tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Verktøy og utstyr / Billig verktøy? Nei takk!
Billig verktøy? Nei takk!

Billig verktøy? Nei takk!

Er det fristende med billig verktøy til et par hundrelapper? Styr unna. Du blir sur, og det blir dyrt i lengden.

Det er en besnærende tanke at du kan kjøpe deg en batteridrevet elektrisk drill for et par hundrelapper. Eller en sirkelsag for 2-300 kroner. Eller en kapp og gjæresag for under 1000 kroner. Alle vil vi naturligvis ha mest mulig for pengene våre.

Når en pusser opp er det oppussingen selv som er i fokus. Altså Det Konkrete Prosjektet. Det en da regner som nødvendige og viktige kostnader er selve materialkostnadene. Spon. Panel. Justerte rekker. Skruer. Isolasjon osv. Dette koster skjorta komma fem.

Byggematerialer har steget noe vanvittig i pris de siste årene. Kanskje vi får en normalisering av prisene nå fremover, mye kan tyde på det. Men fremdeles vil det koste de som kjøper inn i mindre kvanta svært mye.

Det er da farlig fort gjort å velge det raskeste og billigste når det viser seg at en mangler verktøyet en trenger. Stalltipset da er: Ikke gjør det! Du ender opp med en haug med billige verktøy som enten viser seg å ikke være kraftige nok, som trenger et hav av tid for å lades opp,
eller verktøy som dør alt for fort, eller som ikke er presist nok. En støyende motor med lite kraft, et verktøy som garantert gir deg mer frustrasjon enn problemløsning. Slik er dessverre fasiten for billigverktøy. DinSide skriver i en artikkel at det kan være billigere å leie dyrt verktøy, fremfor å kjøpe. det kan nok være riktig, forutsatt at du kjøper verktøyet i Norge. Men hvorfor i all verden skal du kjøpe verktøyet i Norge?

Semiproft verktøy
Undertegnede hadde tre kapp- og gjæresager på 1,5 år før jeg kjøpte en semiproff sag fra Bosch. Kvaliteten er en helt annen, den er sterk og den blir omtrent ikke slitt. Ja, den er dyrere enn billligsagene, men ikke sammenlagt!
Semiproffe verktøy er uansett bedre enn de rene billigmerkene. Ofte er et semiproft verktøy mer enn nok for den jevne oppusser, men du kan ikke regne med at dette verktøyet tåler like kraftig bruk eller varer like lenge som et proffverktøy. Et proffverktøy er verktøy som er laget for håndverkere og tilfredsstiller en rekke krav semiproft og billigverktøy ikke kommer opptil.

Et eksempel på semiproft verktøy er Bosch-verktøy med grønn farge. De proffe verktøyene fra Bosch har blå farge. Sistnevnte er dyrere, men også sterkere og mer solid. En mer gjennomført semiproff leverandør er Black and Decker. Deres verktøy er nå for det mest orange og er helt greit til de fleste formål, men ikke forvent alt. Prisen er imidlertid helt grei på Black and Decker. De nettdrevne drillene deres er kraftige og tåler mye juling. Sirkelsagene, da av de dyreste variantene, er gode. Likeså har billigvarianten under merket «Skil» en finfin sirkelsag til de mest vanlige oppgavene, som for eksempel saging i spon.

Men hverken billigmerkene eller de semiproffe produktene kan måle seg mot proffverktøyet. Straks du har prøvd ett av disse vet du at du har beveget deg opp en dimensjon. De er dyrere i anskaffelse, men de gir deg kraft og resultater i årevis. Og må du bytte deler, vel, da vet du at du alltid kan få tak i nye deler. Det er ikke alltid tilfelle med billig og semiproft verktøy.

Det du så avgjort bør vurdere er å importere ditt eget verktøy fra Ebay. Du risikerer ikke noe annet enn å spare mange tusenlapper på skikkelig proft kvalitetsverktøy. Prisene på Ebay er himmellavt under det norske prisnivået. Tenk deg for eksempel en Makita drill, 18 volt med hele 3 ampere batteri med lader for 1400 kroner (frakt inklusive) men eksklusive moms og toll! ”Ulempen” er at du også må få tak i en omformer fra 240->120 volt, men disse koster fra 15 dollar og oppover på Ebay.

Dette var dyrt, mener du? Da bør du ta deg en tur til f.eks Byggmakker og se hva de tar for et tilsvarende verktøy. Da reiser nakkehårene seg. Ved å følge lenken under vil du spare mange tusenlapper og masse irritasjon når du trenger ekte proffverktøy fra Makita, Hitachi, Panansonic, DeWalt, Bosch og de andre leverandørene av proffverktøy. Dette er utstyr du vil ha i mange år. Utstyr som klarer tunge jobber uten den minste anstrengelse. Utstyr du rett og slett kan stole på. Du kan også kjøpe tillegsutstyr til disse verktøyene i norske butikker, selv om også det lønner seg å kjøpe via eBay. Garantert!

HER finner du BILLIG proffverktøy!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten