tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 10
Bygg nytt baderom – del 10

Bygg nytt baderom – del 10

Du er nå klar for å støpe gulvet. Dette er noe en med fordel kan gjøre i to omganger. Den første omgangen er for å kapsle inn varmekablene slik at de ikke tar skade når du skal gå på gulvet og sørge for fall mot sluk samt senere jobbe med veggene og gulvet (fliser).

En ting en seriøst bør vurdere er hvorvidt en er kommet til det stadiet i prosessen hvor det kan lønne seg å bruke profesjonelle. Ganske enkelt fordi det ikke er lett å få til riktig fall på baderommet selv, samt at det ikke er så lett som det ser ut for å få flisene helt snorrette og i samme tykkelse på både vegg og gulv.

Proffe murere bruker kort tid på å støpe et gulv med helt riktig fall, og de har så god trening at de kan legge på fliser etter øyemål.

Innkjøp
Hvis du derimot velger å prøve selv er det en del ting du må skaffe. Det første er et blandekar og en blandebøtte for mørtel. Dette kjøper du billigst på Europris. Disse karene er solide og av svart plast og de stinker.

Deretter må du avgjort ha en mørtelrører. Dette er en type drill som du monterer en lang og solid mørtelvisp på. Du kan også bruke en drill på lavt turtall, men sjansen er stor for at drillen går varm og blir ødelagt. (Under utblanding av betong en gang gjøv jeg løs med en litt eldre B&D drill påmontert mørtelvisp. Den begynte å brenne!).

Mørtelrørere av den profesjonelle typen er svinedyre. Hvis du har sjansen bør du sjekke om den lokale utleiebedriften leier ut slike maskiner. Hvis de ikke gjør det får du tak i en mørtelrører som faktisk duger til en rimelig penge på Bauhaus. Disse er av merket Alpha Tools. Ikke noe proffmerke, men denne maskinen gjør faktisk jobben sin godt.

Deretter må du kjøpe et par brede avrettingssparkler – for å ”modellere” støpen på gulvet og lage fall. Til slutt trenger du et treliters malingsspann og en relativt tung stein.

Første runde støping
I første omgang skal du kjøpe selvjevnende flytmørtel. Dette er en mørtel som er svært lettflytende og tørker og herder raskt. Denne brukes for å støpe den første omgangen over varmekablene. En fordel med denne mørtelen er at den grunnet sin våte konsistens danner et helt plant gulv.

En gylden regel når du blander ut mørtelen er å bruke nøyaktig den vannmengden som er riktig i forhold til den mengden tørr mørtel du har. Les på sekkene og beregn hvor mange du trenger for å dekke gulvet med mørtel til litt over varmekablene. Sørg for at sekkene absolutt ikke blir utsatt for fuktighet og bær dem så nær baderommet som mulig.

Legg plast på gulvet i det tilstøtende rommet, lukk dører og steng ventilasjonsventiler. Legg på lokket på sluket og sett trelitersspannet over dette, legg en stein på toppen av spannet for å presse det ned. Pass på at spannet står helt i senter av sluket. I blandekaret heller du den mengden vann som tilsvarer to sekker (hver sekk er på enten 20 eller 25 kilo tørr mørtel). Deretter legger du sekken på kanten av karet og skjærer en bred U. Vend så sekken ned mot karet og hell nedi. Dette støver voldsomt og det er ikke for smart å puste inn for mye. Munnbind er ikke dumt. Tøm sekken godt og gjør det samme med neste.

Deretter setter du mørtelvispen nedi og begynner å blande med lavt turtall. Beveg vispen til bunn av karet og i alle kanter og bland i minst 3-4 minutter. Selv om det er fristende skal du IKKE ha oppi mer vann.

Når mørtelen har nådd en flytende grå konsistens og er uten klumper heller du fra karet og over i ei murerbøtte. Gå innerst i baderommet og hell ut bøtta. Slik fortsetter du. Bland umidddelbart ny blanding og hell alt på gulvet. Fortsett til du har dekket kablene. Da tar du et par dagers pause.

Lag riktig fall!
Etter pausen går du inn på baderommet og legger det lengste vateret du har på gulvet. Er gulvet i vater? Løft av steinen på malingsspannet, vri litt på det og løft det opp. Har du fått en fin og bestemt kant mot sluket? Sett spannet tilbake og legg på steinen. Mål avstanden mellom underkanten av dørterskelen ned til gulvet du har støpt.

På det ferdige gulvet er kravet at det skal være minimum 2,5 centimeter fra underkanten av dørterskelen til toppen på slukrista (metall eller plastrista som flisene til slutt skal ligge inntil). På synlige flater skal fallet minimum være i forholdet 1:100. På skjulte flater som under badekar skal fallet være i forholdet 1:50.

Det betyr at hvis du har sluket i midten av et rom som er 2 meter bredt skal fallet fra veggen mot sluket være minimum 1 centimeter fra begge veggsider mot sluket. Hvis et badekar på 70 centimeter bredde skal stå inntil den ene veggen skal fallet mot sluket fra veggen (forutsatt at sluket står 1 meter fra veggen) være minimum 2 centimeter.

Bruk en kraftig svart tusj og merk av hvor høyt neste støperunde vil komme opp på veggen i forhold til det fallet du må ha. Trekk til slutt en helt jevn strek langs hele avmerkingen. For hver halvmeter avmerking lager du en vertikal strek og bruker en fin tusj til å markere halve centimetre OVER avmerkingen. (Dette er for å ha kontroll på høyden hvis du skulle få for mye støpemasse som skjuler streken helt).

Andre runde støping
Når avmerkingen er ferdig tar du en flaske med primer og en myk stor pensel. Hell på primer utover gulvet og smør det godt utover. (Dette er viktig for å få god vedheft mellom de to periodene med støping). La primeren tørke.

Så kjøper du inn fiberarmert avrettingsmasse. Dette er det endelige laget med støp, så her må du også regne ut i forhold til den tykkelsen du har valgt. Du vil aldri klare å beregne nøyaktig, men her er den gyldne regelen at du alltid må kjøpe så du har mer enn nok!

Bland ut massen, rør godt og begynn i den ene enden av baderommet. Denne massen er ikke tyntflytende, og den lange utjevningssparken bruker du for å dra ut massen med. Pass på at høyden er riktig langs veggen, så jobber du deg ned mot sluket. Bruk et langt vater for å sjekke fallet, bruk også gjerne en plankebit for å få dratt massen jevnt. Jobb deg bakover. Kontroller til enhver tid at du ikke får ”huller” i mørtelen eller at du får u-utblandede klumper.

Når du er ferdig tar du en visuell inspeksjon. Ser det bra ut? I så fall skrur du opp varmen i det tilstøtende gulvet og tar med deg bøtte, kar, og mørtelvisp ut og spyler det rent. Dette får du nemlig mer bruk for senere.

Det var det. Gulvet er nå støpt ferdig og du skal la det hele stå og herde seg ferdig. Det tar noen dager. Har du brukt vanlig betong tar det flere uker.

Neste skritt er å starte flisleggingen! Det kan du lese mer om i neste artikkel!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten