søndag , 28 februar 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Innendørs / Juletips til huset!
Juletips til huset!

Juletips til huset!

Jula skal være hyggelig. Og mange forbinder hygge med åpen varme. Nå er det lenge siden vi var huleboere, og årestua som ide er forlatt. Likevel sitter det dypt inne i oss…levende lys, flammer… Her er noen praktiske juletips!

 

Levende lys

For det første: Ethvert kvinnemenneske på planeten synes det er kooselig med levende lys. Det er det jo også, men levende lys har noen ulemper. En er åpenbar: Levende lys er brannfarlig. Gå aldri fra brennende lys! Ikke engang en tur på toalettet, og husk at små barn eller barn i utgangspunktet, samt eventuelle husdyr IKKE har spesiell respekt for flammer. Det er bedre å blåse ut enn å ignorere. En brann starter ekstremt fort, og det vil du ikke oppleve.

Husk også at forbrenning av levende lys frigjør sotpartikler som svever overalt i lufta, også ned i dine og andres lunger.

 

Liv og lyst i peisen

Bruker du åpen peis skal du bruke gnistfanger. Et sprakende bål er koselig, men gnister i full fart inn i huset er ikke koselig. Bruker du bjørkeved eller dyr ved som eik eller bøk risikerer du betydelig mindre gnistregn. Gran er verst. Og fyrer du med mye or i åpen peis bør du forvente at det kan lukte surt. Rå ved brenner dårlig og fyller pipeløpet med bek og sot. Sørg for god trekk uansett når du fyrer. Et moderne lufttett hjem er ikke egnet for fyring med mindre du har åpnet det som finnes av ventiler. En forbrenning krever oksygen. Punktum.

Stapp ikke ildstedet stappfullt om kvelden og skru ned trekken. Såkalt rundbrenning, der veden brenner sakte og utsondrer masse røyk er energimessig uøkonomisk og pipeløpet blir stappfullt av sot og bek og gjør alt klart for ulmebrann!

Varme…

Har du fjernet eventuelt stash som ligger oppå eller inntil ildstedet? Eller på røykrør? Et ildsted og røykrøret blir glovarmt, og det som ligger inntil eller oppå dette blir også glovarmt. I verste fall kan det begynne å avgi gasser som er både ubehagelige og farlige, i verste fall tar det fyr. Husk også at eventuelle planter nært et ildsted garantert vil sette mer pris på vann nå…

Varslerne

Mye lys på både ute og inne utgjør større potensiell risiko for elektriske feil og mulige brannkilder. Har du testet røykvarslerne? Er brannslukkeren parat og er den operativ? Har du laget en evakueringsplan for familien?

Fett

Ribbe er godt. Og tilberedning av ribbe og pinnekjøtt avstedkommer store mengder fett. Noen spiser alt dette, andre vil gjerne kvitte seg med det. Husk da på følgende: Fett i avløpsrør har den samme morsomme effekten som fett har i blodårer. Det klumper seg sammen og fester seg på innsiden av rørene. Dermed blir det mindre passasje for gråvann og anndre uhumskheter. Noe av fettet vil slite seg løs og bli transportert videre ut i avløpsrørene. Der vil det møte mer fett som så samarbeider og i verste fall kan blokkere avløpsrørene. I enkelte villaområder er kloakkrørene ikke større enn 12,5 cm i diamater, og da kan du selv tenke deg følgene for de med lave sluk…
Derfor: Ikke hell fettet i vasken. Heller ikke i toalettet. Det VIL levre seg til rørene! Fettet kan få tørke og gis til Meiser eller andre fugler ute, eller du kan hive det i søpla!
Er skaden allerede skjedd og det er stappet godt med fett ned i vasken så hell nedi store mengder salmiakk. Det løsner opp fettet. Og slik slipper du at det er nettopp dine rør som blir tettet, men det kan bli verre for naboene..eller deg selv…

Juletreet

Juletreet ditt er en plante du tar inn i huset. I dette treet er det ca 20 000 små midder og andre insekter. De gjør INGEN skade. Men selve treet kan utmerket godt huse store mengder pollen og muggsopper. I varmen i stua tørker dette og kan bli virvlet rundt i lufta. Slik får allergikere reaksjoner. Derfor bør treet SPYLES før det tas inn.
Treet skal også akklimatiseres for ikke å få klimasjokk og miste nåler med en gang. Akklimatiser sakte. Sag av ca 5 cm nederst på treet etter at du har klippet av de grenene du ikke vil ha. Sett så treet i foten og hell på med det varmeste vannet du får fra springen. Da vil ikke treet utsondre kvae og du åpner porene i det. Fyll så jevnlig kaldt vann i foten til treet så det kan drikke. Da vil det ikke miste nåler!

Og det aller viktigste: Hvis husets bedre halvdel og lovgivende part foreslår levende lys i juletreet: stritt imot! Eller: Knekk av en grein og legg den i peisen. La den lovgivende delen touche forsiktig borti denne med en fyrstikk. Så er saken avgjort.

Når jula er over og treet skal ut, da kan du klippe av greinene og deponere dem. Stammen kan du klippe eller sage i passelige vedbiter og legge i skjulet. Neste år fyrer du med dem.

Sjefsordner vil gjerne ønske alle leserne en riktig God jul! I 2010 kommer flere artikler om oppussing, vedlikehold og gjør-det-selv artikler innenfor de fleste tema og sjangre!

Hvis du har hatt glede av artiklene på ordne.no i løpet av året som er gått og fremdeles har noen øre igjen i lommeboka, har sjefsordner en kort ønskeliste. Et bidra på en tier eller kanskje en 20-kroning til Paypal ville være svært behjelpelig for å betale blant annet serverleie for Ordne.no.

Tusen takk, og god jul og godt, nytt år!

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten