tirsdag , 20 april 2021
SISTE
Du er her: Hjem / Kortnytt / Steng stoppekrana hvis du drar bort
Steng stoppekrana hvis du drar bort

Steng stoppekrana hvis du drar bort

– De som er aller dårligst til å stenge hovedstoppekrana, er de med høyest inntekt og boliger som kan få størst skade, sier senior teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Det står svært dårlig til med kunnskapen om stoppekraner og vannskader, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for If.

Mer enn halvparten av oss bekymrer seg ikke for vannskader i boligen i det hele tatt, og lar være å stenge vanntilførselen uansett om det er sommer eller vinter, og uansett hvor lenge vi blir borte.

– Vi har opplevd å komme til bygninger der hele gulvet er dekket av is og der vi må rive opp gulvet. Dette er fryktelig kostbare skader, sier rørleggermester Øystein Bjelland i Varme & Bad Bjelland VVS i Haugesund

Is sprenger rørene
Et typisk skadeforløp er at familien reiser bort mens det er mildvær, uten å ha på skikkelig med varme.

Rundt jul og nyttår kommer det en kuldeperiode, gjerne kombinert med vind. Det blir frost inne i boligen, som fører til at vann fryser i rørene. Da øker vannvolumet med ti prosent, og rørene kan sprekke når som helst.

– Mange skrur ned varmen altfor mye for å spare strøm mens de er bortreist. Vannskader er ikke i deres tanker, mener rørleggeren i Varme & Bad.

Men det er ikke bare familier som forlater hjemmet som er et problem. Studenter og andre med hybler og leide leiligheter gjør ofte mye for å spare på strømmen.

– Vi har opplevd mange store skader, både i hybelbygg og utleieleiligheter. Vann på avveie fra en leilighet kan skade langt flere boenheter og gjøre rommene ubeboelige i flere måneder, sier Torstein Bratgjerd i If.

Han mener folk er flinkere til å skru av lyset enn vannet når de skal være borte en stund.


Huskeliste

Varme & Bad anbefaler å stenge hovedstoppekrana før man reiser bort, selv om det bare er for en helg.

– Dessuten er det viktig å ha på tilstrekkelig varme og sjekke at ingen vinduer er åpne, sier Øystein Bjelland.

Dører til rom med vannrør bør stå åpne, slik at varmen kan spre seg dit. Og selv om man skrur ned termostaten på ovnene, bør de stå på full effekt for å kunne hamle opp med plutselig kulde.

Bjelland mener det er en fordel å åpne en servantkran, etter at stoppekranen er stengt. Kranen kan stå åpen mens man er bortreist. Da tar man bort trykket i rørene.

– Det er også mulig å installere automatisk vannstoppeventil som aktiveres når man forlater boligen, eller når det oppstår fukt.

Forsikringsutbetalingene etter vannskader forårsaket av sprukne, frostskadede rør ligger på rundt 150 millioner kroner i året.

– Vi opplever nå at enkeltskadene ofte er større en tidligere, sier Torstein Bratgjerd i If.

 

NB: Dette er en ekstern pressemelding fra Varme og Bad.

Om John Olav Oldertrøen

Scroll To Top
Blogglisten