tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 9
Bygg nytt baderom – del 9

Bygg nytt baderom – del 9

Du har nå montert Litex på gulv og vegger og sikret alle overganger vegg/gulv med skjøteremse montert vått i vått (flytende membran under og over). Du har også lagt skjøteremse vått-i-vått over alle plateskjøtene i veggene og i hjørnene. Du har lagt fiberremse vått i vått over alle skruer (og skiver) og du har forsikret deg om at du også har gjort dette på de stedene hvor du har bommet på stenderet under, slik at det ikke er noe sted på platene, verken i gulv eller vegger, som har åpne hull gjennom seg.


NB: Du MÅ huske å IKKE platelegge den veggbiten hvor ledningene fra regulator og bryter skal gå ned til varmekablene som skal festes i gulvet! Her skal både varmekabel og termostat komme opp og frem til bryteren, som du mest sannsynlig vil ha på utsiden av badet!!

Alle rørgjennomføringene dine har riktig mansjett montert vått i vått. Hvis du har laget vindusutforinger i Litex har du gjort deg stor flid med å lappe alle overganger og plateender med fiberremse lagt vått i vått.

Vindusutforinger i Litex
Vindusutforinger i Litex er lettest å lage hvis du først skjærer til plater med ei fjær som passer bredden i nota i vindusutforingen. Det er IKKE dumt å bruke en relativt tykk plate til dette formålet (3 cm). Den blir kraftigere, isolerer bedre og er lettere å jobbe med. De to utforingene på sidene skal være ”inne” i utforingsramme, mens den nederste og øverste delen skal festes ”over” disse. Når utforingene er tilpasset riktig skal du lime delene sammen. Bruk Casco Superfix eller Litex monteringslim. Når ramma er limt skal du presse utforingen på plass. Den skal presses helt inn. Kanten på utforingsramma skal flukte uten et eneste avvik med veggene rundt. Når dette sitter skal du dytte glava i hulrommet mellom utforingsramma og bjelkelaget. Dette skal dyttes nesten helt ut til ytterkanten.

Det er superviktig at du legger fiberremse vått i vått i alle vinklene i utforingsramma. Du bør også sørge for å smøre hele ramma med smøremembran (den delen som peker mot vinduet). Det kan være lurt å gjøre dette FØR du presser ramma på plass så du ikke søler membran på vinduet. Det er utrolig vanskelig å få av slikt membransøl etterpå.

Yttervegg
Hvis du har brukt Litex av den nyere typen (Litex-plater med stempel på) er du nå i prinsippet ferdig med denne delen av jobben. Hvis du derimot har plater av den gamle typen (uten stempel) må du foreta noen grep for å sikre eventuelle yttervegger. Smør et godt og tykt lag på eventuelle yttervegger. Hele veggen skal da dekkes, fra topp til bunn. Vent noen timer, og gjenta operasjonen.

Ikke bekymre deg for at du bruker mye smøremembran. Det som er viktig nå er at du gjør et godt grunnarbeid og at eventuelle yttervegger faktisk blir sprut og damptette. Ordne.no smurte ytterveggen 4 ganger, bare for å være sikker.

Hvis du vil være helt på den sikre siden med tanke på eventuell fuktgjennomtrenging i gulvet kjøper du fiberduk, nok til å dekke hele gulvet og ca 10 cm oppover veggene. Sørg for på tilpasse arbeidet slik at du kan ta den ene halvdelen av gulvet først. Rull ut fiberduken og klipp til. Lag en ”V” i hjørnene.

Ja, det lønner seg å få en elektriker til å legge varmekablene. Da har du viktig dokumentasjon! Det blir heller ikke spesielt billigere hvis du kjøper kabler og legger dem selv, og det er tvilsomt om du får en elektriker til å koble til noe du har lagt selv, mest fordi elektrikeren stoler på kjente produkter og vil ha kontroll på at alt er gjort riktig. Husk det.

På denne måten kan duken brettes opp i hjørnene og overlappe seg selv uten at du få bulker og buktninger. Smør på et solid lag med membran på den ene halvdelen av gulvet og ca 15 cm oppover veggene. Press fiberduken ned i smørja, godt nedi. Pass på så du ikke får noen bulker eller buktninger oppover mot veggen, bruk gjerne en sparkel for å fordele massen og presse dukten godt oppover. Smør så et nytt lag membran over dette. Vær raus, smør et par tre centimeter over kanten av duken opp mot veggen. Forsikre deg om at hjørnene er frie for buktninger i duken. Deretter jobber du deg bakover i rommet mot døra, du gjør det samme med den andre halvparten av gulvet, og lar fiberduken overlappe ca 10-15 centimeter på gulvet.

NB!! Når du kommer helt frem til døra lar du være å smøre membran ca 15 centimeter FØR det åpne hullet i veggen hvor varmekabel og termostat skal gå opp til veggboksen for bryter og termostat. Du lar også være å smøre gulvet ca 10 centimeter fra veggen og ut ved dette området.

Etter at elektrikeren har lagt kablene skal du montere på den siste veggplata, skjøte gummiremsa for overgangen vegg/gulv med ca 10cm overlapp og legge denne vått i vått og la det tørke FØR du smører gulv og vegg og presser fast fiberduken opp mot denne delen av veggen også.

Med tanke på fiberduk vått i vått på gulvet: Dette er noe en ifølge kravene strengt tatt ikke trenger å gjøre. Men hvis du VIRKELIG vil være sikker på at du har en absolutt helt vanntett membranflate på gulvet så har du det absolutt nå. Du har nå også dobbelt sikring i overgangen gulv-vegg og over alle plateskjøter og skruehull i golvet. Du kan nå være helt trygg på gulvet. Det ekstra denne arbeidsinnsatsen koster er lite i forhold til gevinsten av å være trygg og sikker.

Varmekabler
Ta deg nå en dags pause og ring til elektrikeren. Nå skal elektrikeren komme og legge varmekabler på gulvet. Hvis elektrikeren på forhånd IKKE vet at du har Litex i gulvet så si fra dette. Han tar da med seg kabler som avgir varme som ikke er alt for sterk slik at platene ikke blir ødelagt. Varmekablene må ikke overstige 75 grader C eller 150 W per kvadratmeter. Gjør de det, må du legge rustfritt armeringsnett på Litexgulvet som løfter kablene minimum en halv centimeter fra Litexgulvet.

Etter noen dager kommer elektrikeren og membranen på gulvet har tørket. Elektrikeren har sett på tegningene du har av badet, slik at han har en formening om hvordan det endelige gulvet skal se ut. Han legger da varmekabelen i et slangemønster på gulvet. Kabelen fester han med lim eller silikon. Termostaten legges ut slik at den ligger bra ute i rommet mellom to kabler. Både termostat og varmekabel trekkes mot veggen hvor de så går inn i hvert sitt varerør som festes i veggboksen.

Elektrikeren legger også en jordledning fra veggboksen som føres frem til sluket. Her er det meningen at du etter hvert skal feste jordledningen i en klemme på selve metallkappa til slukrista når den tid kommer. Hvis elektrikeren tilkobler varmekabelen er det meget viktig å huske at du IKKE må skru på varmen ennå.

 

 

Hvis elektrikeren lar deg velge i termostater lønner det seg absolutt å velge en termostat med strømstyring – gjerne så avansert som mulig. Det er ikke noe behov for å kjøre mye effekt på nattetid eller når ingen er hjemme. Strøm er dyrt og blir dyrere.

Når elektrikeren har ristet hånd og rettet opp ryggen så smiler du pent og husker å fotografere gulvet. Da vet du hvordan varmekablene og termostaten ligger. Fotografer også den åpne veggen. Deretter fester du den siste veggplata. Fiberremse og membran over skruehull og i plateskjøten! Gummiremse med 10 cm overlapp i overgangen gulv/vegg! Vått i vått! Vent noen timer. Smør ut vått i vått på gulv og mot vegg og press fiberduken ned i dette, pass på så du ikke får noen buktninger! Sørg for god påsmøring over, overlapp ut mot gulvet og oppover mot veggen!


Sikkerhetstesten
Og dermed er du ferdig med denne delen av jobben! Hvis du nå er av typen som absolutt MÅ teste ut så venter du gjerne et par ukers tid, så setter du på det medfølgende originale lokket til sluket. Press det godt ned. Så kan du enten ta hageslangen eller bruke bøtter og fylle opp baderommet med vann, helt opp til terskelen (såfremt du har vært såpass lur at du har en så høy terskel at du har litexvegg med membran under terskelen).

Når du er fornøyd med vannnivået merker du av vannstanden med vannfast tusj på veggen. Lukk døra og kontroller vannivået neste dag. Er sluket tett skal det ikke ha gått noe ned på nivået. Du har et vanntett bad.

Dette trenger du naturligvis ikke gjøre, men det er gjerne dette baderomsfirmaene gjør for å dokumentere at badet er tett. Hvis du ikke har noe vann igjen på gulvet har du enten et sluklokk som ikke er tett eller et gigantisk problem. Du har i alle fall IKKE fulgt rådene som er gitt i denne serien. Men det er lite sannsynlig.

Gratulerer! Neste skritt i prosessen nå er påstøp over varmekablene og laging av fall mot sluket. Dette er noe vi gjør i to omganger. Og det skjer i neste artikkel i denne serien!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten