søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Elektro / Små enheter redder store verdier i tordenvær
Små enheter redder store verdier i tordenvær

Små enheter redder store verdier i tordenvær

Deler av landet opplever i disse dager stor tordenværaktivitet og forsikringsselskapene informerer om store utbetalinger. Brann og skadet elektrisk ustyr er ofte et resultatet på grunn av overspenninger. Feil på elverkets høyspentanlegg vil kunne gi samme resultat. Årlig skjer det flere slike feil.

Hvordan redusere muligheten for slike skader?

To typer overspenningsvern bør monteres:
1. ”Grovvern” for montering i sikringsskap.
2. Finvern for montering i stikkontakt.

Finvern kan være en ekstra sikkerhet for utstyr som bør sikres spesielt, for eksempel data og tv`er. Det forekommer at grovvernet ikke klarer hele overspenningen, og noe slipper forbi videre inn i elanlegget. Et finvern vil da som regel kunne ”fange opp” restspenningen. Finvern fås også med ekstra sikring for antenne – og telesignal, da overspenningene like gjerne kan komme via disse kablene. Man vil aldri være garantert at uhell ikke kan oppstå, men overspenningsvern er viktige bidrag for å forebygge.

Et grovvern må monteres av elektriker, mens finvernene kan kjøpes for eksempel i forsikringsselskapenes sikkerhetsbutikker og enkelt monteres i stikkontakta av bruker selv. Et finvern alene kan også gi en bedre trygghet enn intet vern, men kombinasjonen er det tryggeste.

Kostnadene for overspenningsverna er ofte langt på vei det som egenandelen er ved eventuelt uhell.

De fleste forsikringsselskap gir rabatt dersom overspenningsvern er montert. For bedrifter er det viktig å være klar over at når overspenningsvern ikke er montert, og et uhell skulle oppstå, kan man risikere at man ikke får erstatning. Det har sammenheng med sikkerhetsforskrifter mange selskap har, der overspenningsvern kreves dersom EDB / kontorforsikring skal gjelde.

Landbrukets brannvernkomite anbefaler også overspenningsvern i landbruket, da landbruksinstallasjoner ofte er spesielt utsatt, informerer Leere om avslutningsvis.

Dette er en pressemelding som IKKE er skrevet av Ordne.no.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten