søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Underverk mot sot!
Underverk mot sot!

Underverk mot sot!

Ved en ren tilfeldighet kom jeg over det absolutt ultimate middel mot fastbrent sot på peisglass. Billig er det også.

Det er vår og tid for å få unna alt rusk og rask etter vinteren. Etter en lang fyringssesong er det ikke fritt for at glasset på peisen ser helt forferdelig ut. Skikkelig fastbrent sot sitter virkelig godt. Tidligere har jeg brukt fuktig avispapir som jeg har dynket i aska og så gnidd glasset. Det får av de ytterste lagene med sot, men ikke det som virkelig har brent seg fast.

Diverse midler har vært prøvd med vekslende hell opp gjennom årene. Derfor var det med en viss eksperimentell holdning jeg nonchalant grep tak i en sprayflaske jeg rent tilfeldig kom over på Plantasjen.

Dette er en spruteflaske med en anonym front og produktnavnet Xenex bak. Her står det også at produktet er etsende og at en må bruke gummihansker. Stoffet inenholder Triethanolamin, amofterisk stoff, etanol, kaustisk kalium, sodium og kaustisk soda. Undertegnede kjenner bare halvparten av disse stoffene og bare det er grunn nok til å si at en skal være forsiktig.

Dette er noe skikkelig giftige greier som i klartekst advarer mot etseskader ved hudkontakt. Det lovet bra, så jeg tok på gummihanske og sprayet de helsvarte peisglassene innvendig. Sprayen lukter kjemisk og farlig. Og så skjer underet… du kan nesten se hvordan soten så å si suger til seg fuktighet og slipper glasset. Et kjapt tørk med tørkepapir og vips – glassene ble gullende rene! Jeg har faktisk aldri før sett dem så rene.

Det aller mest usynlige glasset måtte jeg bruke to sprayomganger på, men da ble i tillegg også dette krystallklart!

Her er det bare en ting å si: Løp og kjøp! Og hold flaska langt unna barn. Jeg har ikke sett dette produktet andre steder enn Plantasjen. Og på toppen av det hele koster en 750 ml sprayflaske langt under hundrelappen!!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten