søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Kortnytt / Farlig bruk av glass i bygg
Farlig bruk av glass i bygg

Farlig bruk av glass i bygg

– Vår erfaring er at det altfor ofte brukes glass som enten ikke har de forventede funksjonene, eller ikke oppfyller kravene til sikkerhet og energi gitt i Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven (TEK), sier prosjektleder Per Henning Graff i Glass og fasadeforeningen.

Slurves med sikkerhet
Ifølge TEK skal materialer som kan knuses og dermed volde fare for skade på personer, ikke benyttes blant annet i dører eller vinduer med lav brystning.

– I dag syndes det ofte mot denne forskriften, selv om glass brukes omtrent overalt i bygg, som i tak, vegger, gulv og rekkverk. Glassruter som knuses kan falle ned og skade personer, eller de kan gi store skjæreskader ved at noen støter borti glasset, sier Graff.

Så lenge man bruker laminert glass eller herdet glass, vil skjæreskadene ved sammenstøt praktisk talt bli borte.

– Har du et glassrekkverk på balkongen, er riktig glass helt vesentlig for at ungen din på trehjulsykkel ikke skal falle igjennom eller skjære seg på glasset, sier Per Henning Graff i Glass og fasadeforeningen.

Mangel på kunnskap
Ønske om å spare penger og mangel på kunnskap, er årsaken til at så mange ikke velger riktig glass. Det mener salgssjef Alfred Sandøy i H-Produkter AS, som skal være til stede på Bygg Reis Deg-messen.

– Folk flest vet lite om kvalitetsforskjellen på glass og er kanskje mest opptatt av de synlige tingene i sitt nye hjem, som nye fliser på badet. Da er det lett å velge det billigste glasset fremfor det som er mest lønnsomt på lang sikt, sier Sandøy, som også er autorisert glassrådgiver.

Han mener arkitekten, prosjekterende eller entreprenøren har et ansvar for å øke kunnskapsnivået og sørge for at glasset får den optimale kombinasjonen av egenskaper gjennom hele året.

– Riktig valg av glass kan gi mange fordeler, og ett glass kan kombinere mange egenskaper. Lydisolerende glass reduserer trafikkstøy, trelags energispareglass reduserer varmetap, og energispareglass reduserer gjennomgang av solvarme og demper ubehagelig solstråling, sier Sandøy.

Bygg Reis Deg arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 22.-27. september. Over 50 000 besøkende finner veien til messen i løpet av de seks dagene den varer.

Den utstrakte bruken av glass i dagens nybygg vises på Nordens største byggmesse, Bygg Reis Deg, med 24 utstillere på glassprodukter.

Dette er en pressemelding som IKKE er skrevet av Ordne.no.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten