søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Forskjellige rom / Baderom / Revolusjon på veggen!
Revolusjon på veggen!

Revolusjon på veggen!

I lang tid har det vært snakk om at såkalte OLED-skjermer skal bli tilgjengelige for gud og hvermann. De første produktene som har vært vist frem på ymse messer, deriblant Cebit, har forespeilt fantasipriser. Altså, marerittaktige fantasipriser. Men slik trenger det nå ikke å bli.

Det Koreanske selskapet Modistech har nå annonsert at de vil komme på markedet med sine OLED-skjermer i 2011. Det er under 2 år til.
Det er det verdt å vente på, for disse skjermene vil være vesentlig bedre enn både plasma og LCD. I tillegg er dette snakk om skjermer som er virkelig supertynne.

Se på bildet i artikkelen, det er en bit av skjermen som selskapet produserer.

En meget billig drøm
Men det aller beste er den vanvittig lave prisen selskapet forespeiler. De hevder å kunne tilby skjermene til markedet for rundt 1500 kroner kvadratmeteren!! Det vil si at du kan kjøpe 4 kvadratmeter skjerm til veggen din for 6000 kroner!

Den lave prisen skyldes at det er billig å masseprodusere skjermene på grunn av den organiske overflaten. De organiske lysdiodene produseres på en slags flat film. En slik pris er en sterk forbedring fra verdens første OLED-TV, produsert av Sony i 2007.

Den supertynne skjermen med ekstremt liten vekt og varmeutvikling trenger minimalt med strøm. Svarte punkter i denne skjermen vil bli absolutt helt svarte, ettersom de med denne teknologien rett og slett slår av lyspunktet der det skal være svart.

Antagelig kan signalene til skjermen overføres trådløst, hvis ikke er det snakk om en HDMI eller scart-kabel til dekoder.

[note]OLED betyr Oranic Light Emitting Diodes. Organiske lysdioder, og er en relativt ny teknologi.[/note]

Og hvis skjermene virkelig blir så billige er det sannsynlig at du ønsker flere skjermer i huset. Kanskje på kjøkkenet, baderom, barnerom, soverom etc. Skjermene vil også ha en viss form for fleksibilitet, slik at du ikke nødvendigvis trenger å montere dem på en helt loddrett vegg. Mulighetene her er vel begrenset til fantasien.

Dette er altså et viktig moment å ha i bakhodet hvis du tenker på tekniske oppgraderinger sammen med den øvrige oppussigen, slik at du får ført frem strøm og eventuelt antennekabler eller nettverkskabler til de nye, potensielle skjermstedene.

Samtidig som du tar høyde for hva du virkelig kunne tenkt deg med tanke på plassering av skjermer når pris etter all sannsynlighet ikke lengre er noen begrensende faktor.

Kanskje du vil lage en veggnisje hvor du konstant ruller familiens fotoalbum på en skjerm bak en tradisjonell bilderamme? Eller et skikkelig harry virtuelt bål på et bilde i peisestua? Eller en skjerm i garasjen eller i hobbyrommet?

Vi går en spennende utvikling i møte, det er sikkert.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten