mandag , 1 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Kortnytt / Vannbomber i eldre hus
Vannbomber i eldre hus

Vannbomber i eldre hus

I fjor utbetalte forsikringsselskapene over 1,5 milliarder kroner etter brudd i vannledninger i norske boliger og hytter, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.

– På ett år har skadeutbetalingene økt med 73 millioner kroner, mens antall skader har gått ned med rundt 500. Det betyr at hver skade blir stadig mer kostbar å utbedre, sier rørlegger Ketil Skår i Varme & Bad.

Skår er daglig leder i Varme & Bad Rørlegger´n Fauske. Han mener at gamle vannrør som ikke byttes ut, er den viktigste grunnen til at skadeomfanget øker.

– Mange har pusset opp bad i eldre boliger de siste årene uten at rør og koblinger er blitt byttet ut. Når det oppstår en lekkasje, må hele badet rives og bygges opp på nytt.

Store følgeskader
– Problemet er størst i boliger som er bygget før 1970, og det er både galvaniserte rør og kobberrør som rammes, sier Ketil Skår.

Boligeiere frykter ofte at det vil bli kostbart å skifte ut vannrør og utsetter det til vannlekkasjen er et faktum.

– I mange av disse eldre boligene ligger vannrørene åpent og lett tilgjengelig. Dermed trenger det ikke være så dyrt og komplisert å bytte ut rørene.

Det er følgeskadene etter vannlekkasjer som er mest kostbart, når både gulv og vegger må rives opp og legges på nytt.

Rørleggerne i Varme & Bad tilbyr nå en vannsjekk der de går over alle kritiske punkter i en bolig for å kunne avdekke eventuelle problemer. Vannsjekken koster 1000-1500 kroner.


Du må betale

Det er også mulig å installere vannstoppesystemer som kutter hovedvanntilførselen ved eventuell lekkasje.

– Det er på tide at forsikringsselskapene premierer kunder som installerer slike systemer og får rørene sjekket av fagfolk. Slik det er nå, betaler alle kunder høyere premie på boligforsikringen på grunn av de store forsikringsutbetalingene etter vannskader.

Skadene koster ofte flere hundre tusen kroner å utbedre, fordi følgeskadene på resten av boligen er så store. I noen tilfeller har skadene kostet over en halv million kroner å få rettet opp.

Men det er ikke bare på badet vannskadene oppstår, stadig flere lekkasjer på kjøkken fører til store skader.

– Både oppvaskmaskiner og amerikanske kjøleskap skaper problemer. Det er høyt vanntrykk i vannledningen som ofte fører til at det går galt. For en rimelig penge kan rørleggeren montere en ventil som regulerer vannmengden, sier Ketil Skår i Varme & Bad.

 

Dette er en pressemelding som IKKE er skrevet av Ordne.no.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten