tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Teknisk / Konstruksjon / Bygg vedskjul – del 4
Bygg vedskjul – del 4

Bygg vedskjul – del 4

Når såla er klar skal vi nå støpe ett skift med laceblokker, feste bunnsviller og snekre sammen reisverket.

Når såla er støpt ferdig og har fått herde en ukes tid er det klar for neste skritt i prosessen med å bygge et vedskjul. Siden du har tatt deg såpass flid med arbeidet fra bunnen av, er du ikke interessert i å få råtnet bort kledningen eller bunnsvillene dine hvis noe av terrenget rundt vedskjulet heller i retning skjulet. Da er det på sin plass å få løftet alt som er av treverk opp fra terrengnivå.

Kraftig drill, installasjonsbor og trebor er viktige verktøy.

Kraftig drill, installasjonsbor og trebor er viktige verktøy.

Anskaff mur- og pussmørtel. IKKE bruk sement. Sement er kun fior støping. Disse selges vanligvis i sekker på 20 kilo (før var det 40-kilos sekker). Gjør klar blandekaret og riktig mengde med vann for en eller to sekker med mørtel. Sørg alltid for å ha nok mørtel på lur, og husk at denne skal og må lagres helt tørt.

Du trenger ikke de største lecablokkene. Blokkene som er 15 cm brede, 25 cm høye og 50 cm lange er utmerket.

Leca
Legg ut lecablokkene langs den ene veggen hvor du vil heve treverket. Stemmer det ikke helt i enden legger du ut langs den ene eller begge kortveggene. Husk at det skal være ca ½ cm avstand mellom blokkene. Tilpass slik at du får mest mulig riktige hjørner. Tenk lego.

Kutting av lecablokk: Bruk ei gammel GROV sag eller hammer/øks og meisel. Ved sistnevnte: slå forsiktig og sørg for å jobbe deg mest mulig på linje og dybde hele tiden så du ikke får et alt for stygt brudd. Bruddsiden av blokken legger du ikke ut mot omgivelsene, men inn mot en tilstøtende blokk. Slik får du en pen mur. Saga kan du kaste etterpå…

Før du går videre, sørg for å børste såla der du skal mure. Deretter fukter du den godt med vann eller primer.

Muring
Når lecaen ligger fint er det bare å helle oppi riktig mengde vann i blandekaret, som du har sørget for at står mest mulig vannrett. Deretter løfter du mørtelsekken opp på kanten. Ta kniven og skjær et fint buksnitt langs hele sekken og hell innholdet ned i karet samtidig som du holder pusten. Det støver skikkelig av tørr mørtel. Når den riktige mengden mørtel er i karet tar du blandemaskinen eller drill med visp & aller laveste turtall (sistnevnte er egentlig veldig dårlig gjort mot drillen din) og rører rundt.

Ekspansjonsbolter slås ned i de borede hullene til de sitter. Mutter strammes til.

Ekspansjonsbolter slås ned i de borede hullene til de sitter. Mutter strammes til.

IKKE tilsett mer vann hvis du har fulgt oppskriften nøyaktig. Bare fortsett å blande 3-4 minutter. Det kan se veldig tørt ut, men slapp av. Ta så en pause ca 5 minutter, og så blander du videre. Mørtelen har nå fått en fin mure-konsistens.

Bruk murerskje og legg på en god klæsj mørtel der du skal mure den første veggen. Fortsett å kline på mørtel i ca 2 blokkers lengde. Det gjør ikke noe om noe kommer utenfor. Glatt ut litt med spaden. Sett på plass den første blokka. Trykk den lett ned. Klin så på mer mørtel til 2 blokker til.

Ta neste blokk i en liten vinkel foran eksisterende blokk og skyv den mot denne. Hold igjen den første blokka hvis mørtelen som nå blir skjøvet mellom blokkene skyver på blokka. Bruk en tynn fugeskje for å fjerne eventuell mørtel mellom blokkene hvis avstanden blir for stor. Fortsett så med neste blokk eller den eventuelle skjøten.

Legg rettholt over blokkene og vatre. Ligger det i vater? Hvis noen blokker ligger ujevnt legger du en bjelkebit i blokkas lengde oppå blokka og slår forsiktig mange ganger for å tilpasse høyden. Husk at det ikke skal mange dunk til før høyden blir riktig!

Fortsett med denne fremgangsmåten til du har fått ferdig murskiftet ditt.
Noen hevder at en ikke skal tyne mørtel ned i fugene, men hvis du har igjen mørtel nå er dette tiden for å gjøre nettopp dette. Med fugeskje dytter du mørtel ned mellom fugene. Bruk murerskje på utsiden av fugene for å forhindre at alt raser ut. Fortsett slik langs alle fugene.

Bruk murerskje for å kutte av og ta bort overflødig mørtel på innsiden og utsiden av muren. Du kan også pirke litt og få en tettest mulig sammenføyning mellom såle & mur.

Når murverket er unnagjort sørger du for at det ikke kommer regn på det. Ta kvelden.

Morgenen etter dusjer du muren. Sørg for at fugene blir godt våte og herder langsomt. Da blir murverket sterkest mulig. Fukt en ukes tid fremover.

Bunnsvillene
Tiden er kommet for å tenke på bunnsvillene, det treverket reisverket skal hvile på og festes til. Ergo må også bunnsvillene være festet til mur og/eller såle. Først legger du ut grunnmurspapp over muren og /eller såla der bunnsvillen skal komme. Dette er en tykk asfaltpapp. Alternativt kan du bruke oppklippet og tilpasset takpapp.

Ekspansjonsboltene presser bunnsvillen ned mot mur og eller såle.

Ekspansjonsboltene presser bunnsvillen ned mot mur og eller såle.

Reisverket lager du i dimensjonen 2”x4”. Det er 10 cm bredt. Ergo skal bunnsvillen være 10 cm bred. Undertegnede valgte å bruke impregnert materiale til både sviller og reisverk. Gjør du det, vil du få et varig resultat.
Sag til bunnsviller som passer til veggenes lengde. Du kan godt gjæresage disse. Bruk gjerne av det materialet med tettest mulig årringer. Du kan ikke tolerere noe ujevnheter på materialene.

Legg svillene på plass, og fest dem gjerne til hverandre med vinkeljern. Svillene ligger nå der de skal ligge – oppå pappen. Bruk vanlig trebor (8 eller 10 millimeter) og bor gjennom svillene. Minst 4 steder på hver svill. Deretter setter du på et installasjonsbor og setter drillen på slag. Bor gjennom hullene og ned i betongen / lecablokkene.

Mål dybden av hullet med en ståltråd og tilpass dybden på hullet med ekspansjonsbolten du skal bruke til å slå ned i hullet. Det skal være igjen litt bolt over bunnsvillen så du får strammet til mutteren. Bruk så hammer og slå fast alle boltene. Bruk gjerne dypere ekspansjonsbolter i lecablokkene.

Dermed sitter bunnsvillene festet.

Reisverket
Lag ferdig reisverk til den ene langveggen først. Fest stenderne til svillene ved å spikre eller skru fra svillesiden. Du skal ha en avstand mellom stenderne på ca 60 cm, men siden dette er et vedskjul, trenger du ikke være såååå nøye på avstanden.

Husk på spikerslag! Skal du ha stående panel må du ha ett eller to spikerslag mellom svillene i reisverket. Hvis ikke får du kun festet panelet øverst og nederst, og det holder ikke.

Mål opp nøyaktig spiker/skrueavstand på svillene. Skru stenderne fast.

Mål opp nøyaktig spiker/skrueavstand på svillene. Skru stenderne fast.

Husk på at skruen eller spikeren skal penetrere minst 2/3 av skruens lengde inn i stenderet. Bruker du spiker skal den være galvanisert.

Når det ene reisverket er ferdig løfter du det opp på bunnsvillen. Sørg for at det står så riktig som mulig og bruk hammeren og slå på bunnsvillen i reisverket. Du får da merkene etter ekspasnjonsboltene. Ta ned reisverket og bruk drill og høyhastighetsbor i minimum 15 millimeter tykkelse og bor i senter av merkene slik at bolt-toppen og mutteren går ”inn” i bunnsvillen på reisverket.

Sett reisverket på plass igjen. Det skal nå IKKE stå og balansere på boltene. Er det tilfelle må du bore mer.

Fest bunnsvillen i reisverket til bunnsvillen på muren/plata med franske treskruer. Sett på ei skive på skruene før de skrus godt fast. Pass på håndleddet, her er det bråstopp på skruene. Fest minst fire steder uten å bore ned i boltene under.

Nå er reisverket festet til den ene bunnsvillen. Ta noen lekter eller plankebiter og stiv av reisverket ved å feste mot tilstøtende trær eller husvegg eller terreng. Sørg for at reisverket står i vater på alle kanter. Fortsett så med reisverket til kortveggene og til slutt den siste langveggen.

Den siste langveggen
På denne veggen må du huske på å lage tilstrekkelig åpning til dør til vedskjulet! Doble dører anbefales. Da blir det vesentlig lengre avstand mellom stenderne. For å lage en sterkest mulig vegg her, anbefales det å bygge toppsvillen i reisverket dobbelt. Da må du huske på kortere stendere slik at høyden på veggen foran og bak blir riktig.
Bruk også dobbelte stendere. Kanskje du ikke får mer enn tre stendere på denne veggen. Bygger du dobbelt, er ikke det noe problem.

Prikken over I-en
Hvis så reisverket er helt på plass og helt i vater over alt fester du reisverket til hverandre. Bruk gjerne lange skruer og/eller beslag. Er det noe avvik kan du justere dette med kiler eller små biter du spikker til.

Når du er ferdig med reisverket står det der støtt og solid. Og vi er klar til neste fase: bygging av takstoler og legging av tak. Det kan du lese mer om i neste artikkel.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten