tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Konstruksjon / Bygg vedskjul – del 3
Bygg vedskjul – del 3

Bygg vedskjul – del 3

Velkommen til tredje artikkel om hvordan en lager et vedskjul fra bunnen av. Forrige artikkel sluttet med at ringmuren var støpt ferdig. Nå skal vi ta for oss hullet muren omslutter.

Hvis ringmuren har fått stå og herde et par, tre dager i moderat klima og med grei tilførsel av fukt skal du nå fjerne forskalingen rundt muren. Hvis du husket å snekre forskalingen som nevnt i artikkel nummer to, vil du lett skru løs forskalingen på begge sider av ringmuren. Det er alltid viktig å lage denne slik at du slipper å gå gjennom betongen for å få løs forskalingen.

Kontroller den ferdige ringmuren, er betongen jevn over det hele? Er det noen lommer eller sprekker i den? Gå deretter over muren med et rettholt (en lang og helt slett list, gjerne i aliminium) og legg vateret oppå dette. Muren skal være vannrett over det hele, du skal ikke ha fall noen steder. Er det tilfelle må du rette opp dette før du går videre. Sørg for at betongen i ringmuren under er skikkelig våt før du legger på mer betong.

Hvis du (og det er tvilsomt) har alle røttene til et tre ved siden av gjennom hullet ditt – da kan du gjøre som undertegnede. Der hvor du ikke har røtter fyller du tilbake med steiner du har gravd ut (og steinene har du på forhånd spylt slik at det ikke er noe jord igjen!) og singel/pukk. Der hvor du har røtter og rundt disse, skal du tilbakefylle med et materiale som tåler litt bevegelse uten å rikke på konstruksjonen din. Det vil si: lecakuler.

Så har vi fylt opp med lecakuler. 1,2 kubikk.

Så har vi fylt opp med lecakuler. 1,2 kubikk.

Når du kjøper lecakuler så sørg for å kjøpe en storsekk. Det er 1 kubikkmeter med kuler. Vesentlig billigere enn å kjøpe mindre kvanta. Sekken veier heller ikke mer enn ca 250 kilo, med andre ord er den lett å frakte på henger. Det kan hende du trenger mer eller mindre lecakuler. Trenger du litt mer kjøper du 80-liters sekker.

En kubikk med lecakuler er nøyaktig 12 godt fulle selvbyggerbårer med lecakuler. En hagetrillebår vil nok trenge adskillig flere turer. Du åpner naturligvis sekken på hengeren og spar kulene ned i trillebåra.

Deretter er det bare å fylle opp hullet. La det være igjen ca 20 centimeter høyde til den kommende gulvoverflaten. Når alt er på plass hopper du ned i ditt selvkomponerte ballrom og tråkker og herjer det du gidder, for å spre og presse kulene ned.

Deretter tar du en fiberduk, av den kvaliteten du kjøper i meterlenge hos byggevareforhandleren, og legger over alle kulene. La gjerne 20 cm med duk stikke opp i hjørnene. Deretter spar du på subbus. Rett av underveis, slik at det blir mest mulig vannrett.

Subbus hviler på fiberduk over lecakulene.

Subbus hviler på fiberduk over lecakulene.

Når det ser fint ut tar du slangen og spyler godt over subbusen, minst et par tre minutter. Deretter går du på den. Så mye du orker. Gå, hopp og stamp. Spe på med mer subbus og jevn ut, fortsett slik til du har et nivå på subbusen som er ca 5 cm lavere enn den kommende gulvoverflaten.

Ps: Den kommende gulvoverflaten kan gjerne flukte med det planlagte terrenget utenfor vedskjulet, så fremt du har en ringmur som stikker høyere enn terrengnivået.

Armering og støping
Når underlaget er passelig jevnt legger du ut armeringsstoler.Du kan godt grave litt i subbusen for å tilpasse høyden på stolene. Legg armeringsnett oppå stolene, og sørg for at de er festet godt.
Armeringsnettet kan enten være et tilpasset stykke fra grove armeringsnett som brukes på hus, eller et noe mindre armeringsnett som fås kjøpt i håndterlige størrelser blant annet hos Jula og Biltema.

Armeringen bindes godt sammen og heves fra bunnen.

Armeringen bindes godt sammen og heves fra bunnen.

Sørg for at nettene er godt festet i hverandre. Du skal ha armeringsnett helt ut til ringmuren.
Så er det på’n igjen med betongblanderen. Husk å ikke fylle murebøttene for fulle, da mister du krefter alt for fort. Gå heller flere turer. Du skal helle betong over det hele slik at armeringsnett og eventuelle topper på støpestoler er godt dekket.

Legg plast over det hele og la det hvile slik til neste dag. Påfølgende dag fjerner du plasten og spyler det hele. Sørg for at alt er vått dagen gjennom. Fortsett gjerne slik en ukes tid.

I neste artikkel, nummer 4, murer vi et lag lecablokker rundt deler av muren. Dette er aktuelt hvis du har et høyere terreng rundt deler av muren. Deretter fester vi bunnsviller til mur og blokker og klargjør reisverket.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten