tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Design / Bygg med plexiglass!
Bygg med plexiglass!

Bygg med plexiglass!

Plexiglass er en type plast (akryl) som finnes i forskjellige kvaliteter. Vanlig plexiglass kalles også acryl. Glasset fås i forskjellige tykkelser og kan fås gjennomsiktige, i forskjellige farger og mønster, og også som speil.

Plexiglass er svært dyrt. Ha det i mente. Videre er det et godt tips å ha klare mål på hva du skal lage og bestille platene ferdig oppskjært. Det kan bli billigere i lengden.

To-komponents epoxy er et supert lim for plexiglass mot herdet glass.

To-komponents epoxy er et supert lim for plexiglass mot herdet glass.

Glass som brukes i utekonstruksjoner og drivhus kalles for kanalplater. Disse er i polycarbonat og har et isolerende mellomsteg.

Det sterkeste polycarbonatet er Lexan. Dette er praktisk talt uknuselig og kan leveres i alle farger og mønstre som ordinært plexiglass. Lexan kan også leveres i en enda mer rimpemotstandig kvalitet.

 

Fordelene ved Plexiglass

Den store fordelen med Plexiglass er at det ikke kan knuses. Videre er dette et plastmateriale, så du står relativt fritt til å forme det som du selv vil. Lexan kan bøyes og i skarpe knekker på både kald og varm måte, mens Plexiglass bøyes etter oppvarming.
Videre kan en naturligvis skjære til og borre i materialet for å få frem akkurat den formen og/eller funksjonen en er ute etter. For eksempel en liten kasse i plexiglass? Eller en monter med LED-belysning i? Eller et superstilig gjennomsiktig høyttalerkabinett?

Denne artikkelen handler absolutt ikke om bygging av akvarier. I stedet omhandler den et praktisk prosjekt hvor en glasshylle med herdet glass ble påført tre bein i plexiglass. Hylla skulle tjene som en pen display-hylle for å vise frem mineraler. Glassplata i herdet glass ble kjøpt hos OBS Bygg (20*60 rimelig og sterk), mens Plexiglasset ble kjøpt i tre deler hos Clas Ohlson (to biter på 20x20x0,8 og en bit på 20x20x0,6.

 

Slik ble det gjort

Det første en gjør er å ta av beskyttelsesfilmen på plexiglassbitene. Deretter må en ta en bomullsbit og rødsprit og vaske glasset og enden på plexiglasset der det skal møte glasset. Det fjerner alt fett.

Deretter skal plexiglasset festes på glasset. Etter flere forsøk fant jeg til slutt et limprodukt som absolutt holder mål, også det får du på Clas Ohlson: transperent to-komponents epoxy.

Klem ut blaningen og rør limet sammen. Påfør limet med en Q-tips langs midten av plexiglasset. Ikke for mye så det tyter ut, og ikke for lite. Limet er seigt, så du kan så snu plexiglasset og presse det ned på glasset. Støtt plexiglassbiten så den står i 90 grader. Gjør det samme med tilsvarende kant av glasset, og sett den tynneste plexiglassbiten midt på glasset. Sørg for 90 grader. Sjekk godt om du har brukt for mye lim så det tyter ut, prøv å fjerne det forsiktig med sterkt fibret papir, vær forsiktig, det er lett å dra limet utover glasset. La det hele stå et døgns tid. Vips: Du har en hylle av herdet glass med plexi-glass bein. Denne kan du sette i en hvilken som helst hylle og bruke til å vise frem pene ting. Eksperimenter med lyssettingen slik at lyset bryter pent i glasshylla. Kaldhvitt LED-lys er stilig mot plexiglass.

 

Til slutt noen generell råd om plexiglass:

  • Når du varmer glasset for å bøye det skal du bruke en varmepistol med ikke alt for sterk varme, og definitivt ikke noen åpen flamme. Varm pent, bøy litt og gjenta.
  • Når du sager i plexiglass skal du bruke en fintannet og skarp sag og sage sakte. Pass på så bladet ikke blir for varmt.
  • Når du borer skal det skje med lav hastighet, pass på varmeutvikling! Sett gjerne en teipbit over borestedet så du ikke sklir.
  • Husk at vanlig plexiglass lettere får riper enn vanlig glass!

 

 

Lim til plexiglass
Det ALLER beste limet for å lime sammen plexiglass mot plexiglass lager du ved å bruke følgende fremgangsmåte:Samle sammen fliser og avskjær og ”spon” etter boring. Legg dette i et glass eller et fat. Hell over aceton (aceton i større mengder kjøper du billigst på Biltema) og la blandingen stå og kose seg en dags tid. Sjekk blandingen etter en dag, prøv å røre om. Har plexiglasset løst seg opp? Hvis det har det har du det absolutt perfekte for å lime sammen plexiglass (akryl).

NB: Du må naturligvis sørge for å sette denne blandingen på et meget brannsikkert sted med ekstremt god ventilasjon!!

Lykke til med Plexiglass-prosjektene!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten