det varmt å bruke et toalettsete med såkalt soft close. Disse er dyrere enn andre seter, men de vil ikke slå hull i hodet ditt når de lukkes!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten