tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Ikke la kulda ta deg
Ikke la kulda ta deg

Ikke la kulda ta deg

Vi går mot høytiden for frostskader. Gjør enkle grep for å beskytte huset!

Jul og nyttårstider er høytid – også for frostskader på hus og tekniske installasjoner. Den største trusselen er at vannrørene fryser og sprekker. Mange reiser bort i jula og skrur av varme for å spare penger. Det kan bli dyrt og forferdelig irriterende.

Det er anslått at det ble utbetalt 40 millioner kroner mer etter frostskader i norske boliger og hytter i 2007 enn i 2005. Forsikringsselskapene utbetalte 1,46 milliarder kroner i erstatning etter vannskader i 2007. Hver tiende vannskade skyldes frosne vannrør som sprekker, det vil si 146 millioner kroner.

Stoppekrana
Det enkleste en kan gjøre er å stenge stoppekrana (hovedkrana) slik at vannet ikke kommer inn i huset. I nyere hus er stoppekrana i vannfordelingsskapet. I eldre hus er krana gjerne i kjeller eller krypkjeller. Stoppekrana er en hendel som vippes, som regel til venstre, for å stenge vannet. Når hendelen står rett opp er den åpen. Hvis du har en gammel stoppekran som ser ut som et hjul vrir du den med sola for å stenge vannet. Denne typen kraner bør du skifte til en hendelbasert, siden det etter en del år ikke er spesielt problematisk å vri i stykker hjulet. Du må alltid ha en stoppekran som er pålitelig.

Den store katastrofen skjer når vann fryser til is inne i rørene. Når det skjer øker volumet med 10 prosent. Rørene er allerede smekk fulle av vann. Når det fryser og utvider seg øker volumet med 10 prosent. Trykket øker i hele vannledningen og den kan sprekke hvor som helst, og mest sannsynlig i et svakt punkt. Da er det gjort.

Et annet C-moment er inntaksledninger til hvitevarer som vaskemaskiner, kjøleskap etc. Når disse ikke tar inn vann er trykket i tilførsel-slangene rundt 40 kilo (mot fem kilo når vannet strømmer gjennom). Det sliter hardt hvis du har gummislanger. Derfor bør en stenge tilførselen til slike når de ikke er i bruk.
Det finnes mange avanserte og dyre systemer som stenger tilførselkraner automatisk hvis det oppdages vannlekkasje, men en kommer også langt med billigere tiltak.

Tiltak mot kulda
Som sagt er det mange som reiser bort i jula, kanskje det er mildt og godt vær. Men det betyr ikke at svinekulda kan komme krypende dagen etter. Kulde, kombinert med vind er drepen for rørene. Kanskje en også har et eldre hus med vinduer det står skikkelig kaldras eller trekk fra. Rørene i nærheten av dette vil da fort kunne bli fryst ned.

Derfor bør det alltid være noen varmekilder på i huset, og dørene bør stå åpne til rom med vannledninger slik at varmen kommer til.

I kjeller eller krypkjeller skal rørene være isolert. Hvis de ikke er det kan du kjøpe neoprenhylser til å klemme rundt rørene. Disse får du billig på Clas Ohlson. Eller dyrt fra Glavaflex. Bauhaus har også relativt billig neoprenhylser. Inntaksslangen i krypkjeller og koblingen til rørene inne i huset kan du vikle en selvregulerende varmekabel rundt. Slike varmekabler får du kjøpt noe billig på Megaflis. Disse regulerer seg selv (Ebeco frostvakt), og betinger at du har stikkontakt i krypkjelleren.

Har du vannrør langs en dårlig isolert yttervegg inne i huset bør også disse isoleres.
Har du sluk i kjeller eller på relativt kalde rom kan du helle litt frostvæske ned i sluket for at det ikke skal fryse. Frostvæske får du billig på Europris.

Tett de mest trekkfulle ventilene og still eventuelle romtermostater på ca 15 grader. Varmtvannsberederen tar ikke skade av å ikke få tilført nytt vann, men du kan også skru den av hvis du blir borte en stund. Det er da viktig å la den bli litt mer enn skikkelig varm igjen før du tapper varmtvann slik at eventuelle legionellebakterier blir drept (minimum 60 grader). La da det varme vannet renne 5-10 sekunder fra alle varmtvannskraner i huset.

God jul!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten