søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Konstruksjon / Pålegger sikring

Pålegger sikring

– Jordskjelvene i Italia og utenfor kysten av Svalbard, Russland er en vekker. Plan- og bygningsloven krever at alle nye bygninger og anlegg i Norge skal vurderes med tanke på jordskjelv, men vi opplever at det ofte blir nedprioritert av byggherrene, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Risikoen for at bygninger skal bli ødelagt av jordskjelv er mindre i Norge enn i andre deler av verden. Norske bygninger bygget etter 2005 skal imidlertid tåle jordskjelv opp til 6,5 på Richters skala. Skjelvene i Italia og utenfor Russland målte henholdsvis 6,3 og 7,0. De mest risikoutsatte områdene i Norge er Oslofjordområdet, Vestlandet og Helgeland.

RIF foreslår at følgende bygninger i risikoutsatte områder må kontrolleres og sikres for jordskjelv:

– Bygninger/konstruksjoner/infrastruktur med stor samfunnsmessig betydning som sykehus, brannstasjoner og redningssentraler
– Bygninger med 3-10 etasjer
– Bygninger med fasadeelementer i glass og/eller betong/tegl
– Gavlvegger og overheng
– Jord- og steinras som kan utløses av jordskjelv, som raset i Namsos i mars, må også forebygges og følges opp bedre.

Det kan skje her også
Selv om jordskjelvene i Norge har vært færre og mindre alvorlige enn det vi nå ser i Italia og utenfor Russland har det de siste årene vært flere alvorlige skjelv også her.

– I februar 2008 og mars 2009 ble Svalbard rammet av svært kraftige jordskjelv på 6,2 og 6,5 på Richters skala. Hadde disse jordskjelvene skjedd nærmere tettstedene ville trolig de fleste bygningene blitt rammet. Ingen av disse er sikret mot jordskjelv. Sannsynligvis ville også infrastruktur som vei, vann og avløp, el-forsyning og flyplassen fått skader og blitt ubrukelig, sier Hansteen.

Felles europeisk standard
Fra 2010 må norske byggherrer forholde seg til konstruksjonsstandarden Eurocoder for jordskjelv med et eget tillegg for norske forhold.

– Det er ingen grunn til at vi skal vente med å sikre bygningene våre. Gjennom enkle, forebyggende tiltak kan vi unngå store skader og tap ved jordskjelv. Som vitne til de store ødeleggelsene vi nå ser er det på høy tid at også Norge begynner å ta jordskjelvfaren på alvor, avslutter Hansteen.

Dette er en pressemelding som IKKE er skrevet av Ordne.no.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten