søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Konstruksjon / Bygg vedskjul – del 2
Bygg vedskjul – del 2

Bygg vedskjul – del 2

Avhengig av hvor du bor i landet (altså hvilket klima du bor i – tele…) og hvilke grunnforhold du har (kort/lang vei ned til fjell), har du, hvis du leste forrige artikkel, gravd ut grunnen under det kommende vedskjulet. Du har passet på å grave vekk litt ekstra for å ha en relativt telesikker fyllmasse inntil den kommende muren.

Undertegnede hadde en ekstra utfordring siden vedskjulet måtte ligge kloss ved ei gammel bjørk som skulle stå.

Røtter

Røtter

Bjørka hadde absolutt alle røtter gjennom hullet som ble gravd ut. Ifølge eksperter vokser røttene til ei gammel bjørk mest i lengderetning, men også noe i tykkelse. Utfordringen da var å lage et fundament over røttene slik at disse kunne bevege seg noe i tykkelse uten at mur og såle skulle bevege seg.

Løsningen på dette problemet ble da at jeg bestemte meg for å støpe muren over røttene, men der røttene gikk forbi selve fundamentet la jeg et lag med lecakuler over røttene og fiberduk oppå dette og snekret forskalingen slik at det ble rom for røttene.

Forskaling
Undertegnede fylte opp grunnen under den planlagte ringmuren med pukk og subbus, ca 10 cm tykt lag i snitt. Dette laget ligger direkte oppå grunnfjellet. Deretter komprimerte jeg dette ved å tråkke og hoppe og spyle det med hageslangen. Denne fyllmassen strakk seg ca 20 cm innover mot senter av hullet.

Forskalingen skal være solid og lett å demontere.

Forskalingen skal være solid og lett å demontere.

Deretter skrudde jeg sammen plank og finerplater til forskaling. Den innvendige delen ble tatt først. Det er da viktig å huske på at du skal kunne demontere og fjerne denne forskalingen etter at du har støpt. Altså må alle skruer (eller spiker) festes fra utsiden av forskalingen, alltid!

Når den innvendige forskalingen er ferdig ser den ut som ei ramme. Deretter lages den utvendige delen av forskalingen. La muren bli 15 cm. tykk, det er da avstanden innvendige mellom ytre og innvendig forskaling.

Armering
Når forskalingen er ferdig må du hente frem armeringsjern, armeringsstoler og jernbindertråd. Armeringsjern får du i flere tykkelser, men det anbefales ikke å velge større enn 6 millimeter ettersom du også skal kunne bøye jernene for håndmakt.

Armeringsstoler er plasthylser som holder armeringsjernene i en viss avstand fra grunnen. Kjøp nok stoler og sørg for at du får lagt minst tre jern i forskjellig høyde i forskalingen.

Armeringsjernene skal hvile på armeringsstoler og være solid viklet sammen med ståltråd.

Armeringsjernene skal hvile på armeringsstoler og være solid viklet sammen med ståltråd.

Start med å bøye et jern i 90 grader, pass på at den korteste enden kommer ca midt på en av sidene i forskalingen. Sett ned en armeringsstol og press jernet ned i det nederste sporet. Bøy så til et nytt jern og sørg for at jernene overlapper hverandre med minst 30 cm. Ved overlappingen binder du jernene sammen med jernbindertråd (ståltråd). Vri hardt. Slik fortsetter du til du har kommet rundt hele forskalingen minst tre ganger. Pass på at armeringsstolene er plassert slik at jernene ikke ligger helt ned mot grunnen noen steder.

Sjekk og sikring av forskaling
Når all armering til ringmuren er på plass fester du lekter eller bord som holder de to rammene i forskalingen i samme avstand fra hverandre rundt det hele. (15 cm). Deretter sikkerhetsmåler du en siste gang om forskalingen ligger i akkurat den kompassretningen du ønsker. Mål gjerne nøyaktig fra vegg eller mur til eksisterende bygning hvis du skal ha skjulet parallelt med dette. Mål tre punkter.

Når forskalingen ligger helt riktig slår du på lekter diagonalt i hjørnene for å sikre hjørnene. Deretter slår du på bord eller lekter som holder hele forskalingsramma på plass i terrenget. Bruk gjerne tilstøtende trær eller bygninger som støtte. Når forskalingen er urørlig kan du klargjøre betongblanderen.

Støping
Du skal nå lage betong og fylle i forskalingskassa, over armeringsjernene. For at muren skal bli mest mulig rett, bør du lage en ganske lettflytende betong. Da er det viktig at forskalingen din er så tett som mulig, hvis ikke kan betongen renne ut gjennom små sprekker eller ujevnheter.

Spyl litt vann i betongblanderen og start den. Kast så oppi en spade med (standard) sement. Deretter tre spader med sand, og så litt tilslag (fin pukk/singel). Fortsett med likedanne mengder og sørg for å fylle på vann etter hvert. Kontroller substansen i betongen. Er den tyntflytende nok?

Sjekk konsistensen på betongen du har laget. Den skal ikke være for tyntflytende.

Sjekk konsistensen på betongen du har laget. Den skal ikke være for tyntflytende.

Deretter fyller du ei murerbøtte med ferdig betong og heller ned i forskalingen. Slik fortsetter du til du har fylt opp betong nok til den ønskede høyden på muren. Pass på at du ikke har alt for mye vann. Hvis du får en oljeaktig film på toppen av støpen har du for mye vann. Da kan du få forsenkninger i støpen.

Når du er ferdig går du over hele støpen og jevner ut ujevnheter med en liten murerskje. Deretter legger du plast over støpen og lar det hele ligge slik et døgns tid.
Når betongen har herdet et døgns tid kan du ta bort plasten og spyle over muren. Gjør gjerne det en ukes tid fremover. Legg gjerne tilbake plasten. Betong skal herde langsomt og med mye vann.

I neste artikkel fjernes forskalingen til ringmuren og vi fyller opp selve hullet med lecakuler og subbus, før vi armerer plata og støper gulvet. Samtidig murer vi en enkel rad med lecablokker langs den ene siden av skjulet på grunn av terrengforholdene.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten