søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Data/tele / Feriesikring av bolig
Feriesikring av bolig

Feriesikring av bolig

Ikke noe er som ferie: dra bort fra hverdagen og hus og hjem. Samtidig er det deilig å komme tilbake til hverdagen og hus og hjem etter ferien. Ekstra stas er det om huset er i samme tilstand og med samme inventar som da du dro.

Boligen er utsatt når den ikke har det daglige tilsynet. Det er for eksempel utrolig hvor mye vann som kan strømme inn over alt hvis en dårlig kobling eller et sprukket rør har fått boltre seg en uke. Kanskje det har vært heftig tordenvær mens du stekte i sola. Kanskje PC, TV, dekodere, modem, PC, keramiske topper, kjøleskap og frysere er stein døde? Eller kanskje de ikke er der i det hele tatt? Enhver tyv foretrekker en tom bolig. Innbruddstyver i boliger er som regel vinningskriminelle som tar alt av verdi. I enkelte tilfeller har det vært så ille at de til og med har stukket av med parketten!

Sikring mot innbrudd og tyveri tar vi senere i artikkelen. Først konsentrerer vi oss om det aller viktigste: elektrisitet og vann. Livsnødvendige begge to, men også svært ødeleggende når de er ute av kontroll.

Sikring av strøm
Hvis du ikke allerede har gjort det bør du snarest ta en telefon til elektrikeren og få installert overspenningsvern i sikringskapet. Et overspenningsvern sentralt i sikringskapet fungerer slik at det tar alle plutselige topper i spenningen inn i huset og sender den rett til jord, i stedet for å forplante sjokket utover i ledningsnettet og til alle dine elektriske apparater. Slike topper i spenningen er vanligst ved tordenvær etter lynnedslag, men de kan forekomme ellers også. Et overspenningsvern er en billig forsikring mot ødelagt utstyr og i verste fall brann. Selvfølgelig duger dette dårlig hvis du får et direkte lynnedslag rett i skapet, men det er heldigvis sjelden.

Sentralt overspenningsvern i sikringskapet er en klok investering.

Sentralt overspenningsvern i sikringskapet er en klok investering.

I tillegg til sentralt vern i sikringsskapet kan du kjøpe små plugger som stopper eventuell overspenning som har sluppet ut på ledningsnettet ditt. Det er vanlig at en slik plugg beskytter ledninger i ca et par meters radius fra stikket. Da er det en selvfølge at pluggen står i et stikk med en jordet kurs.

Men – når du skal på ferie, da drar du naturligvis ut stikkene til de mest sårbare og dyreste produktene. Som f.eks TV, PC, stereo etc. Husk også å ta ut antennekabelen fra veggstikk(ene). Legg gjerne kontaktene så langt vekk fra stikkene som mulig.

Varmekabler senkes til lavest mulig nivå. Foruten det vi kommer til senere i artikkelen er det egentlig kun fryser og kjøleskap som skal summe og gå mens du er borte.

Sikring av vann
Det er ganske enkelt. Når du klargjør boligen for en lengre ferie, da stenger du av hovedkrana. Den har du enten i vannfordelingsskapet eller ved inntaket i huset. Det er absolutt ingen grunn for ikke å stenge hovedkrana når du drar på ferie.

Varmtvannsberederen? Trekk ut kontakten eller slå av kursen. Det er ingen vits i at denne står og varmer opp vann du ikke skal bruke.

Er takrennene tette? Forsikre deg om at de IKKE er det før du drar på ferie. Kanskje kommer det styrtregn over flere dager. Er nedløpene tette, da kommer vannet en annen vei.

Tyverisikring – generelt
Det er om å gjøre å gi inntrykk av at du slett ikke er på ferie og at huset er bebodd mens du er borte. Da er det viktig å sørge for at postkassa ikke renner over og søppeldunken er tom. Det er en invitasjon. Det beste trikset mot dette er å :

A. Stoppe alle aviser.
B. Bestille oppbevaring av posten hos posten.
C. Sørge for å merke kassa med at du ikke ønsker uadressert reklame.
D. Sørge for at du har en låsbar postkassa tyven ikke kan titte i.

Allier deg med en nabo eller venn og be disse om jevnlig å sette nye søppelsekker i dunken din. Sørg også for at disse har ett eller annet i poser som de legger i søppelsekkene.

Full postkasse er katastrofe. Foto: Posten.no.

Full postkasse er katastrofe. Foto: Posten.no.

Naboen eller vennen bør også jevnlig ta en titt på inngangsdøra di. Ligger det noe som kan se ut som kiler under døra? Enten av tre eller papir? Disse må fjernes, for tyvene bruker disse for å merke om noen har åpnet døra i det siste.

Ikke trekk for alle gardiner. Gi inntrykk av at huset er i aktivitet. La gjerne et ukeblad ligge oppslått på kjøkkenbordet, sett en kaffekopp på bordet.
Sørg for at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket og låst! Terrassedører bør ha nøkkellås, dette kan du eventuelt ettermontere i en eldre dør. Låssylindre for formålet får du bla. Hos Clas Ohlson.

Hvis du fremdeles bruker fasttelefon, sørg for å viderekoble denne til mobilen din! IKKE bruk telefonsvarer. Ikke legg inn fraværsassistent i Outlook. IKKE skriv om dine ferieplaner på Facebook eller Twitter. Sørg for at INGEN i familien har gjort dette.

Koble diverse lamper til tidsur. Gjerne også en gammel radio. Slike tidsur får du kjøpt billig over alt, blant annet Clas Ohlson. Sørg for å stille inn lys av og på og radio av og på på forskjellige tider i forskjellige rom.

IKKE la tomkasser til f.eks TV, stereo eller PC ligge og flyte utenfor huset. Det er en invitasjon til skurkene.

Tyverisikring – alarm og overvåkning
Uansett hva noen måtte mene: Det lønner seg å ha alarm med direkte overføring og vekterutrykning fra et vaktselskap. Velg det selskapet som er størst i ditt område. Det betyr at de har mange kunder der og patruljerer ofte og dermed kommer raskere til hvis alarmen skulle gå.

Trådløs boligalarm over GPRS gir sikkerhet.

Trådløs boligalarm over GPRS gir sikkerhet.

Velg en trådløs GPRS-alarm. Da slipper du skjemmende kabling og skurken har heller ingen linjer å klippe over. Få montert opp nok sensorer, både bevegelsesdetektorer og dør/vindussensorer. Sørg for at alarmskiltet og oblatene er meget godt synlige fra veien og at alle vinduer er forsynt med oblater.

Du kan også vurdere å installere lyskastere med bevegelsessensor og skumringsrele. Dermed risikerer tyven som lusker rundt huset i mørket å plutselig bli opplyst av flere hundre watt. Det gjør jobben hans langt mer offentlig og mindre interessant for ham. Slike lyskastere med sensorer får du kjøpt billig hos bla. Clas Ohlson. Monter opp rundt alle hjørner, innstill sensoren slik at det er umulig å nærme seg huset uten å trigge dem. Du ser en slik lyskaster avbildet i ingressbildet til denne artikkelen.

Tyverisikring-IP-kamera
Hvis du føler en trang for å vite om det ser bra ut hjemme når du er borte, kjøper du trådløse IP-kamera med zoom, panorama og tilte-funksjon. Monter kameraene på de mest strategiske plassene innendørs (og utendørs, dersom du føler for det).

Domekamera er et utmerket valg innendørs.

Domekamera er et utmerket valg innendørs.

Velg kameraer som starter opptak ved bevegelsesdeteksjon. Kjøp kameraer av samme merke. På den måten kan du kikke deg rundt omkring i huset ditt fra en hvilken som helst PC i hele verden, husk å notere deg passordet du brukte da du satte dem opp!

Innendørs er såkalte dome-kamera minst synlige og minst skjemmende. Tyven må lete lenge før han ser og eventuelt får ødelagt dette. Utendørs kameraer er mer synlig, sørg for å montere dem relativt regnfritt og gjerne høyt, slik at de er vanskelig tilgjengelig. Kameraene må naturligvis ha IR slik at du ser godt i mørke.

Ulempen med IP-kamera er at du må ha trådløs router og bredbåndsmodem stående og gå. PCen hjemme trenger ikke å være koblet til. Husk overspenningsplugg til router og bredbåndsmodem! IP-kamera kjøper du definitivt best og billigst på Ebay. Se denne lenken: http://rover.ebay.com/rover/1/711-53200-19255-0/1?icep_ff3=9&pub=5574693347&toolid=10001&campid=5336359423&customid=ordne_ipkamera&icep_uq=wireless+ip+camera&icep_sellerId=&icep_ex_kw=&icep_sortBy=12&icep_catId=382&icep_minPrice=&icep_maxPrice=&ipn=psmain&icep_vectorid=229466&kwid=902099&mtid=824&kw=lg

Eller bla gjennom tilbudene direkte her:

Når alt dette er gjort har du gjort en god innsats for at hjemmet ditt er det samme når du kommer tilbake.

Vintertips:
Vinterstid var det svært mange innstigningstyverier rundt omkring, hovedsakelig begått av østeuropeiske banditter. Når det blir vinter og dette skjer i et nabolag burde det vel være mulig å finne noen gamle reve eller bjørnesakser på et loppemarked og gjemme dem i snøen nær utsatte vinduer?

 

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten