tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Utendørs / Hage / Ta Iberia-sneglen nå!
Ta Iberia-sneglen nå!

Ta Iberia-sneglen nå!

– Det er alltid ekstra fuktig i bakken om våren, når snøen smelter og trekker ned i jorda. Iberiaskogsneglen, som også kalles brunsnegl, er helt avhengig av fuktighet for å overleve, sier Arild Andersen i Bioforsk.

Det er de små, unge sneglene som overvintrer. Under snøen er det gode overlevelsesmuligheter for sneglene.

– Bortsett fra et par uker med barfrost rundt jul på Østlandet, har det vært mye snø i store deler av landet i vinter. Selv i 20 minusgrader kan det være fuktig og lunt med rundt null grader under snøen, sier Andersen.

Start tidlig
– Ikke vent til Iberiaskogsneglen har blitt et stort problem i hagen din. Start tidlig så du tar knekken på sneglene før de vokser seg store og får lagt egg, sier Peter Hjuler i Bayer Garden, som står bak sneglemiddelet SmartBayt.

Mattilsynet godkjente SmartBayt i rekordfart i fjor, ettersom bekjempelse av Iberiaskogsneglen er et viktig satsningsområde. Middelet inneholder jernsulfat, og konsentrasjonen er 60 prosent sterkere enn i andre sneglemidler.

– SmartBayt fungerer som et attraktivt åte og gjør at sneglene opplever en falsk metthetsfølelse. Sneglene søker ned i jorda og dør, så hageeierne slipper å se de døde sneglene, sier Peter Hjuler.

Ifølge Arild Andersen i Bioforsk gir det ekstra god effekt å strø ut SmartBayt allerede nå på våren mens sneglene er små. Da trengs det mindre av middelet for å oppnå dødelig dose.

Slimete problem
Iberiaskogsneglen sprer seg svært raskt blant annet fordi den utskiller mye slim som avskrekker naturlige fiender.

Slik ser Smart Bayt ut.

Slik ser Smart Bayt ut.

– For mange betyr hagen mye, og det er en stor skuffelse å finne oppspiste blomster og slim der man hadde gledet seg til å se resultatet av det man plantet i fjor. Dessuten frister det ikke å gå barbent i en hage full av slimete snegler, sier Andersen.

Peter Hjuler i Bayer Garden anbefaler å spre SmartBayt jevnlig i løpet av sneglesesongen etter hvert som nye snegler dukker opp.

– Selv om man stadig finner nye snegler i hagen, betyr ikke det at middelet ikke virker. Det kan komme til nye snegler hele tiden. De trives spesielt godt rundt fuktige komposthauger og knauser, sier Hjuler.

Tåler regn
– Kunder som brukte SmartBayt i fjor, forteller at middelet holder lenge selv om det regner, sier han.

Sneglene går gjerne løs på prydplanter og grønnsaker. Det er ufarlig å strø sneglemiddelet på spiselige planter, og du kan bruke det på kun den delen av hagen som er angrepet.

En kilo til rundt 250 kroner dekker et område på 200 kvadratmeter.

– I fjor var det en tørkeperiode fra midten av mai til midten av juni, og den tok knekken på en del av sneglene mens de var små og ekstra utsatt for uttørking. Vi får håpe dette gjør at vi ser færre snegler denne våren, sier Peter Hjuler.

Voksne snegler er ensfargede og måler 70-150 mm. Fargen varierer fra lys oransje til mørkebrun.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten