søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Helse / Sentralstøvsuger – del 2
Sentralstøvsuger – del 2

Sentralstøvsuger – del 2

Velkommen til andre og nest siste del i artikkelserien om hvordan en selv installerer sentralstøvsuger i en eksisterende bolig.

Ta med motorenheten og veggbraketten som skal bære denne til veggen hvor du ønsker motoren plassert. Dette er typisk på et vaskerom, teknisk rom eller et annet rom som en vanligvis ikke er for lenge i. Motoren høres når den går.

Du har på forhånd notert deg at du kan lage en gjennomføring i dette taket til etasjen eller kaldloftet over. Du er klar over at motoren skal være på samme plannivå som nederste sugekontakter. Skal du ha sugekontakter i kjelleren må sugeenheten plasseres der.

Øverste rør for utblåsing, nederste for innsug.

Øverste rør for utblåsing, nederste for innsug.

Mål og vær nøyaktig
Merk av hvor på veggen enheten skal plasseres. Du må ha et stikk i nærhet av enheten. La det være ganske god plass mellom enheten og taket, samt til tilstøtende sidevegger. Monter braketten og heng på støvsugeren. Merk deg det øverste hullet på støvsugeren. Dette er åpningen for røret som skal gå ut av huset, utblåsningen. Mål deg ca 20 cm fra åpningen og ut, deretter merker du deg hvor på veggen du ønsker å lage hullet ut. Husk at du skal montere lyddemper mellom motoren (utblåsning) og hullet i veggen.

Når du har merket deg høyden på veggen må du måle avstanden fra tilstøtende yttervegg. Du vet da at for hver 60. centimeter er det en bjelke, og denne vil du ikke borre gjennom. Mål til så du har god klaring. Gå så ut og beregn hvor hullet kommer ut på veggen. Blir det midt i en panelskjøt eller rett gjennom en underligger? Tilpass hullet med begge ideer i hodet.

De første hullene
Deretter tar du hullsaga (gjerne med Ø52 millimeter) og borer gjennom inneveggen. Har du forlenger til hullsag så anbefales det å borre hele veien i ett. Har du ikke tar du en spiralbor og borrer gjennom veggen ut fra senter i hullet på inneveggen.

Bruk hullsag med ca 52 millimeter diameter.

Bruk hullsag med ca 52 millimeter diameter.

Så skal du borre deg gjennom taket. Hvis enheten er montert på en yttervegg bør du beregne minimum 10 centimeter fra innevegg og innover i rommet for ikke å ødelegge lekter i taket. På forhånd har du sjekket at det ikke går noen el-rør der du skal lage hull. Her bruker du også 52 millimeter hullsag. I tillegg freser du et spor stort nok til at du får dratt svakstrømsledningen gjennom. Dette sporet lager du i forbindelse med 52-hullet. Du kan også bruke et spiralbor på 10 eller 12 millimeter og jobbe deg innover plata. Dette hullet er for det rørsystemet du nå skal lage INN i sentralstøvsugeren, i det nederste hullet. Altså innsuget.

Du er nå klar for å begynne deg store montasjejobben.

Montering begynner
Foran deg har du nå mange meter med rette rør. Du har også monteringsplater for sugekontakter, sugekontaker, lange og korte bend og grenrør i 90 og 45 grader, t-rør, skjøtemuffer (mange!) klemmer for rørfeste, strips for kabelmontering, svakstrømsledning på rull, PVC-lim (eller ABS-sementlim), lyddemper, utblåsingsventil og dekkringer.

Det aller viktigste verktøyet ditt fremover er drill med hullsag, batteridrill med skrubit og en helt ordinær håndsag med så fine tenner du får tak i, samt en stanleykniv.

Innsugingsrøret
Start med å montere røret som skal gå til innsuget. På forhånd har du stukket røret gjennom hullet i taket. Er det kaldloft over vil du fortsette røret langs det nederste bjelkelaget i takstolene. Du har satt på et langt 90 graders bend og stukket et rør inn i bendet slik at du kan la testkonstruksjonen hvile på takstolene. Er det boligetasje vil du la rørføringene gå inne i en vegg, eventuelt kasse inn rørene.

I etasjen under har du notert deg hvor langt røret stikker ned, altså hvor du skal kappe det for at det 90 graders lange bendet skal matche med det nederste hullet i støvsugeren. Du har merket av dette på røret med en vannfast tusj. Deretter har du løsnet konstruksjonen over og tatt ned røret og sagd med den fintannede saga.

Hurtigvirkende og supersterkt lim
Ta frem boksen med lim, skru den opp, og pensle lim på enden av røret, ca 2 centimeter innover. Pass på så du IKKE får lim på innsiden av røret! Det vil henge som fliker og fiske tak i støv, edderkopper og andre uhumskheter som skal suges gjennom etter hvert.

Umiddelbart etter at du har penslet på godt med lim forter du deg og presser et langt 90 graders bend mot røret. Røret skal presses så langt inn i bendet at du ikke kommer lengre. Dermed sitter det for alltid. Pass på, dette limet tørker vanvittig fort! Seså, du har montert den første biten! Det er absolutt umulig å angre seg etter at du har presset delene sammen.

Nå skal du beregne hvor langt rør du trenger fra 90-graders bendet og frem til hullet i støvsugeren. Husk at røret stikker litt inn i bendet. Den siste biten mellom røret og støvsugeren skal du ha en gummimansjett over, men prøv å komme så nærme som mulig.
Sag til. Eventuelle fliser i plasten etter sagingen fjerner du fort med stanleykniven.

Tre på gummimansjetten på den ene enden av kappet. Den andre enden påføres lim, press inn i bendet og vips. Deretter vrir du konstruksjonen mot støvsugeren, og drar mansjetten over tappen i støvsugeren.

Lyddemperen
Så monterer du utblåsingsrøret. Sag først til et rør som passer veggdybden og ut i rommet slik at du kan montere et langt 90 graders bend oppover. Røret skal gå helt til ytterkanten av ytterveggen. Press gjerne akryl rundt røret hvis du har noe å gå på i hullet ut, det skal være så tett som mulig.

Innvendig monterer du på et 90 graders bend. Så en liten rørstump oppover, før du monterer på lyddemperen. Jobb deg så fra lyddemperen og oppover til utblåsingshullet. Gjør som med innsugshullet, først mansjett, så liming av rørstumpen og press den raskt inn i bendet og vri konstruksjonen til, slik at røret peker riktig vei. Dra mansjetten over.
Deretter går du ut og monterer utblåsingsventilen over rørhullet utvendig.

 

Pass på å montere utblåsingsventilen riktig vei, lokket skal kunne åpnes nedenfra og oppover, hvis ikke får du vann inn i røret. Det skal IKKE gå noen ledningen til denne.

 

Ta deg så en liten pause og dra limrester av fingrene.

I neste og siste del i denne artikkelserien monteres resten av rørstrekket og alle kontakter, og du er klar til støvsuging!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten