tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bygg nytt baderom – del 12
Bygg nytt baderom – del 12

Bygg nytt baderom – del 12

Hvis du har fulgt de elleve forutgående artiklene i serien om hvordan man går frem for å totalrehabilitere et baderom, er du nå kommet frem til prikken over i-en, den store finalen. Her, i tolvte og siste del av artikkelserien, tar vi for oss fuging, silikonering og oppsetting av lister og døromramming.

Når dette er gjort er det kun montasje og tilkobling av hvitevarer som gjenstår. Du kan lese tidligere artikler om dette her på Ordne.no.

Vi forutsetter at fliselimet har tørket og herdet og at du har det riktige utstyret klart. Først og fremst skal du nå fuge mellom flisene, og du begynner med veggene.

Et godt tips er å tenke grundig gjennom hvilken farge du ønsker på fugene. Det er en sannsynlighet for at du ønsker forskjellig farge på fugene ved gulv og veggfliser. Et godt tips er å i utgangspunktet å avstå fra å bruke hvite fuger.

Hvorfor? Jo, fugene vil uansett mørkne på sikt. De vil misfarges. Uansett hva du måtte tro. Og du vil vel ikke ha fargekontrast mot silikonen du skal bruke? Hvit silikon misfarges mye etter ett år. Garantert. Transperent silikon likeså. Det blir IKKE pent – selv på kort sikt.

Velg dyrt
Det finnes mange forskjellige tilbydere av fugemasse og silikon. Et godt tips er å IKKE bruke det billigste og lettest tilgjengelige her. Du kommer til å bruke lite fugemasse og lite silikon, men begge deler er svært avgjørende for at du skal få et pent ytre på vegger og gulv.

En variant fugemasse påstår å være så godt som vanntett. Såkalte perlfuger. Det kan godt hende at de er det. Men også disse vil misfarges over tid og ved bruk, hvis de er av en hvit type. Undertegnede valgte å bruke fugemasse og silikon fra Laticrete.

Velg fugemasse og silikon av god kvalitet og med like farger!

Fugemassen heter Latafug og silikonen heter Latasil. Det geniale med disse er at du får den helt riktig samsvarende fargen på både silikon og fugemasse.

Pass på fargene
Til hvite veggfliser ble det valgt fugemasse og silikon som hadde fargebetegnelsen Manhatten. Den er lys grå, og er pen mot hvite glasserte fliser. Gulvflisene hadde en dypere sandaktige farge, og der ble det valgt fugemasse og silikon som het Sementgrå. Resultatet ble svært pent.

Sørg for at du har nok fugemasse og silikon. Forvent at du kommer til å bruke mer silikon enn du trodde. Sørg videre for at du har riktig verktøy: en ren murebøtte for utblanding av fugemasse, en gummisparkel til å gni fugemassen inn i fugene med, en svamp av god kvalitet til å vaske fliser og fuger med, samt en klut som ikke loer. Du bør også kjøpe et verktøy for å gni ut silikon med, samt ha en tom sprutflaske og Zalo stående, pluss litt maskeringstape.

Bland ut en ladning fugemasse. Vær svært nøye med å ikke tilsette for lite eller for mye vann. Hell vannet i bøtta først. Så åpner du sekken med fugemasse og heller forsiktig nedi. Bruk mørtelrøreren eller drill med god visp og bland massen helt til den har fått en plastisk og fin konsistens. Det skal ikke være igjen noe tørr masse eller noen klumper. Når du har gjort det lar du bøtta stå i ro noen minutter. Så rører du om igjen et halvt minutts tid, og du er klar.

Påfør fugemassen diagonalt over flisene, fyll ut alle fuger!

Fug i riktige fuger!
Påfør fugemassen diagonalt over flisene. Begynn høyt oppe på veggen og jobb deg nedover. IKKE fyll fugemasse i glippen MELLOM to vegger eller i OVERGANGEN mellom vegg og gulv. Stryk fugemassen godt utover slik at alle sprekkene blir fylt opp. Ikke bekymre deg over at du griser til flisene, det betyr ingenting. Fortsett til alle fuger på veggene med unntak av glippen mellom vegger og overgangene mellom vegger og gulv er fylt opp.

Vask over
Vent rundt et kvarter etter at du er ferdig med den siste veggen. Ta så ei ren bøtte med vann og svampen. Vri den opp og vask diagonalt over flisene fra det punktet hvor du begynte å fuge. Skyll og vri svampen ofte. Ikke press svampen ned i fugene med fingrene, du skal ikke grave vekk fugemassen, men du skal tørke jevnt og bestemt over flisene. Ikke bekymre deg over at du spruter litt vann på fugene, det gjør ikke noe. Når du er ferdig med dette tar du et overblikk. Er det noen fliser som har klumper med fugemasse på seg? Tørk av.

Nå starter du utblandingen av fugemassen du skal bruke på gulvet. Bland godt, vent, rør om og start fugingen. Begynn innerst og arbeid deg utover. NB: Du skal heller ikke her presse fugemasse i overgangen gulv/vegger! Fortsett til slutten av rommet. Vent en stund, så går du over med svamp. Sjekk om det ser bra ut. Ikke bekymre deg over at det er et grumsete lag over flisene på gulv og vegger. La nå det hele stå å tørke og herde  til neste dag.

 

Ikke ta deg pauser under fugingen! Hvis den utblandede fugemassen skinnherder, altså får et ”lag” over seg som virker seigt og tørt, da må du kassere blandingen. Du må heller aldri fylle på mer vann for å få den mer flytende!

Når fugene har herdet tar du med deg en ren bøtte med vann og en klut som ikke loer, samt svampen. Bruk først svampen og vask over vegger og gulv. Gå til slutt over med kluten. Ser det bra ut?

Silikonering
Da er du klar for å silikonere. Du skal først ta for deg fugene MELLOM veggene. Her bruker du fugemasse med samme farge som veggfugene. Årsaken til at det er silikon mellom veggene er at de skal kunne ta opp små bevegelser, altså være fleksible. Treverket i bunn lever.

Vask alle fugene med en klut med rødsprit. Rødspriten fjerner eventuelt fett slik at silikonet får godt feste. Vent fem minutter. Så bruker du maskeringstape et par-tre millimeter fra flisenes endekanter på hvert sitt hjørne av fugene. Fra tak til gulv. Gjør dette i alle hjørnene. Deretter tar du silikonet med veggfug-farge, skjærer av toppen på patronen og skjærer en halv centimeter av tuten og skrur patronen sammen. Påfør silikon fra toppen til ned mot fugens endekant, men IKKE helt ned mot gulvet. I overgangen gulv/vegg skal det være silikon med gulvets fugefarger.

Bruk silikon med samme farge som gulvfuger i overgang gulv/vegg!

Fremgangsmåten
Hold pistolen i 20-30 graders vinkel og prøv å påføre silikonen jevnt. Fyll fugen godt opp. Klargjør sprayflaska, drypp noen dråper zalo i den og fyll opp med lunkent vann. Spray på tungen for silikonglatting eller fingeren hvis du vil bruke den. Gni silikonet godt inn fra topp til bunn. Undertegnede foretrekker å bruke fingeren. Hvis silikonet blir for klebrig sprayer du litt på det. Når du er ferdig med fugen inspiserer du. Er det noen huller? Er det jevnt påført? Hvis det er det tar du umiddelbart AV maskeringstapen og kaster den sammen med overflødig silikon. Fortsett med de andre gjenværende veggfugene.
Gjør det samme med fugene i overgangen gulv/vegg, men bruk her silikonet med samme farge som gulvfugene. Ferdig? Gratulerer!

Omramming og lister
Nå gjenstår det kun litt småplukk på badet. Døromrammingen er ikke på plass og heller ikke taklister. Når det gjelder taklister: Mål opp og sag til. Gi listene et lag med grunning. Vent, og gi dem et første strøk maling. Press litt silikon mot veggen opp mot taket hvor listene skal være. Prøv å fest mest mulig av lista i silikonet. Deretter bruker du noen dykkerter og fester mest mulig av lista i selve taket. Dor inn dykkertene. Når listene er på plass sparkler du over dorehull og eventuelle glipper i hjørnene. Det er ingen vits i å feste listene til veggen ettersom dykkertene ikke har noe reelt fest i Litex-plater. Det eneste aktuelle stedet er i fugene, men det er alltid en risiko for å at du bommer og knuser flisene, og det vil du ikke.

Gå frem på samme måte med døromrammingen. Dykk fast omrammingen i karmen og la silikonet står for innfestingen mot flisene. (Husk rødspritvask først!). Dor dykkertene, sparkle over og mal omrammingen og taklistene en gang til. Du har mest sannsynlig fått en større avstand mellom dørramma og den nye flislagte veggen. Derfor må du bygge ut ramma. Bruk glattkantlist som passer så nært som mulig den nye byggehøyden. Gjæresag listene og lim dem til døromrammingen, før du dykker dem. Legg deretter listene utenpå dette.

Gratulerer virkelig!! Nå er badet ditt helt ferdig og det eneste som gjenstår nå er montasje av hvitevarene! Du har gjort det aller meste selv og vet at du har et bad som er potte tett og sikkert mot vekst av muggsopp og andre uhumskheter!
Dette var den siste artikkelen i serien om hvordan du går frem for å totalrehabilitere et baderom. Vi håper du har hatt god bruk for og stor glede av den!

Mvh,
Sjefsordneren!

Oppdatert september 2012: Badet er fortsatt potte tett og en fornøyelse å bruke! 🙂

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten