søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Dører / Skift innerdører!
Skift innerdører!

Skift innerdører!

Dørene inne i huset blir som alt annet slitt etter hvert. Du har kanskje tenkt å friske opp huset ved å sette på nye dørhåndtak og nye nøkkelhullbeslag? Bare for å merke at det er såpass fullt med skruehull bak beslagene at det er praktisk umulig å få feste til det nye?

Eller at dørene går tregt, kanskje de butter mot karmen på forskjellige steder ettersom årstidene varierer? Kanskje malingen buler eller flasser på dører til våtrom? Eller at dørene og karmene har stygge hakk og sår, eller til og med er sprukket?

Tips: Du kan fjerne den gamle låsekassen fra døra. Skru ut de to skruene og bruk en sterk flat skrutrekker og lirk låsekassa ut. Ta den med som mal når du kjøper ny. Den nye presser du på plass og bruker hammer og trekloss forsiktig på den siste biten. Fest med skruer som stikker litt dypere.

 

Når du skifter innvendige dører bør det gjøres over det hele. Det ser rart ut med flere forskjellige typer dører i et hus. Mål først åpningen i dørene slik at du har sikret deg riktige mål.

Slik festes snap-in hengsler

Slik festes snap-in hengsler

Det er alltids mulig å sparkle og glatte over de verste sårene med akryl og sparkelmasse og male dørene med x antall nye strøk. Er du av den sta typen vil du kanskje til og med prøve å lime fast beslagene til den flisete døra. Joda, det går an, men når noe er utslitt, da er det utslitt. Ferdig med det.

Hvis karmene er relativt uskadet og du kun ønsker å skifte dørbladet (selve døra kalles for dørblad, merk deg at når dører tilbys billigere er det sjelden karm inkludert….) heter det seg at dette er fullt mulig. Hvis dørene i huset ditt er produsert i 1973 eller senere. I så fall har du såkalte snap-in hengsler, hevder enkelte dørprodusenter. Men, det er slett ikke en sannhet uten unntak. Webmaster har dører fra 1977, og de er IKKE med snap-in hengsler.

Her kan du se en video fra Maxbo som viser skifting av dør og karm:

Snap-in hengsler er såpass geniale at du kun trenger en skrutrekker for å av- og påmontere døra. For å fjerne den gamle døra stikker du en flat skrutrekker inn under låsetappen på hengseldelen som sitter i bakkant av dørbladet, og trekker den samtidig til deg. Da løsner den gamle døra, og du kan installere den nye. Husk på å løsne skruene på hengselbrikken på det nye dørbladet.

Hvis du så IKKE har snap-in hengsler eller vil ha nye karmer må du gjøre mer. Start med å fjerne geriktene på hver side av døra. Du kan godt koste på nye gerikter når du har ny dør og ny karm. Fjern gulvlister som ligger inntil terskelen, disse kan du mest sannsynlig bruke om igjen.

Deretter hekter du av den gamle døra. Så tar du bajonettsag eller et baufilblad og sager vekk de fire spikrene som fester den gamle dørkarmen. Dra løs den gamle karmen og kast den.

Skru sammen den nye karmen. Hvis karmen ikke er dyp nok til å fylle avstanden fra karm til vegg må du lage utforing. Mål avstanden fra karmen til veggen for å få nøyaktig dybde på utforingen. Få denne skjært til hos byggevareleverandøren.

Fest karmen med karmskruer, totalt tre skruer på hver side. Bruk gjerne trekiler for å få riktig avstand hvis det er mye å gå på i døråpningen. Bruk hele tiden vater for å sjekke at karmen blir stående riktig.

Når karmen er festet setter du på den nye døra. Se over for fremgangsmåten. Sett på dørhåndtak og beslag for nøkkelhull.

Sag så til utforingslistene. Disse limer du sammen og skrur forsiktig. Press utforingen inn i dørkarmens spor. Deretter sager du til og fester de nye geriktene med dykkerter. Dor dem lett inn i treet og sparkle over. Fest eventuelle gulvlister til dørkarmen.

Juster skruene i karmen hvis døra ikke går lett. Når alt er ok slår du plastbeslagene over skruehodene i karmen. Vips, en ny dør er på plass.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten