mandag , 1 mars 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Kortnytt / Hvis ormen biter deg
Hvis ormen biter deg

Hvis ormen biter deg

På to år har Giftinformasjonen fått drøyt 60 prosent flere henvendelser fra folk som er bitt av huggorm. Men bruken av motgift står stille.

Giftinformasjonen fikk 175 henvendelser i fjor, mot 126 i 2007 og 107 i 2006.
Ifølge Folkehelseinstituttet bør alle som blir bitt av huggorm ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen for å få vite hva de skal gjøre.

Ved alvorlige symptomer som hevelser som brer seg over store områder, oppkast, magesmerter og hjertebank, skal man ringe nødnummeret 113 for å komme til sykehus og bli vurdert for behandling.

Barn, gravide, eldre og personer med nedsatt allmenntilstand som blir bitt av huggorm, bør alltid til sykehus. Det gjelder også alle som blir bitt i hode, hals, bryst, rygg og mage.

Rask behandling viktig
– Klinisk erfaring viser at motgift, antivenin, bør gis så tidlig som mulig når alvorlige symptomer er påvist, sier produktsjef Mariann Dønnum i legemiddelprodusenten Swedish Orphan, som selger motgiften.

Helst bør det skje innen et døgn etter at man er blitt bitt. Hvis ikke kan plagene bli store og langvarige.

Giftinformasjonen anbefaler at alle sykehus skal ha tilgang på antivenin innen rimelig tid. Motgiften binder og nøytraliserer huggormgiften som sirkulerer i kroppen.

– For folk flest er ikke huggormbitt livstruende. Det er svært sjelden at det rapporteres om dødsfall etter huggormbitt, men man kan få plager i lang tid dersom symptomene er alvorlige og man ikke behandles med motgift, sier Mariann Dønnum.

Det er viktig å holde seg mest mulig i ro dersom man bli bitt. Fysisk aktivitet kan føre til at giften sprer seg raskere i kroppen.

Til tross for at langt flere bites av huggorm nå enn tidligere, har bruken av motgift ikke økt

– Vår erfaring er at det i mye større grad bør vurderes å gi motgift når dette er tilgjengelig. Det er viktig å ta bitt på alvor, sier Dønnum.

Farlig for hunder
Mange hunder og hester er utsatt for å bli bitt av huggorm. Kjæledyr blir ofte bitt i snuten eller bena.

– Bær hunden til bilen, særlig hvis den er bitt i bena. Da unngår du at giftstoffene sprer seg i kroppen. Ta hunden til veterinær så raskt som mulig. Huggormbitt er svært alvorlig for hunder, og en hund kan bli alvorlig syk og dø selv om den får rask behandling, sier William Bredal, veterinær og forfatter av boken ’’Førstehjelp til hund’’.

Mange tror at mildere klima fører til flere huggormer i Norge. Med flere bitt vil også helseplagene øke.

Giftinformasjonen har døgnåpen telefon: 22 59 13 00

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten