onsdag , 3 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Helse / Middel mot livsfarlig kloakkstank
Middel mot livsfarlig kloakkstank

Middel mot livsfarlig kloakkstank

EU kommer trolig til å klassifisere hydrogensulfid som en farlig gass i løpet av året. Det betyr mye for det norske industrikonsernet Yara, som produserer et miljøvennlig stoff som nøytraliserer gassen.

– Hydrogensulfid kjennetegnes ved en karakteristisk stikkende lukt av råtne egg. Gassen dannes blant annet i septiktanker og i slamansamlinger, sier fabrikksjef Jan Petter Fossum ved Yara i Porsgrunn.

Gassen er en fare på mange arbeidsplasser og har vært årsak til flere dødsfall.

Hjemmebruk
Yara produserer Nutriox, en serie produkter og behandlinger basert på nitrater. Nutriox skaper en biologisk prosess som hindrer dannelse av hydrogensulfid.

Yara Porsgrunn produserer opptil 600 tonn Nutriox-produkter i døgnet, som blant annet benyttes i Europas største renseanlegg for kloakk- og spillvann i Paris.

– Vi forventer at etterspørselen vil øke. Middelet er miljøvennlig, det er ikke giftig og dermed trygt å håndtere. Det er en klar fordel i forhold til alternative produkter, sier Fossum.

Et tilsvarende produkt benyttes også i luktfjerningsprodukter som folk flest kan benytte hjemme eller på hytta. Stoffet er effektivt til å bekjempe dårlig lukt fra utedoer. Det er enkelt å bruke, man drysser bare litt av stoffet i utedoen etter bruk.

Kjekt til hytta
For oss gjør-det-selvere kan dette være et kjekt middel å ha med til hytta, spesielt hvis du har et kloakkanlegg som enten er en utedass, snurredass eller andre former for litt mindre avanserte dasser. Å få nøytralisert stanken er jo ikke det dummeste, og spesielt ikke hvis middelet i tillegg er miljøvennlig. Dette kan da også sikkert brukes på gråvannsanlegg og i spillvannsanlegg.

Middelet kan også være kjekt for de som har boliger med egne septikkummer som tømmes med jevne mellomrom. Det skulle vel heller ikke være utenkelig at dette også kan brukes i pelsdyroppdrett og i landbruket forøvrig.

[tip]Hvis det stinker kloakk i huset ditt, sjekk først om du har noen sluk som er tomme for vann. Intet vann – ingen vannlås – og gassene kommer inn til deg. Fyll gjerne på litt vegetabilsk olje i sluk som sjelden får tilførsel av nytt vann. For deg som bygger nytt: nå finnes det selvlukkende sluk som ikke har noen uttørringsfare![/tip]

Hindrer korrosjon
– Vi ser at mange klager over dårlig lukt fra septiktanker og renseanlegg, og ikke bare de som jobber med avfallshåndtering er plaget, sier fabrikksjefen i Yara.

Nutriox gjør også at det blir mindre korrosjon på renseanleggene, og på den måten blir levetiden til anleggene mye lengre.

Yara er ikke bare verdensleder innen produksjon av mineralgjødsel, konsernet satser også stort på andre miljøvennlige løsninger og produkter. Yara har to store produksjonsanlegg i Norge, i Glomfjord og Porsgrunn og er en av landets største arbeidsgivere.

– Yara Porsgrunn er en av verdens største fabrikker i sitt slag, og for oss er det viktig å ha flere produkter i porteføljen enn gjødsel, sier fabrikksjef Jan Petter Fossum.

Dette er en pressemelding som IKKE er skrevet av Ordne.no.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten