tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Helse / Sentralstøvsuger – del 1
Sentralstøvsuger – del 1

Sentralstøvsuger – del 1

Det er aldri for sent. Det er så å si ingenting som er umulig å modernisere i et stående, eldre hus. Ulempen er at det meste av moderniseringer krever mye ekstraarbeid, mye pirk, mye slit og mange ergrelser.

Det finnes knapt et eneste nytt hus som er oppført uten at det er installert sentralstøvsuger. Det er mange og gode grunner for det. En sentralstøvsuger kan ha motorenheten på ett rom som kan stenges av. Dermed slipper du den evindelige ulåten enhver støvsuger lager. Men den aller beste grunnen er at den ikke slipper noe finstøv ut i rommet igjen. Absolutt alt suges vekk, og det minst finstøvet, det som gjerne består av helseskadelige småpartikler og andre utenkelige uhumskheter, forsvinner ut av støvsugeren og ut i friluft. Der sørger vinden for å fjerne elendigheten. Dette er naturligvis en kjempefordel for astmatikere og allergikere.

Husstøv, midd, pollen – ut av huset og bort med det. Det er viktig å vite at vi er innendørs inntil 90 prosent av tiden. Og det er luften vi puster inn som er den viktigste kilden til forurensning av kroppen.

Vanlige støvsugere klarer ikke å ta vare på de minste finpartiklene og slipper dem elegant gjennom pose og filter og ut i huset igjen. I tillegg får du en bonus med ”støvsugerlukt”, svidd støv… Ikke særlig behagelig.

Når du skal parkere den gode gamle støvsugeren og installere sentralstøvsuger i et eksisterende bygg må du ta høyde for mye ekstraarbeid. Men tro meg, det er verdt strevet. Ikke mer finstøv i huset. Ingen slepende støvsuger som lager hakk i gulv, vegger og på dørstokker. Ikke mer støvsugerstøy. Og du skifter støvsugerpose et par ganger i året. Det beste av alt: Det er ikke dyrt. Verken sugeenheten, rørsystemet eller utstyret er dyrt. Det som er dyrt er det ekstra arbeidet du må gjøre når du installerer systemet.

Ta mål
Det første du må gjøre er å finne ut i hvilket rom du vil ha motorenheten, støvsugeren. Deretter må du ta med deg tommestokk og måle hvor du vil ha de forskjellige kontaktene. Husk at det er en grense for hvor lang slange du kan koble til kontakten. Mål fra det ønskede kontaktpunktet og ut til det hjørnet som er lengst vekk i rommet. Den lengste slangen du kan få fra f.eks Flexit er 12,5 meter lang.

Husk å ta høyde for hjørner og hindre. I de fleste tilfeller er det nok med en sugekontakt per etasje. Er huset større må du kanskje ha flere. Pass på å måle til slik at du forsikrer deg om at du kommer til over alt. En fiffig detalj du kan vurdere på kjøkkenet er et lite sugebrett som monteres ved gulvhøyde. Her kan en feie smuler, småsand og andre kjøkkenetterlatenskaper rett inn i dette, og vips – borte er det!

Type støvsuger
Så må du tenke på leverandør av sugeenheten, eller selve støvsugeren. Du må ha en maskin med god nok sugeeffekt. Det må stå i forhold til antall sugekontakter du har, antall etasjer og hvor langt rørstrekket ditt kommer til å bli. Tegn derfor ned en plansje over den tenkte installasjonen din. Prøv å måle mest mulig nøyaktig. Og husk: Du vil helt sikkert ha rørstrekket skjult. Det betyr at du må regne med å åpne noen vegger. Kanskje du skal ha rørstrekket over kaldloftet? Kanskje bygningskonstruksjonen din er slik at du må lage riktig berg- og dalbane for å svinge deg forbi tykke bærende bjelker. Derfor er det lurt å legge til litt ekstra lengde på rørstrekket ditt. Det er ikke sikkert at det endelige resultatet blir akkurat som du tror.

Noen vil kanskje gjøre det enkelt og montere rørene på utsiden av en vegg og så skjule dem mest mulig bak et skap. Men hva så når du flytter skapet? Hvis du kan gå glipp av litt romstørrelse er det fullt mulig å fore ut veggen og legge nye plater eller panel utenpå.

Et annet moment når du enten bygger ut vegger eller åpner vegger er at du får sjansen til å strekke alt mulig annet, som f.eks høyttalerkabler, antennekabler, cat-kabler eller annet. Og hvis du har åpnet en innervegg som ikke er isolert har du sjansen til å gjøre det nå. Det demper støy fra røret og generell støy ellers. Det er ingen vits i å ikke isolere en tom, åpnet vegg.

Sugeeffekten ved munnstykket av støvsugeren er 40 prosent lavere enn på motoren. Rørsystemet reduserer effekten med 5 prosent og slangen med 35 prosent. Grovt sett kan du gå ut fra at en i de fleste hus får et helt greit resultat med en modell i det midtre sjiktet. Pass bare på at du ikke kjøper en støvsuger som du ikke kan skru av og på med håndtaket på munnstykket.

Husk at sugeenheten skal plasseres i samme etasje som laveste sugekontakt!

Tid for innkjøp
Så må du kjøpe inn rør og sugekontakter. Det geniale her er at det som regel ikke er noen forskjell på dimensjoner blant leverandørene. Diameteren (Ø) på rørene er 51 millimeter.

Du vil trenge mange meter med rør og bend, grenrør, skjøtemuffer med mere.

Du vil trenge mange meter med rør og bend, grenrør, skjøtemuffer med mere.

Kjøp gjerne såkalte rørpakker. Da får du med en viss mengde meter med rør, samt bend i diverse grader, grenrør, skjøtemuffer, rørklemmer, strips, utblåsningsventil, støydemper, svakstrømledning og lim. Det skader ikke å kjøpe med en god del ekstra skjøtemuffer, bend, rørklemmer og rør, samt mer lim. Du kommer garantert il å forbruke mer enn hva du trodde.

Av verktøy trenger du en fintannet sag for å sage rør, en stanleykniv for å fjerne fliser fra kuttene, en drill for å skru fast klemmer over rørene, hullsag Ø52-55. Det er også en stor sannsynlighet for at du vil trenge brekkjern for å åpne vegger, noe som også betyr at du vil trenge nye veggplater eller panel og en rull med fuktsperre. Det kan også være kjekt med litt akryl i bakhånd, for å tette ekstra godt i rørføringer fra f.eks kaldt loft og nedover. Du vil også trenge mer svakstrømsledning, dette kjøper du billigst på rull fra Clas Ohlson eller Biltema. Husk at du overhodet ikke trenger PR eller PN-kabel i 2.5 tykkelse, det er minimalt med strøm du sender fra støvsugeren til kontakten.

I neste og nest siste artikkel tar vi for oss monteringen av rørføringene, sugekontakter, støvsugeren og ledningene.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten