mandag , 1 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Bransjebrøl mot bad
Bransjebrøl mot bad

Bransjebrøl mot bad

Det er klart at Fagrådet for våtrom (FFV) flekker tenner og skyter klør når noen er så uhyre frekke at de sniker seg inn på de monopoliserte enemarker. FFV sier i en pressemelding indirekte at ”vanlige folk” eller vi som faktisk liker utfordringer og har en viss praktisk sans, er stokk dumme og må holde oss langt borte fra alt vi ikke kan noe med. Altså: alt innenfor deres enemerker.

Til det er det å si at det ikke er riktig. Det er faktisk svært mange av oss som både vil og er i stand til å gjøre store deler av jobben selv eller selv foreta styring av håndverker selv. Det er ingen magiske hindre eller uforklarlige trylleformularer som skal til, men god tid, evnen til å spørre og undersøke, og evnen til å være nøyaktig. Når disse verktøyene tas i bruk, så sparer man faktisk svært mange penger på egeninnsats, også på bad. Sett bort VVS-arbeidet til rørleggeren og strømarbeidet til elektrikeren. Det meste av alt det andre klarer du å gjøre selv.

Undertegnede viser til artikkelserien på 12 artikler hvor et gammelt forferdelig baderom rives helt og bygges opp til et nytt, moderne baderom. Dette badet har vært fullt operativt lenge, og det finnes ikke antydninger til fuktighet. Det vites med sikkerhet, ettersom jeg bygget inn fuktfølere i bjelkelaget.

FFV argumenterer også med dokument som viser til at det bare er fagfolk som har bygget badet og at det er bygget forskriftsmessig, og at dette er et verdidokument som er viktig ved senere salg av huset.

Vel, nå er det slik at i de aller fleste gamle hus så finnes det overhodet ikke noe dokumentasjon på våtrommene. Det er heller ikke hva kjøperne etterspør i prospektene. Og gjennomsnittsboligen i Norge er absolutt ikke ny. Videre er det slik at fremtidens takstsystem i mye større grad skal basere seg på tekniske vurderinger, så enhver takstmann er i stand til å finne ut om et baderom har fuktlekkasjer eller ikke.
Til slutt: Det er faktisk mange som bor svært mange år i huset sitt. Når en gang tiden for salg nærmer seg er det stor sannsynlighet for at firmaene som utførte jobber for lengst har opphørt å eksistere.
sett i gang, og ikke la deg skremme av en bransjes skremselspropaganda.

Her er pressemeldingen fra FFV i sin helhet:

FBI vs. FFV: Blir drømmebad til marerittbad med råd fra FBI?

Forbrukerinspektørene på NRK, FBI, anbefaler deg i et program 18.03.09 å satse på egeninnsats på badet for å spare penger. Over 100.000 kroner kan du spare på å følge FBIs råd.

Du skal slettes ikke lime fliser eller male dørkarmer. Det eneste du må gjøre selv er å innhente flere anbud fra 6-7 ulike fagfolk/firmaer, velge de rimeligste, kvalitetssikre disse, dvs. sjekke sertifiseringer og referanser, inngå skriftlige avtaler med dem, sørge for at kravene til Byggebransjens våtromsnorm (BVN) blir tatt inn i avtalene, administrere håndverkerne og helst ansette en takstmann som kan bistå deg i kontrollen med utførelsen av og sluttkvaliteten på arbeidet. Samt sørge for at det blir overlevert dokumentasjon, kvitteringer og annet som smaker av garantiløfter, i tilfelle det kan bli nødvendig å ha det i en tvist med en eller flere av håndverkerne. Tar du denne administrasjonsjobben selv, slipper du” å bli lurt for et unødig stort, skjult påslag”.

Fiks selv, og spør når du står fast eller er usikker. Det sparer du frustrasjon og penger på!

Fiks selv, og spør når du står fast eller er usikker. Det sparer du frustrasjon og penger på!

Og så må man ha flaks.
Daglig leder av Fagrådet for våtrom (FFV) Lars Gulbrandsen, er mildt sagt oppgitt over at et så toneangivende forbrukerprogram som FBI kan gi slike råd.

– Og i tillegg til krevende egeninnsats, så gjelder det å ha litt flaks da. Slik at det ikke viser seg at det for eksempel er et hull i membranen om et par år.
Som membranleggeren ikke vil ta skylden for, fordi det antakelig var flisleggeren din som lagde hullet.

– Vi arbeider for at forbrukerne skal oppnå varige drømmebad, og ikke ende opp med marerittbad om noen år. Etter vår erfaring er forbrukeren best sikret både økonomisk og praktisk, når de overlater hele jobben til en av våre 700 Godkjente våtromsbedrifter. Det er bare disse bedriftene som har dokumentert kompetanse til å kunne tilby kunden en egen avtale der det kontraktfestes at Byggebransjens våtromsnorm (BVN) blir fulgt.

Hva kan man egentlig ”spare”?
– Om det er ”dyrt” å betale 20-30% på toppen av materiale og arbeidskostnader for å sikre seg en slik kontrakt gjennom en avtale med en Godkjent våtromsbedrift, er meget tvilsomt. For det første er det en meget tidkrevende jobb å organisere og administrere hele jobben selv. For det andre krever det fagkunnskap vanlige forbrukere ikke har. For det tredje ender man opp med et bad der ansvarsforholdene er innfløkte om noe skulle gå galt. Ved ferdigstillelsen av badet bygget av en Godkjent våtromsbedrift får kunden overlevert full dokumentasjon som viser at det bare er godkjente produkter som er benyttet, og at arbeidet er utført av sertifiserte fagfolk. Verdien av dette dokumentet kan neppe overvurderes enten boligen skal selges eller det skal reklameres på noe likevel. Enten boligen er solgt eller ei.
Sparegevinsten står ikke i forhold til risikoen.

– Selv om vi ser bort fra alt merarbeid og stress for kunden knyttet til å gjøre jobben selv, så blir det ”sparte” beløpet fort småpenger dersom det hele må gjøres på nytt, etter kostnader til rettstvister osv. De Godkjente våtromsbedriftene som vi anbefaler forbrukerne å kontakte for sammenlignende anbud, referansesjekk og kontraktsinngåelse om bruk av BVN, finnes på www.ffv.no.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten