søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Kortnytt / Plenen din er en klimahelt
Plenen din er en klimahelt

Plenen din er en klimahelt

En plen på 60 kvadratmeter produserer dagsforbruket av oksygen til en voksen person, viser en fersk rapport fra Bayer Environmental Science.

I tillegg produserer gresset i plener mer oksygen enn andre planter, og plener produserer oksygen tre ganger så effektivt som trær, ifølge rapporten.

– Grønne områder fungerer som et rensesystem som gir bedre luft og lokalklima. Planter, gress og trær renser og filtrerer forurenset luft for sot, støv og andre skadelige partikler, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Rundt tre fjerdedeler av den norske befolkningen bor i byer og tettsteder. Grøntområdene holder byene friskere og renere og er med på å lagre karbon, viser rapporten.

– Flere store parker i norske byer ble etablert på initiativ fra leger, fordi de mente det var bra for folkehelsen, sier professor i landskapsarkitektur Karsten Jørgensen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Jevnere temperatur
Rapporten viser også at på en varm sommerdag vil en plen være opptil 16 grader kjøligere enn asfalt, og åtte grader kjøligere enn ren jord.

– Lokalt har grønne lunger en utjevnende effekt på temperaturen. Sitter du under et tre i byen vil du oppleve det som svalende på en varm dag, samtidig som det virker mindre kaldt om kvelden, sier Karsten Jørgensen.

Samtidig har planter en forfriskende effekt på omgivelsene fordi de tilfører fuktighet til luften, sier han.

– Ikke minst er alle områder som er dekket av gress istedenfor asfalt, viktig for drenering av regnvann og vannkretsløpet som helhet, sier Jørgensen.

Frisk plen nødvendig
At plener og urbane grøntområder spiller en viktig rolle i lagring av CO2, er et av hovedpoengene i rapporten fra Bayer. En golfbane kan lagre ett tonn CO2 per hektar.

Selv om CO2 frigjøres igjen når planten dør, bidrar den totale biomassen på jorda til å holde nivået av CO2 i atmosfæren nede.

– For at planter skal kunne lagre CO2 er det helt vesentlig at de er friske og grønne, ettersom det er i vekstprosessen de absorberer karbon. Vekst av planter tærer på jordens naturlige reserver av næringsstoffer, derfor er det viktig å gi plenen og plantene nok næring, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Fordi urbane grøntområder og private hager ofte er velholdte og godt gjødslet, lagrer de omtrent dobbelt så mye karbon som ’’vill’’ natur.

– En god plengjødsel bør ha gjødselkorn som inneholder alle næringsstoffene i hvert korn. Nitrogen er det grunnstoffet som i størst grad regulerer veksten av planter, og det er sjelden nok nitrogen naturlig i jorda, sier Peter Hjuler.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten