tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Utendørs / Etterisolering / Kampen mot kuldebroer
Kampen mot kuldebroer

Kampen mot kuldebroer

Hvis du har et eldre hus har du sikkert merket deg at det er enkelt områder på veggene som er kaldere enn omgivelsene. Kanskje rundt vinduer – nede ved gulvet, oppe mot taket eller mot enkelte punkter på veggene.

Slike kuldebroer kan faktisk skape mugg på f.eks en sofa som står klint inntil veggen i stua. Stua er varm, ute er det kaldt, og via konstruksjonen ledes kulda ute rett inn mot varmen. Når du vet at veggene er isolerte og at du har vindsperre utvendig og plastfolie mellom innerveggen og konstruksjonen er dette temmelig irriterende, men ikke uforklarlig.

Inne i veggene har du konstruksjonsvirke, altså vertikale bjelker som utgjør veggen og bærer taket. I eldre hus er det som regel vindsperre utvendig. Ofte er den utvendige kledningen festet på lekter som er festet over vindsperra (som regel asfaltpapp). Har du stående kledning er det en sannsynlighet for at kledningen er festet rett på konstruksjonsvirket. Når det blir ekstra kaldt ute slår kulda mot kledningen og forplanter seg i konstruksjonsvirket. Derfra går kulda rett gjennom bjelkelaget og mot inneveggen. Du får da kuldebroer for hver 60 centimeter.

Dette er også tilfelle rundt vinduer ettersom bjelkene karmen er festet i kan lede kulde på samme måten. Trekken ved gulvet kan skyldes utettheter i vindsperre eller plast som ikke er trukket langt nok. Trekken kan også komme fra elbokser, siden varerørene ledningene er i også leder kulde effektivt.

Gammel isolasjon i veggen kan også ha seget noe sammen, slik at du har fått hulrom i isolasjonen. Da blir det garantert kaldt.

Tetningsbånd av gummi er en billig måte for å prøve å stanse kald trekk

Tetningsbånd av gummi er en billig måte for å prøve å stanse kald trekk

Vinduer og ytterdør
For å stoppe kald trekk fra vinduer må du fjerne utvendig kledning inntil vinduet. Sørg for at vindsperren dekker over hele glipen mellom karmen og bjelkene. Likeså skal plasten innvendig dekke over på samme måten. Forsikre deg også at det enten er skum eller glava stappet i hele mellomrommet mellom karm og bjelkelag. Står det fremdeles kaldt kan du kjøpe gummi tetningslister til vinduene.

Samme fremgangsmåte bruker du for å stoppe trekk fra ytterdøra. Prøv først med gummi tetningslister. Disse kan løse mye av problemet.

Er vinduer eller dører utgamle kan karmen være pill råtten, og vinden kan blåse tvers gjennom. Da må det skiftes.

Overgangen gulv/vegg
hvis det er en konstruksjonsfeil hvor enten vindsperre eller plast ikke er trukket langt nok ned, eller vindsperren ikke voerlapper og er klemt godt nok vil det trekke kaldt fra overgangen gulv/vegg. For å løse dette må du enten bryte opp gulv og vegger og trekke over ny vindsperre, eller du kan gå for den enklere varianten med akryl. Løsne alle gulvlister og fyll godt med akryl i mellomrommet mellom gulv og vegg. Dette kan dempe problemet noe.

Elbokser
Hvis du har noen tomme elbokser etter tidligere installasjoner kan du fylle disse med fugeskum. Forsikre deg først at de virkelig er tomme. Går det ledninger gjennom dem, eller hvis det er ledninger i dem, må du IKKE fylle med skum. Er de tomme er det greit. Fyll på, og skru et blendingslokk over. Da har du stoppet trekken derfra. Akryltipset kan også prøves oppe mot taket. Ta av taklistene og fyll på med akryl i mellomrommene.

Loftet
Det er dessverre slik at hvis det er svinkaldt inne når det trekker surt ute, så får vinden innpass i isolasjonen din. Altså: du har en svakhet i vindsperren ett eller annet sted. Har du sjekket om du har papp i raftene på loftet? Det skal være papp mellom isolasjonen og luftespaltene på raftet. Og det skal alltid være minst 5 centimeter luftespalte mellom isolasjonen(pappen) og taket, hvis du har kaldloft.

Krypkjeller
Har du krypkjeller? I så fall har du en teoretisk mulighet for å stoppe noe av kald trekk fra gulvet og overgangen gulv/vegg. Kryp ned og se etter skader i vindsperren mot gulvet. Hvis du har asfaltplater: er de bøyd eller sprukket? Er det steder hvor de buler oppover, slik at vinden kommer til i isolasjonslaget? I slike hull kommer også mus og rotter…
Alle slike hull sprøyter du fugeskum inn i. Ikke mye, husk at det ekspanderer kraftig.

Du må for all del ikke finne på å tette igjen ventiler i krypkjelleren for å få det varmere i huset. Da råtner huset nedenfra.

 

Har du en ordinær kjeller hvor det ikke fyres spesielt i? Ikke steng igjen ventiler. Det SKAL være lufting i kjelleren. Da får du heller skru på en ovn.

Ventiler
Hvis du bor værhardt til og vinden kommer fra en spesiell kant svært ofte, kan det være en ide å fjerne eller tette permanent ventilene som er på denne siden av huset. Men sørg for at det kommer nok frisk luft inn. Fjerner du en ventil ett sted bør du sette inn en ny et annet sted.

Er dette vanskelig kan du sette en stormkappe over ventilen. Det vil gjøre trekken inn mindre. Hvis det trekker kaldt fra ventilatoren på kjøkkenet kan du sette inn et tilbakeslagsspjeld inne i kanalen, eller du kan sette på selvlukkende lameller på den utvendige ventilåpningen. Kompletterer du dette med en stormkappe i tillegg, vil du aldri mer få kald trekk fra ventilatoren, samtidig som den likevel får jobbet effektivt.

Nye hus
Mange nye hus blir konstruert med et ytre og et indre bjelkelag i bindingsverket. Utvendig legges vindsperre i form av asfaltplater (som også virker avstivende) eller en spesiell type gips. Begge disse løsningene gir en bedre vindtetting enn kun asfaltpapp.

De ytre bjelkene er kraftigst (20 cm tykke) , og fuktsperren legges på bak disse. Disse monteres vertikalt. Over disse legges et mindre bjelkelag (48 millimeter), det monteres horisontalt. Begge lagene isoleres, men det indre laget er tett siden fuktsperren ikke brytes ved føring av varerør til strøm og vann. Det viktigste prinsippet her er for det første at fuktsperren forblir ikke perforert, noe som alltid skjer når elektriker og rørlegger borrer seg vei i gamle typer konstruksjoner. Deretter blir i praksis alle kuldebroer brutt. Kulda har ingen stor gjennomgående flate å gå ut og inn i huset på.

I-bjelker
En smart konstruksjon for å bryte kuldebroer (og ha et billigere konstruksjonsvirke) er såkalte I-bjelker. Ranti og Masonite-bjelken er et eksempel på dette. Dette er bjelker med maskinsorterte flenser, i en forholdsvis liten dimensjon (47 x 47 millimeter). Mellom disse er det festet en stegplate av spon (Ranti) eller trefiber (Masonite). Denne er vesentlig tynnere. Altså, et tynt sjikt som ikke transporterer kulda på samme måte. På denne måten kan en konstruere tykkere vegger med bedre isolasjonsevne uten å bruke vesentlig mer og dyrere konstruksjonsvirke.

Ranti-bjelken fra Hunton er effektiv mot kuldebroer

Ranti-bjelken fra Hunton er effektiv mot kuldebroer

I-bjelker benyttes som bjelkelag, stendere, taksperrer og i takstoler. Alt i alt en genial løsning for å bryte kuldebroer. Men, disse bjelkene er svakere enn ordinært konstruksjonsvirke. Naturligvis. Styrken godkjennes av NBI for det formålet de er tenkt til, men under en brann vil disse bjelkene gi etter vesentlig raskere enn hvis det i stedet hadde vært brukt konstruksjonsvirke i heltre. Etasjeskiller eller takstoler med I-bjelker vil raskere klappe sammen under en brann. Men, når det først er så varmt er man enten ute av huset eller på et langt varmere sted allerede. Se video under.

 

Flere fluer i en smekk
Det er altså flere tiltak som kan gjøres enkelt og billig for å kjempe kulden tilbake. Hvis du vil bli kvitt kuldebroer fra veggene inne og samtidig forsikre deg om at du har hel plast er det bare å rive inneveggene og fjerne den gamle plasten. Legg på ny plast og slå på et horisontalt lag med stendere som skal bære den nye inneveggen. Allier deg med elektriker som får flyttet elboksene lengre ut i rommet, kanskje du også skal få trukket nye ledninger og få en kurs som tåler større belastning også. Eller kanskje du vil legge antennekabel eller høyttalerkabler skjult inne i veggen? Dette er tidspunktet for å slå flere fluer i en smekk.

Lykke til i kampen mot kuldebroene!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten